Steriletul si interactiunea cu medicamente sau RMN


Am primit foarte multe intrebari legate de impactul pe care anumite medicamente il pot avea asupra eficientei steriletului, dar si referitoare la cat de sigur este sa faci un RMN atunci cand ai montat un dispozitiv intrauterin.


gif

In majoritatea cazurilor, exista cateva lamuriri in acest sens chiar pe prospectul steriletului.


De exemplu, pe prospectul steriletelor Gold T si Novaplus T pe care le poti achizitiona de aici, la paragraful Interactiunea cu medicamente si alte tratamente sunt mentionate urmatoarele:


Informati medicul care va prescrie medicamente cu privire la faptul ca utilizati sterilet din cupru.


Au fost publicate rapoarte in care se indica faptul ca efectul anticonceptiv al steriletelor pare sa se reduca la pacientele care urmeaza un tratament cronic cu medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (in special acid acetilsalicilic) si cu corticoizi; insa, experienta a demonstrat ca protectia contraceptiva nu se reduce pe perioada tratamentului pe termen scurt al dismenoreei cu anti-inflamatoare nesteroidiene.


Diatermia (unde scurte sau microunde) trebuie sa se realizeze cu precautie in zona abdominala si sacrala deoarece incalzirea cuprului poate afecta steriletul.


S-a demonstrat ca utilizarea sistemelor de Rezonanta Magnetica (MRI) de pana la 3 tesla este sigura pentru steriletele din cupru.


STERILETUL SI RMN-UL


Asadar, daca optezi pentru sterilet din cupru (sau hormonal) ca metoda contraceptiva nu trebuie sa iti faci griji cu privire la viitoare investigatii medicale atat timp cat sunt respectate mentiunile din prospectul steriletului. Foarte important de retinut este ca in situatia in care trebuie sa faci un RMN este musai sa informezi personalul medical cu privire la steriletul tau. Medicul iti va spune daca sistemul de Rezonanta Magnetica este sigur sau nu pentru tine.


gif


STERILETUL SI INTERACTIUNEA CU ALTE MEDICAMENTE


1. Antibiotice


Referitor la posibilitatea ca administrarea unor medicamente sa afecteze eficienta steriletului, lucrurile sunt mult mai simple in cazul dispozitivelor intrauterine din cupru tocmai pentru ca acestea nu contin hormoni. Cu exceptia mentiunii despre care am vorbit mai sus legata de administrarea unor medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (in special acid acetilsalicilic) si cu corticoizi in cadrul unui tratament cronic, nu exista studii care sa dovedeasca reducerea eficientei unui sterilet din cupru in combinatie cu pastile de orice tip.


Antibioticele precum Amoxicilina si Penicilina, de exemplu, nu afecteaza eficienta steriletului indiferent daca vorbim despre cel din cupru sau unul hormonal (sau chiar inel vagina, pilule contraceptive, plasture, implant contraceptiv).


Dar, daca medicul iti prescrie Rifampicina (Rifadin) - antibiotic utilizat in tratamentul tuberculozei pulmonare si extrapulmonare - atunci este musai sa il informezi cu privire la faptul ca ai montat un sterilet hormonal sau ca utilizezi alte metode de contraceptie care contin hormoni. Va fi nevoie sa utilizezi o metoda contraceptiva suplimentara pentru a fi sigura ca nu exista riscul unei sarcini neplanificate.


2. Medicamente utilizate in tratamentul HIV

In cazul in care metoda contraceptiva pe care o utilizezi contine hormoni, trebuie sa stii ca anumite medicamente folosite in tratamentul infectiei cu HIV pot afecta eficienta steriletului hormonal / pilulelor contraceptive, inelului vaginal, plasturelui sau a implantului contraceptiv:

  • Darunavir

  • Efavirenz

  • Lopinavir/Ritonavir

  • Nevirapina


3. Remedii naturiste