Tot ce Trebuie sa Stii inainte de a Incerca sa iti Scoti Steriletul Acasa


Am primit destul de multe intrebari pe acest subiect, drept care am decis sa cuprindem intr-un articol cele mai relevante informatii despre ce presupune incercarea de a-ti scoate steriletul acasa.


Ce trebuie sa retii inca de la inceputul articolului este ca scoaterea steriletului ESTE O PROCEDURA MEDICALA.


Steriletul este un dispozitiv intrauterin care se monteaza in uter si se scoate DOAR de catre un medic ginecolog in cabinetul lui sau la spital. Daca iei decizia sa folosesti acest tip de metoda contraceptiva, trebuie sa iei in calcul si costurile aferente (analizele si ecografia pe care trebuie sa le faci inainte de a-ti monta medicul steriletul, costul in sine al steriletului, costul pentru procedura de montare / extragere, etc.). Si, in aceeasi masura, este important sa lasi deoparte jena sau orice alt lucru care te impiedica sa iti faci programare la medic si sa incerci sa rezolvi situatia pe cont propriu.Indiferent ca discutam despre procedura de montare sau despre cea de extragere a steriletului, nu putem sa neglijam anumite aspecte. Inainte de efectuarea uneia dintre cele doua proceduri, medicul ginecolog va realiza o serie de verificari pentru a se asigura ca totul este in regula. Acesta este primul aspect care ar trebui sa te impiedice sa incerci sa iti scoti steriletul acasa.


Apoi, motivul pentru care procedura de extractie a steriletului este foarte simpla pentru un medic ginecolog este tocmai pentru ca este medic, are experienta si know-how-ul necesare pentru a efectua in deplina siguranta o astfel de procedura.


Ambele proceduri, cea de montare si cea de extractie presupun o igiena impecabila, un mediu steril si ustensile speciale (sterile) pentru a fi efectuate in siguranta si pentru a evita riscul aparitiei unor infectii sau al perforarii uterului.


Asadar, chiar daca auzi de la prietene, vecine, etc. sau citesti pe internet articole in care ti se explica in detaliu cum poti scoate steriletul singura acasa, NU incerca asta.
Oricum, sa iti scoti efectiv singura steriletul nu prea este posibil. Va fi necesara prezenta partenerului tau sau a unei prietene care sa te ajute. In plus, vei avea nevoie de o serie de lucruri care sa suplineasca ustensilele pe care le foloseste medicul ginecolog in cabinetul sau. In acest caz, cat de sigura poti sa fii ca totul este steril, ca persoana care este langa tine sa te ajute va putea sa duca la bun sfarsit si in conditii de siguranta maxima procedura? Ei bine, nu prea poti!


Daca cel / cea care te ajuta sa iti scoti steriletul din uter nu este spalat/a foarte bine pe maini, nu foloseste manusi sterile, etc. si nu executa procedura in conditii maxime de siguranta, te poti confrunta cu urmatoarele probleme de sanatate:


  • bacterii vaginale

  • infectie a tractului urinar

  • candidoza


O alta situatie in care NU ar trebui sa incerci sa iti scoti acasa steriletul este cea in care nu simti firele de extractie ale dispozitivului intrauterin. Uneori, acestea nu raman in partea superioara a vaginului, ci ‘urca’ in interiorul uterului. NU incerca sub nicio forma sa iti scoti steriletul daca nu simti firele de extractie. Rolul lor fix acesta este, sa ajute la procesul de scoatere a steriletului din uter.


Mai mult decat atat, daca nu mai simti firele de extractie (este indicat sa verifici periodic daca le simti sau nu), iti recomand sa iti faci o programare la medicul ginecolog. In cazuri destul de rar intalnite, dar nu imposibile, absenta firelor de extractie poate insemna ca steriletul s-a deplasat de la locul sau, a fost expulzat fara sa iti dai seama sau poate exista chiar riscul perforarii uterului.


Desi procedura de extractie este una extrem de usoara, asa cum mentionam si mai devreme, lucrurile se pot complica. Un medic ginecolog nu doar ca are ustensilele necesare, dar si stie cum sa gestioneze astfel de situatii. Acasa, este extrem de greu spre imposibil sa te descurci cu situatiile neprevazute.


Cu ce alte probleme de sanatate te mai poti confrunta daca incerci sa scoti steriletul acasa?

  • risti sa iti perforezi uterul

  • risti sa faci infectie

  • risti sa dezvolti boala inflamatorie pelvina

  • risti sa faci febra mare ca urmare a unei infectii

  • risti sa iti ramana o bucata din sterilet in uter

  • risti sa te confrunti cu crampe severe


In cazul in care incerci sa iti scoti steriletul acasa si te confrunti cu crampe severe, febra, secretii uterine neobisnuite, prezinta-te de urgenta la medicul ginecolog.


Un ultim punct de care este musai sa tii cont daca incerci totusi sa iti scoti steriletul acasa. Odata indepartat din uter, analizeaza-l si asigura-te ca a iesit tot. Orice bucata lipsa care ti-a ramas in corp poate produce probleme serioase: perforarea uterului sau a altor organe, sangerari interne, etc. Din nou, este extrem de important sa te prezinti de urgenta la medicul ginecolog.


Desigur, sunt si situatii in care procedura de extractie a steriletului facuta acasa se termina cu happy end, insa, nu poti avea niciodata garantia ca o astfel de experienta nu se transforma intr-una traumatizanta. Si pe principiul mai bine previi decat sa tratezi, fa-ti programare la medicul ginecolog cand doresti sa renunti la sterilet.523 afișare0 comentariu