Steriletul si Infectiile: Ce trebuie sa stii

Actualizată în: Ian. 21


Pe blogul Sterilet-Expert, am ales intotdeauna sa publicam subiecte relevante si de interes pentru tine, printre care si 30 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Stii Despre Sterilet, Avantajele si dezavantajele utilizarii steriletului, Contraindicatii si posibile Efecte secundare, Montarea Steriletului si Extractia acestuia, Steriletul din cupru vs Steriletul hormonal - Ce sa alegi?, Steriletul de cupru - “superstarul” metodelor contraceptive, 15 motive pentru care sa iubesti steriletul.


Si pentru ca am primit deseori intrebari de la clientele noastre sau de la cititoare ale blogului cu privire la posibilele infectii pe care le pot dezvolta fie in momentul in care medicul ginecolog monteaza steriletul, fie ulterior, am decis sa dedicam un articol separat acestei teme.Poate cauza steriletul o infectie?


Nu, nu in mod direct. Dar, daca ai deja o infectie, montarea steriletului o poate raspandi. Doua dintre cele mai comune infectii cu transmitere sexuala sunt chlamidia si gonoreea. Este si motivul pentru care anumiti medici ginecologi recomanda testarea in vedere depistarii celor doua tipuri de infectii inainte de a monta steriletul.


Asa cum mentionam intr-un alt articol, steriletul creste usor sansele de a dezvolta o boala inflamatorie pelvina (BIP), adica o infectie a uterului, a trompelor uterine sau a ovarelor. Bacteriile care provoaca BIP pot intra in uter atunci cand este introdus steriletul. Semnele unei astfel de infectii se manifesta in general in primele 20 de zile de la montarea steriletului si trebuie tratate cat mai repede pentru a evita aparitia unor probleme mai grave.

Mergi la medic de indata daca ai simptome precum:

  • dureri de burta

  • dureri in timpul actului sexual

  • scurgeri vaginale urat mirositoare

  • frisoane

  • febra

  • sangerare puternica


Este steriletul o metoda contraceptiva sigura pentru sanatatea femeii?


Este o intrebare fireasca mai ales daca ne raportam la anii 70, cand in SUA, dispozitivul intrauterin Dalkon Shield a fost considerat responsabil pentru cresterea numarului de femei care au dezvoltat boala inflamatorie pelvina, a numarului celor care s-au confruntat cu perforarea uterului, dar si a unor situatii extrem de grave soldate cu moartea pacientelor. Mai mult de 200.000 de procese au fost intentate impotriva producatorului care a si scos de pe piata steriletul.


Acest episod dramatic nu ar trebui sa te ingrijoreze, pentru ca dispozitivele intrauterine din zilele noastre sunt mult mai sigure. S-au facut si se fac in mod constant imbunatatiri in domeniul dispozitivelor intrauterine astfel incat riscurile sa fie cat mai mici si cat mai rare. Mai multe despre posibilele efecte secundare ale steriletului poti citi aici, iar aici poti citi despre contraindicatii. De asemenea, daca tot mentionam despre progresele facute in domeniu, iti recomand sa citesti si articolul Steriletul Ballerine (IUB) - cel mai nou si inovator sterilet.


Cum poate fi depistata o infectie?


Cel mai important este sa iti faci o programare la medicul ginecolog daca simti ca ceva este in neregula. Medicul ginecolog iti poate recomanda teste de sange si urina, iti poate face o ecografie si iti poate recolta secretie tot pentru efectuarea unor teste.


Cum poate fi tratata o infectie?


Desigur, depinde de infectia dezvoltata de pacienta. Daca vorbim, de exemplu, despre boala inflamatorie pelvina, este esential sa stii ca nu trebuie neglijata sub nicio forma. Netratata, aceasta poate provoca daune permanente precum infertilitate sau durere cronica. Asadar, cu cat mai repede incepi tratamentul, cu atat mai bine. In cazul unei astfel de infectii, tratamentul include antibiotic.


De regula, nu este necesar sa fie indepartat steriletul in cazul aparitiei unei infectii. Insa, daca odata inceput tratamentul, lucrurile nu se amelioreaza, medicul ginecolog poate recomanda scoaterea dispozitivului intrauterin.


Potrivit rezultatelor unor studii realizate exclusiv pe sterilete din cupru (deci, care nu contin hormoni), numarul femeilor care au luat tratament impotriva infectiilor din zona intima in timp ce aveau montat sterilet este aproximativ acelasi cu al pacientelor care s-au prezentat la medicul ginecolog pentru scoaterea steriletului, in urma inceperii tratamentului impotriva infectiilor.Fiecare organism reactioneaza diferit, asa ca este important sa te consulti cu medicul tau ginecolog.


Exista vreo cale prin care putem preveni aparitia infectiilor?


Steriletul creste riscul aparitiei unor infectii (asa cum am mentionat la inceputul articolului) doar in primele saptamani de la montare. Altfel, trebuie sa stii ca steriletul NU te protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala. Daca nu esti implicata intr-o relatie monogama, cel mai indicat ar fi sa apelezi si la prezervativ chiar daca ai montat sterilet.


Tot important de stiut este ca NU este recomandat sa faci dusuri vaginale. In interiorul vaginului exista o flora microbiana de aparare formata dintr-o multime de microorganisme ‘prietenoase’ (lactobacili). Rolul acestora este de a mentine umiditatea locata si un pH acid care nu permite dezvoltarea haotica a bacteriilor cu potential patogen. Spalaturile vaginale (vorbim de interiorul vaginului) pot modifica flora vaginala si pot duce la un pH mai putin acid. In plus, vaginul are capacitatea de a se autocurata prin eliminarea impuritatilor odata cu secretia zilnica. Asadar, daca nu ti-a recomandat medicul ginecolog, nu apela la spalaturi vaginale.


Indiferent de situatie, pastreaza legatura cu medicul ginecolog la aparitia oricarui simptom neobisnuit.1296 afișare0 comentariu