Sterilet hormonal Kyleena

Kyleena este un sterilet hormonal nou aparut pe piata si este recomandat tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au avut niciun copil pana la momentul montarii steriletului.

Potrivit unui studiu la care au participat peste 4500 de femei din toate lumea, inclusiv 500 de femei din SUA cu varste cuprinse intre 21-29 ani, care luau anticonceptionale zilnic, 82% dintre americance au mentionat ca uita sa isi ia pastila cel putin o data in decursul unui an. (Studiul a fost realizat de catre Opinion Health pentru Bayer Pharmaceuticals Division in iunie - iulie 2016). Rezultatele studiului trag un semnal de alarma asupra eficientei steriletului care odata montat de catre medicul ginecolog te protezeaza 99% impotriva unei sarcini neplanificate fara nicio alta implicare din partea ta.


Spre deosebire de Mirena si Skyla care sunt deja extrem de cunoscute si utilizate in SUA, Kyleena este un sterilet hormonal nou aparut pe piata. Este recomandat femeilor care isi doresc o metoda contraceptiva reversibila si de lunga durata (pana la 5 ani), dar care vor sa aiba in continuare menstruatie (steriletele hormonale pot stopa complet menstruatia pe intreaga durata de utilizare).

De asemenea, Kyleena este recomandat tuturor femeilor, inclusiv celor nulipare (care nu au avut niciun copil pana la momentul montarii steriletului). Elibereaza o cantitate mai mica de hormoni decat Mirena, dar ceva mai mult decat Skyla si are o durata de eficienta asemanatoare steriletului Mirena (de pana la 5  ani).


Este indicat sa verifici periodic daca simti firele de extractie. Medicul ginecolog iti poate arata cum sa faci asta. Daca simti firele de extractie (care atarna din uter spre partea de sus a vaginului) inseamna ca steriletul este in pozitie corecta si nu s-a deplasat. Atentie! Steriletul nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, drept care este obligatoriu sa folosesti si prezervativul daca nu esti implicata intr-o relatie monogama.


Steriletul Kyleena este montat de catre medicul ginecolog (NU incerca aceasta procedura acasa) in uter, la fel ca oricare alt dispozitiv intrauterin. Procedura de insertie nu presupune o interventie chirurgicala si este relativ simpla. Dureaza maximum 5 minute. La 4-6 saptamani dupa montarea steriletului, este indicat sa te programezi la medicul ginecolog pentru a verifica daca este totul in ordine cu steriletul (nu s-a deplasat de la pozitia initiala, etc.).

In timpul procedurii de insertie, este posibil sa simti o durere moderata, sa sangerezi si sa te simti usor ametita. Aceste simptome vor disparea aproximativ la jumatate de ora de la montarea steriletului. In caz contrar, suna-ti medicul ginecolog care va verifica daca steriletul s-a deplasat si trebuie indepartat.


Cum functioneaza steriletul Kyleena?

 • ingroasa mucoasa cevicala impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter

 • subtiaza endometrul uterin, impiedicand fixarea ovulului fecundat.

 • elibereaza o doza redusa de progestin (hormon care actioneaza in special in uter).

 • Steriletul Kyleena nu contine estrogen.

Beneficii si avantaje:


💥 Eficienta de pana la 99% pe o durata de pana la 5 ani

💥 Este cel mai mic dispozitiv intrauterin din categoria celor cu eficienta de pana la 5 ani

💥Elibereaza in organism o doza redusa de hormoni

💥 Poate fi utilizat de catre toate femeile indiferent daca au avut sau nu copil / copii pana la momentul montarii steriletului

💥 Te scapa de griji cotidiene cum ar fi uitatul pilulei contraceptive sau drumurile pana la farmacie

💥 Pentru ca steriletul este plasat in uter, nu in vagin, partenerul tau nu ar trebui sa il simta in timpul sexului. In cazul in care simte firele de extractie ale steriletului, contacteaza-ti medicul ginecolog care ti le va mai scurta. De asemenea, nici tu nu ar trebui sa simti vreun disconfort in timpul actului sexual. Daca se intampla, suna de urgenta medicul ginecolog.


Posibile efecte secundare:

 • In timpul procedurii de insertie, este posibil sa simti o durere moderata, sa sangerezi si sa te simti usor ametita. Aceste simptome vor disparea aproximativ la jumatate de ora de la montarea steriletului. In caz contrar, suna-ti medicul ginecolog care va verifica daca steriletul s-a deplasat si trebuie indepartat.

 • Expulsia steriletului. Riscul ca steriletul sa cada din uter este destul de rar (4 din 100 de femei se confrunta cu o astfel de situatie neplacuta).

 • Lipsa menstruatiei. Aproximativ 12 din 100 de femei nu mai au menstruatie la un an de la montarea steriletului Kyleena. Odata indepartat steriletul Kyleena, tiparul menstruatiei va reveni la normal.

 • In primele 3-6 luni dupa montarea steriletului, este posibil sa te confrunti cu spotting (mici sangerari intre menstruatii).

 • Aparitia chisturilor ovariene. 22 din 100 de femei care utilizeaza steriletul Kyleena se confrunta cu aparitia chisturilor pe ovare. De regula, acest tip de chist dispare de la sine dupa 2-3 luni de la aparitie. In cazuri rare, se impune interventie chirurgicala pentru scoaterea chistului.

Alte efecte secundare posibile:

 • migrene

 • acnee sau ten gras

 • crampe la menstruatie

 • dureri de sani in timpul menstruatiei


Steriletele (dispozitivele intrauterine) sunt recomandate de catre urmatoarele organizatii ca metode contraceptive reversibile cu o eficienta de pana la 99%:

The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)

American Medical Association (AMA)

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)


Steriletele hormonale pot fi cumparate doar de la farmacie si numai in baza unei prescriptii medicale.