top of page

Steriletul si sarcina

Ai auzit ca steriletul este o optiune de lunga durata si o metoda contraceptiva foarte buna, dar totusi iti este teama ca vei putea ramane insarcinata? Exista un risc foarte scazut ca acest lucru sa se intample, dar hai sa vedem in articolul de mai jos cum sta treaba mai exact.Asa cum am tot mentionat in articolele anterioare de pe blog, exista doua tipuri de sterilete: cel pe baza de hormoni si cel din cupru. Ambele sunt inserate in interiorul uterului de catre medicul ginecolog si au o valabilitate de la 3 pana la 10 ani.


Steriletul pe baza de hormoni elibereaza progestin – care este o forma sintetica a hormonului natural, progesteronul. Progestinul in combinatie cu alte elemente precum estrogenul este utilizat si pentru metodele mai des folosite de contraceptie precum pastile, inele vaginale sau diverse tipuri de injectii. Progestinul previne aparitia sarcinilor prin inhibarea ovulatiei si rigidizarea mucusului cervical, ceea ce face ca patrunderea spermatozoizilor in uter sa fie foarte dificila.

Steriletul din cupru este folosit ca metoda de contraceptie pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Steriletele din cupru nu folosesc hormoni, ci doar simplul efect al cuprului care neutralizeaza spermatozoizii (cuprul functioneaza ca spermicid natural). De asemenea, genereaza un raspuns al imunitatii organismului care blocheaza dezvoltarea ovulelor sanatoase si le distruge pe cele care incep sa se dezvolte. Aceste tipuri de sterilet incep sa-si faca efectul imediat dupa montare, deci este o optiune si atunci cand se impune o metoda contraceptiva de urgenta.


Desi steriletul este considerat una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, pe langa numeroasele avantaje, aduce cu sine si cateva dezavantaje, la fel ca orice pe lumea asta. Odata ce este montat, abia daca iti mai amintesti ca-l ai si functioneaza pana cand vrei sa-l scoti, fie pentru ca iti doresti sa ramai insarcinata, fie ca expira termenul de valabilitate.


Efectul unui sterilet poate dura de la cativa ani pana la un deceniu cu acelasi nivel de eficienta. Steriletele hormonale sunt recomandate pentru o perioada de 3, respectiv 5 ani. Steriletele non-hormonale (de cupru) sunt recomandate pana la 10 ani. Dupa ce se incheie perioada de valabilitate, steriletul trebuie extras, procedura realizata tot DOAR de catre medicul ginecolog.Conform unei statistici generale, mai putin de o femeie din 100 poate ramane insarcinata cu sterilet

Un studiu din 2017, aparut in ‘Perspectives on Sexual Reproductive Health’, a cercetat 15.728 de intervale de utilizare a contraceptivelor (perioade de incercare a diferitelor forme de contraceptie) de la 6.683 de femei de-a lungul a 4 ani. Concluzia a fost ca steriletele au o marja de eroare de doar 1% raportandu-ne la un an. Astfel, sansele de a ramane insarcinata cu sterilet sunt extrem de rare.


Chiar daca se intampla extrem de rar, femeile care au sterilet pot ramane insarcinate

Unul dintre aceste motive se afla chiar in controlul tau, si anume data de expirare a steriletului. Trebuie sa tii cont de sfaturile medicului ginecolog si mai ales sa nu uiti data de expirare a steriletului. Ai sanse destul de mari sa ramai insarcinata daca steriletul nu este extras la timp.


Mult mai rar, unele femei se confrunta cu o complicatie a steriletului cunoscuta sub numele de perforatie, care se intampla atunci cand steriletul strapunge peretele uterin. Se estimeaza ca acest lucru se intampla la doar 1 din 1.000 de femei care au sterilet. In cazul destul de rar intalnit in care perforatia survine si este descoperita, steriletul trebuie extras.


De aceea, medicul ginecolog recomanda verficarea periodica a firelor de extractie pentru a iti da seama daca steriletul se afla la locul lui. Daca nu simti firele si/sau ai simptome precum: dureri, crampe si sangerari, iti recomand sa mergi la medicul ginecolog pentru control.

Tot in situatii rare, exista posibilitatea expulzarii steriletului

In cazuri destul de rar intalnite, steriletul poate fi expulzat (acesta iese din uter). Daca te confrunti cu aceasta situatie neplacuta si simti ca dispozitivul nu mai este la locul lui, mergi la medicul ginecolog. Acest lucru este cel mai probabil sa se intample la scurt timp dupa montare, motiv pentru care este foarte important sa verifici firele de extractie ale steriletului.


Daca se intampla sa ramai insarcinata in timp ce folosesti sterilet, exista riscul de a avea o sarcina extrauterina sau de a pierde o sarcina

Sarcina extrauterina apare in momentul in care ovulul fertilizat este implantat undeva in afara uterului, spre exemplu, in trompa uterina.


Simptomele unei sarcini extrauterine:

  • Durere pelvina;

  • Sangerari vaginale;

  • Hemoragie interna;

  • Stare de lesin.

Pentru a clarifica, steriletul este extrem de eficient, iar sansele de a ramane insarcinata sunt foarte mici, dar daca se intampla, sansele ca sarcina sa fie extrauterina sunt destul de mari.


De asemenea, te poti confrunta si cu un avort spontan, mai ales daca steriletul nu este indepartat. Daca suspectezi ca esti insarcinata, chiar daca ai montat sterilet, recomandarea mea este sa suni neaparat medicul ginecolog si sa iti faci o programare.


In ciuda sanselor (extrem de reduse) de a ramane insarcinata in timp ce folosesti sterilet, medicii ginecologi subliniaza ca steriletul este una dintre cele mai sigure si fiabile metode contraceptive.


SURSE:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-with-iud

https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnant-with-iud

https://www.self.com/story/the-truth-about-getting-pregnant-when-you-have-an-iud

 

95 afișări0 comentarii