Studiu: mituri despre utilizarea steriletului la femeile nulipare

Actualizată în: 12 ian.

*nulipara: (Femeie) care nu a nascut niciodata un fat viabil (dexonline.ro)


Una dintre principalele temeri in randul femeilor cand vine vorba despre a alege steriletul in detrimentul altor metode contraceptive este riscul de a nu mai avea copii odata indepartat dispozitivul intrauterin. In ultimii ani, s-au facut progrese semnificative, drept care steriletul a inceput sa devina o metoda de contraceptie recomandata de catre medicii ginecologi inclusiv adolescentelor, anuland astfel ideea potrivit careia odata ce ai montat un sterilet in uter exista riscul de a deveni infertila.


Dar pentru ca intotdeauna este indicat sa apelam la specialisti (mai ales cand vorbim despre lucruri atat de serioase), haide sa vedem care au fost rezultatele unui studiu realizat in Europa si Canada.


Obiectivul studiului

Evaluarea cunostintelor furnizorilor de servicii medicale referitoare la dispozitivele intrauterine ca varianta de metoda contraceptiva.


Participanti

Furnizori de servicii medicale din Canada si din 8 tari europene care au evaluat situatia a minimum 20 de femei in fiecare luna, au fost invitati sa completeze un chestionar online. Rezultatele au fost analizate separat, in functie de fiecare tara.


Rezultatele studiului, pe scurt

In total, 1103 furnizori de servicii medicale au participat la studiu:

 • 633 medici ginecologi-obstetricieni

 • 335 medici generalisti

 • 135 clinicieni de planificare familiala (medici, moase, asistente)


La intrebarile referitoare la primele 3 bariere care i-ar impiedica sa recomande steriletul, raspunsurile respondentilor au fost urmatoarele:

 • nuliparitatea (34–69%)

 • boala pelvina inflamatorie (14–83%)

 • dificultatea procedurii de montare a steriletului (25–83%)

 • durerea resimtita de catre pacienta in timpul procedurii de insertie a steriletului (7–60%)

 • infertilitate in cazul femeilor nulipare (6–55%)


De asemenea, 4-59% dintre participantii la studiu au afirmat ca nu au recomandat niciodata proactiv steriletul ca optiune de metoda contraceptiva femeilor nulipare indiferenta de varsta pe care o aveau.


Concluzii, pe scurt

Concluziile studiului au confirmat ca este nevoie sa se insiste asupra unui aspect important si anume ca steriletul este o metoda contraceptiva potrivita pentru femei, inclusiv pentru tinerele adolescente si /sau pentru cele nulipare.


Sarcinile neplanificate raman si in zilele noastre o problema globala de sanatate publica. La nivel mondial, 41% dintre sarcini sunt neplanificate. In Europa, de exemplu, rata sarcinilor neplanificate este de 39% in Europa de Vest si creste pana la 48% in Europa de Est. Pana la 50% dintre sarcinile neplanificate sunt corelate cu lipsa utilizarii unei metode contraceptive sau cu nerespectarea conditiilor de utilizare a acestora (mai ales in cazul adolescentelor care nu isi iau anticonceptionalele asa cum este mentionat pe prospect, uita sa le ia la timp, etc.). Este si unul dintre principalele motive pentru care rata de sarcini neplanificate este mult mai mare in randul adolescentelor. Metodele de contraceptie reversibila cu actiune de lunga durata (LARC), inclusiv steriletele, au o rata de succes extrem de ridicata in raport cu alte metode contraceptive, iar utilizarea lor nu este afectata de modul in care se conformeaza femeile (odata montat de catre medicul ginecolog, steriletul devine activ imediat).Asadar, utilizarea la scara larga a metodelor contraceptive de lunga durata precum steriletele pot duce la o scadere semnificativa a ratei de sarcini neplanificate. Un proiect din SUA numit 'The Contraceptive CHOICE' a demonstrat ca metodele contraceptive reversibile si de lunga durata pot fi utilizate la o scara mai larga daca sunt incluse in sedintele de planificare familiala.


In cazul unor femei carora le-au fost prezentate riscurile si beneficiile utilizarii unor metode de contraceptie reversibila si de lunga durata, inclusiv LARC, si care au fost intrebate pentru care dintre optiunile puse la dispozitie in mod gratuit ar opta, raspunsurile au fost urmatoarele:


75% dintre femei au ales LARC (dispozitive intrauterine sau implant), iar din randul acestora, 58% au ales dispozitivele intrauterine (pe baza de hormoni sau fara hormoni – din cupru)


Cea mai ridicata rata de continuare a utilizarii metodei contraceptive dupa o perioada de 2 ani s-a inregistrat in randul femeilor care au optat pentru sterilet. La fel si gradul de satisfactie cel mai ridicat in raport cu metoda utilizata.


De asemenea, rata sarcinilor neplanificate a fost de 10 ori mai mica in cazul femeilor care au ales sa isi monteze steriletul fata de cele care utilizau metode contraceptive hormonale precum anticonceptionalele.


Comanda steriletul Gold T, cu fir de aur

Desi la nivel international, se recomanda utilizarea steriletului in randul femeilor indiferent de varsta sau daca au sau nu copii, in anumite parti ale lumii inca mai exista preconceptii in legatura cu acest tip de metoda contraceptiva. De exemplu, un studiu realizat in randul medicilor ginecologi si obstetricieni din St. Louis a demonstrat ca multi dintre acestia considerau ca utilizarea steriletului poate cauza aparitia bolii inflamatorie pelvine.


Studiul care face subiectul articolului de fata a fost gandit tocmai pentru a reduce din preconceptiile si barierele de care se lovesc multi dintre furnizorii de servicii medicale din intreaga lume atunci cand vine vorba despre recomandarea steriletului mai ales in cazul femeilor nulipare.


Metoda de cercetare

Intre februarie 2012 si martie 2012, a fost realizat un studiu online la care au participat furnizori de servicii medicale din Canada, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Rusia, Suedia, Turcia si Marea Britanie. Chestionarul a fost realizat de catre INTRA (Intrauterine Contraception for Nulliparous Women: Translating Research into Action), un grup international format din 10 medici. Partea logistica a studiului a fost gestionata de GfK, iar partea financiara a fost sustinuta de Bayer HealthCare. Chestionarul a fost tradus in limba fiecarei tari participante de catre vorbitori nativi.


Criterii pentru selectia participantilor:

 • sa fi avut minimum 20 de paciente pe luna carora sa le fi recomandat metode de contraceptie

 • sa aiba una dintre urmatoarele certificari: medic ginecolog – obstetrician, medic generalist, moasa sau asistenta

 • sa nu aiba relatii cu companii farmaceutice

 • sa isi fi exprimat dorinta de a pariticipa la acest studiu


Rezultate

Rata de raspuns in functie de tarile participante:

 • Canada – 15%

 • Germania – 19%

 • Franta – 21%

 • Marea Britanie – 29%

 • Rusia – 28%

 • Suedia – 15%

 • Olanda – 13%

 • Turcia – 20%

 • Irlanda – 15%


Procentajele reflecta numarul celor care au raspuns invitatiei de a participa la studiu, au urmat pasii necesari pentru a face parte din acest studiu si au completat integral chestionarul.


Metodele de contraceptie sunt recomandate de catre entitati diferite in functie de fiecare tara. De exemplu, in Franta, iti sunt recomandate de medicul care se ocupa de planificare familiala, in Marea Britanie, de catre asistenta care se ocupa de planificarea familiala, in Suedia, de catre moasa.


Motive pentru care furnizorii de servicii de sanatate nu recomanda pacientelor steriletul ca metoda contraceptiva

 • Canada, Franta, Rusia si Turcia: aparitia bolii inflamatorie pelvine si nuliparitatea

 • Suedia: dereglarile menstruale, gradul de durere resimtita de catre pacienta in timpul procedurii de montare a steriletului

 • Germania: costurile aferente, nuliparitatea

 • Marea Britanie si Irlanda: nuliparitatea si temeri cu privire la procedura de insertie a steriletului

 • Olanda: nuliparitatea si gradul de durere resimtita de pacienta in timpul procedurii de insertie a steriletului

Impactul pe care il poate avea montarea steriletului asupra menstruatiei a fost mentionat des ca o problema de catre respondentii din Turcia si Suedia, dar reprezinta o problema mai putin notata de catre participantii din Canada, Olanda si Irlanda.


In Rusia, una dintre principalele motive de ingrijorare, pe langa gradul de durere resimtita de pacienta in timpul procedurii de insertie a steriletului, a fost data de lipsa monogamiei.


Germania si Canada sunt tarile care au rata cea mai mica de utilizare a steriletelor dintre cele care au fost incluse in studiu. De altfel, 35% dintre respondentii din Germania si 32% dintre participantii din Canada au mentionat costul ridicat ca o problema.


'Femeilor nu le place' este un alt raspuns extrem de des intalnit in chestionarele completate de respondentii din Suedia, Marea Britanie, Germania, Canada, Irlanda si Olanda, in timp ce participantii din Franta, Rusia si Turcia au folosit acest motiv intr-un numar mult mai mic.


Alte motive din cauza carora respondentii la studiu nu considera steriletul o varianta potrivita de contraceptie pentru femeile nulipare:

 • Canada, Franta: dificultatea procedurii de insertie;

 • Rusia si Turcia: temeri cu privire la riscul infertilitatii;

 • Suedia: aparitia dereglarilor menstruale a fost notata ca o problema majora in randul respondentilor din aceasta tara in comparatie cu alte state participante la studiu;

 • Olanda: varsta la care o femeie ar trebui sa opteze la sterilet este un factor extrem de important;

 • Rusia: lipsa monogamiei a fost mentionata de catre respondentii din aceasta tara, in contextul in care steriletul NU te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Din acest motiv, exista temerea ca femeile care au montat sterilet pentru a evita o sarcina neplanificata nu vor mai tine cont de faptul ca partenerii lor sexuali trebuie sa foloseasca prezervativul pentru a fi ambii protejati impotriva bolilor cu transmitere sexuala;

 • Rusia, Franta, Turcia: riscul aparitiei unei sarcini ectopice a fost mult mai des mentionat in aceste tari.


Comanda steriletul Novaplus T, cu fir de argint

Utilizarea steriletului la femeile nulipare: eficacitate, siguranta, gradul de dificultate al procedurii de insertie, durerea resimtita de pacienta in timpul procedurii de insertie

 • Suedia si Olanda: cei mai multi dintre respondentii din aceste doua tari (95%, respectiv 83%) considera ca steriletul este o optiune contraceptiva cu o eficacitate la fel de mare in cazul tuturor femeilor indiferent daca acestea au sau nu copil.

 • Rusia, Franta: respondentii din cele doua tari (88%, respectiv 73%) considera ca riscul de infertilitate este mult mai ridicat in randul femeilor nulipare decat in cazul femeilor care au deja cel putin un copil.

 • Germania, Suedia: respondentii din aceste doua tari au raspuns in proportie de 50%, respectiv 33% ca in randul femeilor nulipare este mai ridicat riscul perforatiei uterine decat in cazul femeilor care au deja copil.

 • Franta, Turcia: respondentii din aceste doua tari au notat in proportie de 48%, respectiv 16% ca riscul expulsiei accidentale a steriletului este mult mai ridicat in cazul femeilor nulipare decat in cazul celor care au deja copil.

 • Irlanda (43%): referitor la gradul de dificultate al procedurii de insertie, respondentii din aceasta tara s-au aratat cel mai ingrijorati in cazul femeilor nulipare comparativ cu pacientele care au deja minimum un copil.

 • Rusia, Suedia: 35%, respectiv 10% dintre respondentii din cele doua tari au notat ca procedura de insertie a steriletului ar putea fi mult mai dureroasa pentru femeile care nu au nascut niciodata.

 • Respondentii din majoritatea tarilor participante la studiu au mentionat ca recomanda mult mai des steriletul ca optiune contraceptiva pacientelor care au deja copii comparativ cu cele care nu au nascut niciodata.

 • 59% dintre respondentii din Rusia, de exemplu, au raspuns ca nu au recomandat niciodata steriletul pacientelor nulipare, in vreme ce 4% dintre respondentii din Olanda au mentionat ca nu au recomandat proactiv niciodata steriletul in cazul femeilor care nu au nascut niciodata.Concluzii


Studiul confirma anumite perceptii gresite pe care le au furnizorii de servicii de sanatate din Europa si Canada cu privire la utilizarea steriletului de catre femeile nulipare, aspect care se observa si in rata mica de utilizare a acestui tip de metoda contraceptiva in anumite tari.


Cele mai mari temeri fac referire la gradul de dificultate al procedurii de insertie, durerea resimtita de catre pacienta in timpul procedurii de insertie, probleme de infertilitate, riscul aparitiei bolii inflamatorie pelvine (in ciuda faptului ca potrivit cercetarilor in domeniu, aceasta boala este cauzata de bolile cu transmitere sexuala, in special de chlamydia, si nu de dispozitivele intrauterine). In ceea ce priveste riscul contractarii bolilor cu transmitere sexuala, furnizorii de servicii de sanatate ar trebui sa isi sfatuiasca pacientele sa utilizeze inclusiv prezervativul in lipsa unei relatii monogame.


Un alt mit demontat stiintific este ca procedura de insertie a steriletului este mult mai dureroasa in cazul femeilor nulipare. Este adevarat ca poate fi putin mai dureroasa decat in cazul femeilor care au avut deja un copil, insa medicul ginecolog poate executa procedura cu si mai multa grija astfel incat pacienta sa resimta doar o durere pana la cel mult moderata. Si, in orice caz, nu se poate vorbi de o regula.


O alta perceptie gresita se refera la riscul perforarii uterine, riscul de expulsie a steriletului si riscul aparitiei unei sarcini ectopice. Riscul perforarii uterine si cel de expulsie a steriletului sunt extrem de reduse atat in cazul femeilor nulipare cat si in randul femeilor care au deja copil. Rata aparitiei unei sarcini ectopice sau normale este, de asemenea, foarte scazuta pentru ambele categorii de femei.


Steriletele ar trebui sa fie recunoscute ca o optiune de contraceptie inclusiv in randul femeilor nulipare si sa fie recomandate proactiv de catre medicii ginecologi sau alti furnizori de servicii medicale. De asemenea, potrivit studiului de fata, este necesara o educare in acest sens atat a furnizorilor de servicii medicale, cat si a femeilor, apeland la date stiintifice deja existente. Utilizarea la scara mai larga a steriletului ar putea ajuta la scaderea numarului de sarcini neplanificate.


Sursa: https://www.ejog.org/article/S0301-2115(14)00544-2/fulltextAlte articole recomandate:


30 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Stii Despre Sterilet

https://www.sterilet-expert.ro/post/totul-despre-sterilete


Sterilet - Pareri, Beneficii, Riscuri si Efecte Secundare

https://www.sterilet-expert.ro/post/sterilet-pareri-beneficii


Contraindicatii Sterilet

https://www.sterilet-expert.ro/post/contraindicatii-sterilet


Sterilet - Efecte secundare: Ce trebuie sa stii

https://www.sterilet-expert.ro/post/efecte-secundare-sterilet


Avantajele si dezavantajele utilizarii steriletului

https://www.sterilet-expert.ro/post/avantaje-dezavantaje-sterilet