Steriletul si cancerul de san

Este o discutie ampla despre o posibila legatura intre hormonii eliberati de anumite tipuri de metode contraceptive si aparitia cancerului de san.


Dar, inainte de a trece la subiectul articolului, sa facem o scurta recapitulare despre cum functioneaza un sterilet hormonal si despre ce presupune aparitia cancerului de san.


gif

Cum functioneaza steriletul hormonal?


Steriletele pe baza de hormoni elibereaza progestin – care este o forma sintetica a hormonului natural, progesteronul. Progestinul are rolul de a intari mucusul cervixului, ceea ce face ca spermatozoizii sa nu ajunga la oua.


Steriletul hormonal:

 • ingroasa mucoasa cevicala impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter

 • subtiaza endometrul uterin, impiedicand fixarea ovulului fecundat.

 • elibereaza o doza redusa de progestin (hormon care actioneaza in special in uter)


Tipuri de sterilete hormonale

 • Steriletul hormonal Skyla este recomandat inclusiv femeilor nulipare (care nu au niciun copil pana la momentul montarii steriletului) si are o eficienta dovedita clinic de pana la 3 ani. Odata montat, steriletul Skyla are o eficienta dovedita pe o perioada de pana la 3 ani. Skyla este destinat femeilor nulipare (care nu au avut niciun copil pana la momentul montarii steriletului). Este mult mai mic decat Mirena, ceea ce il face mult mai atractiv femeilor care nu au avut colul uterin dilatat.

 • Spre deosebire de alte sterilete hormonale ca Skyla sau Kyleena, steriletul Mirena este destinat mai ales femeilor care au deja cel putin un copil, dar si femeilor care se confrunta cu menstruatii abundente. Este un dispozitiv mic, intrauterin, in forma de ‘T’. Initial, steriletul Mirena a fost destinat femeilor care aveau deja cel putin un copil la momentul montarii steriletului. De altfel, la studiul realizat pentru a dovedi eficienta steriletului Mirena au participat doar femei care erau deja mame.

 • Kyleena este un sterilet hormonal nou aparut pe piata si este recomandat tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au avut niciun copil pana la momentul montarii steriletului.


Cancerul de san


Cancerul de san (mamar) apare atunci cand celulele din sani cresc intr-un mod necontrolat si formeaa o umflatura care poarte numele de tumoare (cancer primar). In anumite cazuri, celulele canceroase se raspandesc si in alte zone ale corpului prin sange si sistemul limfatic (cancer secundar).


Celulele canceroase pot fi alimentate fie de cei doi hormoni: estrogen si progesteron, fie de proteine ceea ce inseamna ca cele trei 'ajuta' cancerul sa se dezvolte si sa devina mai agresiv:

 • cancere mamare cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv)

 • cancere mamare cu receptori de progesteron pozitivi

 • cancere mamare unde exista un nivel prea ridicat al proteinei HER2 pe suprafata celulelor - cancere mamare HER2 pozitive

 • cancer mamar care nu are receptori pentru hormoni sau proteine - cancer mamar triplu negativ


Asadar, intrebarea este: hormonul sintetic eliberat de anumite metode contraceptive este sau nu asociat cu aparitia cancerului de san?


Din pacate, nu exista suficient de multe studii, drept care nici un raspuns 100% corect. Dar ceea ce este important de retinut este ca daca ai suferit de cancer de san sau suspectezi ca ai putea avea acest tip de boala, NU trebuie sa optezi pentru sterilet hormonal sau orice alt tip de metoda contraceptiva care contine hormoni.


Mirena, unul dintre cele mai utilizate sterilete hormonale din intreaga lume, a fost subiectul mai multor studii cu rezultate contradictorii, potrivit Societatii Americane de Cancer. Iata cateva dintre rezultatele acestor studii:


 • 2005: Un studiu publicat in The journal Obstetrics & Gynecology a infirmat o posibila legatura intre eliberarea levonorgestrel-ului in organism si cresterea riscului aparitiei cancerului de san.

 • 2011: Un alt studiu de control publicat in Journal Contraception si care a avut la baza date din intreg segmentul populatiei, de asemenea, nu a gasit nicio legatura intre cresterea riscului aparitiei de cancer la san in urma eliberarii hormonilor din compozitia anumitor metode contraceptive in organism.

 • 2014: Un studiu de o amploare mai mare publicat in Obstetrics & Gynecology a avut rezultate contradictorii celor efectuate in 2005 si 2011. Mai exact, potrivit acestui studiu, eliberarea levonorgestrel-ului in organism (din steriletele hormonale) a fost asociata cu o incidenta crescuta a cancerului de san.

 • 2015: Un alt studiu de amploare publicat in Acta Oncologica a concluzionat, de asemenea, ca exista o legatura intre utilizarea steriletelor hormonale si riscul crescut de cancer de san.

Poate ai auzit si tu in repetate randuri ca utilizarea steriletului hormonal Mirena poate reduce riscul aparitiei cancerului de san. Ei bine, nu exista dovezi stiintifice care sa confirme acest lucru.