top of page

Steriletul si cancerul de san

Este o discutie ampla despre o posibila legatura intre hormonii eliberati de anumite tipuri de metode contraceptive si aparitia cancerului de san.


Dar, inainte de a trece la subiectul articolului, sa facem o scurta recapitulare despre cum functioneaza un sterilet hormonal si despre ce presupune aparitia cancerului de san.


gif

Cum functioneaza steriletul hormonal?


Steriletele pe baza de hormoni elibereaza progestin – care este o forma sintetica a hormonului natural, progesteronul. Progestinul are rolul de a intari mucusul cervixului, ceea ce face ca spermatozoizii sa nu ajunga la oua.


Steriletul hormonal:

 • ingroasa mucoasa cevicala impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter

 • subtiaza endometrul uterin, impiedicand fixarea ovulului fecundat.

 • elibereaza o doza redusa de progestin (hormon care actioneaza in special in uter)


Tipuri de sterilete hormonale

 • Steriletul hormonal Skyla este recomandat inclusiv femeilor nulipare (care nu au niciun copil pana la momentul montarii steriletului) si are o eficienta dovedita clinic de pana la 3 ani. Odata montat, steriletul Skyla are o eficienta dovedita pe o perioada de pana la 3 ani. Skyla este destinat femeilor nulipare (care nu au avut niciun copil pana la momentul montarii steriletului). Este mult mai mic decat Mirena, ceea ce il face mult mai atractiv femeilor care nu au avut colul uterin dilatat.

 • Spre deosebire de alte sterilete hormonale ca Skyla sau Kyleena, steriletul Mirena este destinat mai ales femeilor care au deja cel putin un copil, dar si femeilor care se confrunta cu menstruatii abundente. Este un dispozitiv mic, intrauterin, in forma de ‘T’. Initial, steriletul Mirena a fost destinat femeilor care aveau deja cel putin un copil la momentul montarii steriletului. De altfel, la studiul realizat pentru a dovedi eficienta steriletului Mirena au participat doar femei care erau deja mame.

 • Kyleena este un sterilet hormonal nou aparut pe piata si este recomandat tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au avut niciun copil pana la momentul montarii steriletului.


Cancerul de san


Cancerul de san (mamar) apare atunci cand celulele din sani cresc intr-un mod necontrolat si formeaa o umflatura care poarte numele de tumoare (cancer primar). In anumite cazuri, celulele canceroase se raspandesc si in alte zone ale corpului prin sange si sistemul limfatic (cancer secundar).


Celulele canceroase pot fi alimentate fie de cei doi hormoni: estrogen si progesteron, fie de proteine ceea ce inseamna ca cele trei 'ajuta' cancerul sa se dezvolte si sa devina mai agresiv:

 • cancere mamare cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv)

 • cancere mamare cu receptori de progesteron pozitivi

 • cancere mamare unde exista un nivel prea ridicat al proteinei HER2 pe suprafata celulelor - cancere mamare HER2 pozitive

 • cancer mamar care nu are receptori pentru hormoni sau proteine - cancer mamar triplu negativ


Asadar, intrebarea este: hormonul sintetic eliberat de anumite metode contraceptive este sau nu asociat cu aparitia cancerului de san?


Din pacate, nu exista suficient de multe studii, drept care nici un raspuns 100% corect. Dar ceea ce este important de retinut este ca daca ai suferit de cancer de san sau suspectezi ca ai putea avea acest tip de boala, NU trebuie sa optezi pentru sterilet hormonal sau orice alt tip de metoda contraceptiva care contine hormoni.


Mirena, unul dintre cele mai utilizate sterilete hormonale din intreaga lume, a fost subiectul mai multor studii cu rezultate contradictorii, potrivit Societatii Americane de Cancer. Iata cateva dintre rezultatele acestor studii:


 • 2005: Un studiu publicat in The journal Obstetrics & Gynecology a infirmat o posibila legatura intre eliberarea levonorgestrel-ului in organism si cresterea riscului aparitiei cancerului de san.

 • 2011: Un alt studiu de control publicat in Journal Contraception si care a avut la baza date din intreg segmentul populatiei, de asemenea, nu a gasit nicio legatura intre cresterea riscului aparitiei de cancer la san in urma eliberarii hormonilor din compozitia anumitor metode contraceptive in organism.

 • 2014: Un studiu de o amploare mai mare publicat in Obstetrics & Gynecology a avut rezultate contradictorii celor efectuate in 2005 si 2011. Mai exact, potrivit acestui studiu, eliberarea levonorgestrel-ului in organism (din steriletele hormonale) a fost asociata cu o incidenta crescuta a cancerului de san.

 • 2015: Un alt studiu de amploare publicat in Acta Oncologica a concluzionat, de asemenea, ca exista o legatura intre utilizarea steriletelor hormonale si riscul crescut de cancer de san.

Poate ai auzit si tu in repetate randuri ca utilizarea steriletului hormonal Mirena poate reduce riscul aparitiei cancerului de san. Ei bine, nu exista dovezi stiintifice care sa confirme acest lucru. De unde vine totusi aceasta informatie? Potrivit unor studii, intr-adevar, steriletul hormonal poate, in anumite cazuri, sa reduca riscul aparitiei altor tipuri de cancere: endometrial, ovarian, pancreativ, de plamani.


De asemenea, tot steriletul hormonal Mirena este asociat cu un risc scazut de aparitie a bolii inflamatorii pelvine (cauzata si de infectiile cu transmitere sexuala), reducerea durerilor menstruale si a celor provocate de endometrioza.


Asadar, daca optezi pentru un sterilet hormonal ca metoda de contraceptie, indiferent de tipul acestuia|: Mirena, Liletta, Skyla, Kyleena, etc., informeaza-ti medicul ginecolog cu privire la starea ta de sanatate actuala si la istoricul tau medical. Daca suspectezi ca ai cancer de san sau daca ai avut aceasta boala, fie ai un risc genetic crescut sa o dezvolti, NU ar trebui sa utilizezi sterilet hormonal sau orice alta metoda contraceptiva care contine hormoni.


Daca nu te simti confortabil cu ideea de a apela la un sterilet hormonal sau nu iti este recomandat sa optezi pentru o astfel de metoda contraceptiva, poti utiliza sterilet din cupru. Acesta NU contine hormoni, cuprul fiind un spermicid natural. De pe site-ul nostru poti alege dintr-o gama variata de sterilete din cupru.


In ceea ce priveste alte tipuri de metode contraceptive care contin hormoni: pilulele contraceptive, plasturele contraceptiv, implantul contraceptiv, si acestea implica aceleasi riscuri sau au aceleasi beneficii precum steriletul hormonal. Unele dintre ele contin doar estrogen sau doar progestin, in vreme ce altele sunt o combinatie de ambele tipuri de hormoni. Nici in cazul acestor tipuri de metode contraceptive hormonale nu exista suficiente studii care sa infirme sau sa confirme categoric o legatura cu aparitia cancerului de san.


Din nou, foarte important de retinut. Din datele actuale, utilizarea metodelor contraceptive hormonale poate creste riscul aparitiei cancerului de san sau a celui cervical, insa poate duce la scaderea riscului aparitiei cancerului endometrial, ovarian sau colorectal.


Fiecare organism functioneaza diferit, asadar, riscurile NU sunt aceleasi pentru toate femeile. Iata de ce alt tip de factori este important sa mai tii cont:


 • istoricul medical al familiei: daca cineva din familie a suferit de cancer de san

 • aparitia menstruatiei la varste fragede (sub 11-12 ani)

 • sarcina la o varsta inaintata sau lipsa vreunei sarcini

 • instalarea menopauzei la varsta mult prea inaintata

 • durata de timp in care ai utilizat metode contraceptive hormonale

 • daca ai apelat la terapii hormonale


Cum sa alegi metoda contraceptiva potrivita pentru tine?


In primul rand, mergi la medicul ginecolog si fa-ti analizele anuale. Discuta cu acesta foarte deschis despre istoricul tau medical si despre eventuale probleme pe care le-ai avut sau le ai. Acesta va sti ce tip de metoda de contraceptie este potrivita pentru tine, in functie de istoricul tau medical si de optiunea ta. Daca nu te simti confortabil cu metodele de contraceptie pe baza de hormoni, poti apela oricand la steriletul din cupru (care NU contine hormoni), puteti utiliza prezervativul, poti opta pentru diafragma. Am povestit aici pe larg despre toate tipurile de metode de contraceptie.

Surse:

https://www.healthline.com/health/breast-cancer-and-mirena#hormones-and-breast-cancer

 

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate