30 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Stii Despre Sterilet

Actualizată în: 14 Dec. 2020

Montarea unui sterilet poate sa ti se para o procedura foarte misterioasa si complicata. Si cu cat te interesezi mai mult, cu atat ti se pare ca esti aproape de un ritual de initiere pentru aderarea la o organizatie super-mega-secreta care se ocupa cu metode contraceptive. Desi suna palpitant, in realitate, lucrurile sunt mult mai simple atat timp cat stii la ce sa te astepti, care sunt avantajele, dezavantajele, beneficiile utilizarii unui sterilet sau daca ingrasa, fie ca vorbim despre un sterilet cu fir de aur, sterilet fara hormoni sau un sterilet cu hormoni.

1. Ce este steriletul?

gif

Steriletul face parte dintr-o categorie de produse medicale denumita dispozitive intrauterine. Totodata, steriletul este clasificat ca L.A.R.C., acronim utilizat pentru a descrie contraceptive reversibile cu efect pe termen lung (Long Acting Reversible Contraception). Steriletele reprezinta cea mai utilizata metoda contraceptiva reversibila la nivel global. Ca sa-ti faci o idee, in jur de 170 milioane de femei, circa 5% dintre toate persoanele de sex feminin folosesc sterilete cu hormoni sau fara hormoni. Utilizarea steriletelor depinde foarte mult de mediul socio-cultural. De exemplu, pe continentul asiatic, o treime dintre femeile care au optat pentru o metoda contraceptiva folosesc steriletul. La nivelul Uniunii Europene, cu cifre mai ridicate in tarile nordice, in jur de 20%, iar in SUA, 5%. Din pacate, nu exista nicio sursa sigura care sa confirme cifrele de mai sus separat in functie de tipul de sterilet, fie sterilet cu hormoni, fie sterilet fara hormoni. De asemenea, ar fi fost interesant de aflat si despre situatia steriletelor in Romania, insa mai avem putin pana ajungem la astfel de raportari.


2. Istoria steriletului

gif

Inventarea steriletului sau aparitia acestuia este una neclara. Pana sa iti spun care este istoria medicala sau stiintifica a steriletului, trebuie sa ne oprim asupra folclorului, manipulat intr-o anumita masura de catre producatorii de sterilete.


Asadar, conform legendei transmise intre generatii, din gura in gura, incepand din Evul Mediu, negustorii arabi, in lungile lor calatorii, introduceau in uterele camilelor mici pietre care aveau rolul de a preveni fecundarea. Desi modul in care s-a descoperit efectiv steriletul nu a calatorit in timp odata cu aceasta poveste, cert este ca din punct de vedere medical aceasta metoda este una care poate fi valida.


Istoria moderna (si urmarita stiintific!) spune ca primele sterilete, intr-o forma similara cu ceea ce exista acum, s-au utilizat incepand cu a doua jumatate a secolului 19. Acestea erau un soi de pesare uterine, un alt tip de dispozitiv intrauterin, care acum sunt utilizate pentru controlarea formelor usoare de incontinenta urinara sau prolaps uterin. Ideea este ca incepand cu anii 1850, acestea erau foarte “la moda” printre femeile care aveau acces la informatie si, in general, erau educate sau se invarteau in cercuri sociale mai "destupate". Aceste pesare erau realizate din cauciuc, metal si/ sau sticla avand la un capat o proeminenta care facilita pozitionarea in uter si, in viitor, extractia. Inca neclar, acest tip de sterilet se pare ca a evoluat de la inventia unui tip de inel vaginal brevetat de catre un ginecolog german realizat initial din matase, ulterior imbunatatit cu argint.


Citeste si 7 subiecte pe care ar trebui sa le discuti cu medicul tau ginecolog


Nu voi insista asupra datelor istorice, pentru nu acesta este rolul articolului, asa ca mergem pe repede inainte si-ti spun ca in ultimii 100 de ani s-au realizat progrese medicale importante. Plecand de la tipurile de sterilete mentionate mai devreme, ulterior, s-au utilizat si imbunatatit si alte materiale precum sterilete din plastic (ABS), sterilete din otel inoxidabil, etc. Toata cercetarea din ultimele decenii s-a concentrat pe steriletele care acum au urmatoarele proprietati:


  • Diverse dimensiuni, deci montare facila

  • Diverse forme, deci confort la “utilizare”

  • Fara hormoni, deci fara impact asupra sanatatii

  • Diverse materiale, deci durabilitate in exploatare

  • Mecanisme de montare, deci fara dureri la montare3. Cum functioneaza un sterilet


Steriletul cu fir de aur este un sterilet fara hormoni, deci fara impact asupra organismului tau. Trebuie sa stii faptul ca denumirea “sterilet cu fir de aur” este o denumire comuna, de folclor, astfel incat utilizatorilor finali sa le fie mai usoara diferentierea dintre produse. In realitate, steriletul cu fir de aur contine un ax sau un “miez” din aur care este dispus pe toata lungimea steriletului realizat, de fapt, din cupru. Pana sa te lamurim in privinta rolului aurului in sterilet, trebuie sa intelegi rolul cuprului.


Daca tot ce stim despre steriletul de cupru este ca ajuta la prevenirea unei sarcini nedorite, trebuie sa stim ca acesta functioneaza precum un spermicid natural (spermicidul este o substanta chimica care neutralizeaza spermatozoizii) in interiorul uterului. Din punct de vedere chimic, prezenta cuprului in uter creste nivelurile de ioni de cupru, prostaglandine si globule albe. Intr-un limbaj usor de inteles, ce se intampla este ca spermatozoizii au o frica fata de cupru, iar acestia sunt impiedicati sa ajunga la destinatie.


Deci, cuprul produce o reactie inflamatorie care interfereaza cu procesele de migrare a spermatozoizilor, fertilizarea si implamantarea ovulului. Acesta functioneaza precum un spermicid permanent prevenind sarcinile nedorite.


4. Cate tipuri de sterilet exista?


Sterilet cu hormoni


In Romania, steriletele cu hormoni sunt cel mai frecvent montate. Acestea sunt mai ieftine, iar procurarea lor este facila deoarece toate farmaciile le au in stocuri. Ce am sesizat noi este ca cele cu hormoni sunt recomandate de catre medicii mai in varsta, mai old-school.


Asadar, steriletele cu hormoni folosesc un hormon denumit progestin. Progestinul in combinatie cu alte elemente precum estrogenul este utilizat si pentru metodele mai des folosite de contraceptie precum pastile, inele vaginale sau diverse tipuri de injectii. Progestinul previne aparitia sarcinilor prin inhibarea ovulatiei si rigidizarea mucusului cervical, ceea ce face ca patrunderea spermatozoizilor in uter sa fie foarte dificila.


Sterilet fara hormoni


Odata cu aparitia conceptelor de well-being, be-healthy, bio/organic, vegan like, producatorii de sterilete au abordat aceasta nisa, reusind sa ofere un sterilet care aduce si alte beneficii in afara rolului de contraceptie, reusind crearea unui produs care a imbunatit si alti parametri ai acestuia. Steriletele fara hormoni nu au impact hormonal asupra organismului tau, deci efectele secundare provocate de catre reactiile dintre hormonii naturali ai organismului si cele ale steriletelor cu hormoni au fost practic anulate. Cele fara hormoni se bazeaza strict pe eficienta spermicidului “natural” – cuprul – despre care povesteam mai sus si care modifica la nivel chimic mediul uterului astfel incat spermatozoizii sa aiba un adversar redutabil. In Asia, ca side-note, exista sterilete doar din inox. Stiu ca suna a magie, dar nu este decat stiinta, pura chimie.


5. Steriletul vine in foarte multe forme


Trebuie sa stii ca cele mai multe sterilete au o conformatie in mare masura identica cu litera T, cu mici variatii in functie de producator si de dimensiunea acestuia. Pentru ca niciun organism nu este identic, nici uterele noastre nu impartasesc aceleasi dimensiuni si forme, motiv pentru care producatorii au dezvoltat de-a lungul timpului diferite modele cu forme si marimi diferite pentru a se potrivi fiecarui pacient.


Tipuri de forme de sterilete:6. Sunt incredibil de eficiente

Fiecare tip de sterilet, fie ca este cu fir, fara fir, din cupru, din argint, din aur, are propriile specificatii in functie de producator. Cele mai performante sterilete te protejeaza de sarcinile nedorite pana la 10 ani. Da, ai inteles bine, iti montezi astazi un sterilet, iar 10 ani nu ai nicio grija. Bine, nu este chiar infailibil, dar fiind una dintre metodele cele mai eficiente de contraceptie, rata de succes contraceptiv este de peste 99%. Prin comparatie, steriletele cu hormoni te protejeaza pentru maximum 5 ani.


Deci, la capitolul eficienta si longevitate, steriletul este o forma contraceptiva cu o rata de succes de peste 99% si ofera, in unele cazuri, aproape 10 ani de protectie contraceptiva, dar majoritatea ofera 5 ani de protectie.


Uite, conform unui studiu despre eficienta steriletelor care a fost realizat prin urmarirea sarcinilor, steriletul este in TOP 5.


Implant contraceptiv - 0.05%

Sterilizare barbat - 0.15% (vasectomie)

Sterilet hormonal - 0.2%

Sterilizare femeie - 0.5%

Sterilet fara hormoni - 0.8%

Injectie contraceptiva - 6%

Pastile anticonceptionale - 9%

Inel vaginal - 9%

Plasture contraceptiv - 9%

Diafragma - 12%

Prezervativ pentru barbati - 18%

Prezervativ pentru femei - 21%


Sursa: Institutul Guttmacher din SUA


7. Steriletul nu este doar pentru mame sau femei in varsta

gif

Chiar daca in cele mai multe articole pe care le citesti este targetat cuvantul mame, trebuie sa stii ca aceasta este doar o strategie comerciala deoarece mamele sunt printre primele care se gandesc la o metoda contraceptiva precum steriletul. A avea copii nu este o necesitate pentru a deveni candidat ideal pentru montarea unui sterilet. Aceasta putea fi o preconceptie de acum 20 de ani conform careia uterul si deschiderea cervixului sunt mai mari la femeile care au avut copil, prin urmare, montarea unui sterilet este relativ facila. Insa, in ultimii 20 de ani, steriletele au avansat destul de mult ca tehnologie si ca diversitatea a formelor fizice incat este aproape imposibil sa nu gasesti un sterilet care sa iti fie potrivit ca dimensiune si forma. Te poti informa mult mai bine daca citesti articolul scris in revista Time care a avut ca respondent o doamna doctor profesor la Yale Medical School.


8. Steriletul nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala

gif

Discutand despre contraceptie, trebuie sa stii ca prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala se poate realiza doar cu ajutorul prezervativelor, atat cele pentru barbati, cat si cele pentru femei. Deci, chiar daca folosesti un sterilet, trebuie sa utilizezi un prezervativ. Daca amintim despre sexul oral, exista si prezervative speciale care nu reprezinta nimic mai mult decat o folie din latex. In plus, nu neglija un alt aspect extrem de important: analizele anuale.


9. Steriletul iti permite sa ramai insarcinata daca renunti la el

gif

Posibilitatea de a planifica o sarcina dupa expulsia unu sterilet este o ingrijorare majora a femeilor care isi (mai) doresc copii. Conform studiilor, 94% din femeile care au renuntat la sterilet au putut ramane insarcinate. Majoritatea conceptiilor s-au realizat in primele 3 luni post-expulsiei steriletului. Studiile s-au concentrat asupra a patru factori considerati ca avand legatura directa cu posibilitatea de a fi fertila din nou. Acestia sunt: varsta la care s-a efectuat expulsia, durata utilizarii, tipul de sterilet (cu hormoni sau fara hormoni) si un raport intre intervalul de timp al montarii. Dintre acestea, cel mai important factor care a influentat conceptia a fost varsta la care s-a efectuat expulsia.


Mici observatii: Doar steriletul fara hormoni iti permite sa ramai insarcinata la cateva zile dupa ce ai renuntat la acesta. Si steriletul cu hormoni iti permite sa ramai insarcinata, insa in general nu mai devreme de 3 luni. Conform studiilor, prima sarcina pe care o ai se obtine mai greu daca ai utilizat sterilet pe o perioada mai lunga de timp.


10. Steriletul este mai ieftin pe termen lung

gif

Un alt avantaj al montarii unui sterilet este costul. Desigur, el poate varia destul de mult in functie de tipul de sterilet pe care il alegi, insa trebuie sa tii cont ca este o investitie pe care o faci o singura data pentru urmatorii 5-10 ani. Daca optezi pentru un sterilet fara hormoni, nu doar costul este un castig in comparatie cu utilizarea anticonceptionalelor lunare, ci mai ales renuntarea la hormonii prezenti in cea de-a doua modalitate de contraceptie.


11. Cand este/ nu este recomandata montarea unui sterilet

gif

Desi doar medicul iti poate face recomandari, trebuie sa stii ca urmatoarele probleme medicale pot face ca montarea unui sterilet sa nu fie recomandata:


  • Prezenta fibroamelor uterine, in functie de dimensiune si pozitionare, poate impiedica amplasarea eficienta a steriletului;

  • Boala inflamatorie pelvina (o complicatie a bolilor cu transmitere sexuala)

  • Sangerari vaginale


Atunci cand vei cere sfatul medicului pentru montarea unui sterilet, fii sincera si spune-i absolut tot. In acest fel, vei evita complicatiile, iar medicul te poate asista la alegerea unei metode contraceptive potrivite situatiei tale medicale.


12. Este montarea/ demontarea unui sterilet dureroasa?

gif

Montarea unui sterilet si senzatiile din timpul procedurii variaza de la o simpla intepatura si pana la durere. Insa nu este nimic de speriat. Partea buna este ca extractia este, in linii mari, fara urme de durere sau intepaturi. Totul depinde de tipul de sterilet si de "greutatea" mainii medicului. Steriletele premium au sisteme de montaj care faciliteaza montarea intr-un mod foarte confortabil. Montarea steriletului este o procedura medicala destul de simpla si nu dureaza mai mult de 10 minute (cu tot cu pregatiri).


Medicul va introduce un speculum vaginal, va face o examinare inainte de montare care inseamna igienizarea si masurarea adancimii la care se plaseaza steriletul, monteaza steriletul in sistemul de montaj al acestuia, introduce sistemul de montaj in vagin prin cervix si apoi elibereaza steriletul. Eliberarea steriletului se face in functie de adacimea masurata. Totul este precis datorita sistemului de montare care permite selectarea unei scale metrice. La eliberarea steriletului, "aripile" acestuia se vor extinde si vor lua forma literei T si ... gata.