Tot ce trebuie să știi despre firele de extracție ale steriletului

Pe blogul Sterilet-Expert, am discutat despre cele mai importante aspecte legate de sterilete, fie că vorbim despre cele din cupru sau cele hormonale. Am scris despre ce este un sterilet si ce presupune montarea lui, despre contraindicatii sau efecte secundare si chiar am mentionat pe scurt cateva beneficii si riscuri ale utilizarii unei astfel de metode contraceptive, am mai povestit si despre Ghidul complet al metodelor contraceptive.


Dar, ne-am dat seama că nu am atins o temă la fel de esențială ca cele de mai sus: ce trebuie să știm despre firele de extracție ale steriletului?


gif

Ei bine, în rândurile de mai jos, răspundem la următoarele întrebări:


 • cum să verifici firele de extracție ale steriletului?

 • cât de des trebuie să le verifici?

 • când este cazul să te îngrijorezi?

 • care sunt principalele cauze pentru care nu simți firele de extracție ale steriletului?

 • la ce simptome trebuie să fii atentă?

 • cum îți va scoate medicul ginecolog steriletul în cazul unei probleme?


Înainte de a răspunde la aceste chestiuni, este foarte important de amintit că montarea și scoatere steriletului (chiar dacă sunt proceduri extrem de ușoare) trebuie realizate doar de către medicul ginecolog și doar în cabinet, într-un spațiu și într-un context care respectă întocmai regulile de igienă și de siguranță.
Cum să verifici firele de extracție ale steriletului?


Indiferent că ai montat un sterilet din cupru sau unul pe bază de hormoni, procedura este aceeași pentru că, în ambele cazuri, firele de extracție atârnă spre partea superioară a vaginului.


Pași de urmat:


 1. Spală-te pe mâini. Poate că pare un sfat copilăresc, dar riscul să dezvolți ulterior infecții este foarte mare, așa că ar fi indicat să ții cont.

 2. Localizează-ți cervixul: poți sta întinsă sau pe vine, inserezi degetul mijlociu sau pe cel arătător în vagin până atingi colul uterin.

 3. Dacă ai urmat și pasul cu nr 2, atunci ar trebui deja să simți cele două fire de extracție ale steriletului.

 4. Dacă le simți, înseamnă că steriletul este în poziție corectă și că totul este în regulă.

 5. Dacă ți se pare că firele se simt mai lungi sau mai scurte, există posibilitatea ca steriletul să se fi deplasat, așa că poți face o vizită la medicul ginecolog pentru a verifica daca este totul în regulă. Între timp, puteți utiliza prezervativul ca o măsură suplimentară de protecție.


Cât de des trebuie să le verifici?


Situațiile în care crește riscul ca steriletul să se deplaseze de la locul lui sunt următoarele:


 • primele două-trei luni după montarea steriletului

 • în timpul menstruației


Așadar, este recomandat să verifici daca simți firele de extracție ale steriletului o dată pe lună, între perioadele de ciclu. De asemenea, este bine să verifici absorbantul sau tamponul să nu îți fi căzut steriletul pe ele. Ține cont și de faptul că unii medici ginecologi te sfătuiesc să eviți folosirea tampoanelor interne în primele luni de la montarea dispozitivului intrauterin pentru că este posibil ca firele de extracție să se agațe de tampon și să tragi de ele când vrei să scoți tamponul din vagin.


Când este cazul să te îngrijorezi?


Dacă nu simți firele de extracție ale steriletului, nu te panica! Nu înseamnă 100% că este ceva în neregulă cu dispozitivul intrauterin. Se pare că 18% dintre femeile care utilizează această metodă contraceptivă nu simt firele de extractie.


Iată care pot fi principalele cauze pentru care nu simți firele de extracție ale steriletului? • firele de extracție s-au ridicat singure mai sus spre col

 • medicul ginecolog le-a tăiat prea scurt (aici îți reamintesc că partenerul tău NU trebuie să simtă firele în timpul actului sexual. Dacă se întâmplă asta, mergi la medicul ginecolog pentru a ți le scurta).

 • firele de extracție s-au "încolăcit" în colul uterin, dar vor reveni la poziția inițială cel mai probabil după perioada de menstruație

 • steriletul a fost expulzat, adică a căzut din uter. Se întâmplă extrem de rar, dar nu este imposibil. Cel mai adesea, acest risc are loc în primul an de la montarea dispozitivului intrauterin. Dacă îl găsești pe chilot / absorbant sau în toaletă, NU încerca să ți-l montezi singură. Mergi la medic pentru un consult și pentru a-ți fi montat un alt sterilet.

 • perforarea uterului. Din nou, este un risc chiar mai rar întâlnit decât cel menționat mai sus, dar de care trebuie să știi. Este posibil ca steriletul să se deplaseze de la locul lui și, în loc să cadă pur și simplu din uter, să îți perforeze uterul sau colul uterin. Riscul este mai mare dacă îți montezi dispozitivul intrauterin după ce ai născut sau dacă alăptezi.

La ce simptome trebuie să fii atentă?


Dacă singura "problemă" pe care o ai este legată de "lipsa" firelor de extracție (fie că s-au ridicat mai sus, fie că s-au "încolăcit" în colul uterin), atunci nu te vei confrunta cu mari dificultăți. Mergi totuși la medic pentru a te asigura că este totul în regulă și folosește prezervativul ca o metodă contraceptivă de siguranță.


În schimb, dacă steriletul s-a deplasat din poziția inițială sau chiar ți-a perforat uterul / colul uterin, ai o infecție, fii atentă la următoarele simptome și mergi de urgență la medicul ginecolog:


 • crampe severe și de lungă durată

 • febră sau frisoane

 • sângerări anormale, secreție cu miros neplăcut sau aspect neobișnuitCum îți va scoate medicul ginecolog steriletul în cazul unei probleme?


În cazul în care nu simți firele de extacție ale dispozitivului intrauterin, medicul îți va face un consult și va realiza o ecografie pentru a verifica daca steriletul mai este sau nu în poziție corectă.


Dacă în timpul consultului și a ecografiei, dispozitivul nu se mai vede / simte deloc, atunci este foarte probabil să fi căzut fără să îți dai seama, caz în care îți va fi recomandată și o eco abdominală pentru a fi sigură că steriletul nu ți-a perforat uterul și s-a deplasat în cavitatea abdominală. În această situație, steriletul va fi îndepărtat chirurgical.


Dacă în urma consultului și a ecografiei, medicul observă că steriletul s-a deplasat din poziția inițială (fără alte complicații), ți-l va putea scoate pe loc pentru a evita alte riscuri.Concluzie


Articolul de față, la fel ca celelalte de pe blog, nu este menit să te sperie. Ba dimpotrivă! Rolul său este să te informeze cu privire la riscuri, dar și să îți sublinieze modalități prin care poți preveni anumite situații sau, cel puțin, le poți diminua din severitate.Surse: https://www.healthline.com/health/birth-control/cant-feel-IUD-string

https://www.verywellhealth.com/how-to-check-your-iud-strings-906659

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326706

https://www.womenshealthmag.com/health/a23322763/iud-strings/


Surse foto: https://www.medicalnewstoday.com, https://www.verywellhealth.com/


414 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate