Steriletul la adolescente

Actualizată în: 8 Dec. 2020

Contraceptia in randul adolescentelor este inca un subiect considerat tabu de multa lume, insa 'realitatea din teren' ne obliga sa ii recunoastem importanta. In absenta unor idei preconcepute precum "sexul este rusinos", se impune o discutie serioasa legata de metodele contraceptive pe care le pot folosi fetele tinere, in vederea evitarii unei sarcini nedorite. Desigur, la fel de esentiala este si protejarea impotriva bolilor cu transmitere sexuala!


In ultimii ani, steriletul a devenit o metoda contraceptiva recomandata de catre medici chiar si adolescentelor. Poate te intrebi daca nu cumva este o solutie putin cam drastica in cazul unei femei tinere si care nu a avut niciun copil pana la momentul implantarii dispozitivului, asa ca este bine sa stii ca steriletele care sunt astazi pe piata nu mai reprezinta un pericol din acest punct de vedere si se adreseaza inclusiv celor care nu au avut nicio sarcina.

O alta intrebare care probabil iti sta pe buze se refera la alte doua metode contraceptive deja extrem de utilizate in randul adolescentelor: pilula contraceptiva si prezervativul. Dar sa le luam pe rand:

Pilula contraceptiva. Este foarte la indemana, este adevarat, poate fi achizitionata din orice farmacie la preturi decente, insa, la fel ca orice alt tip de metoda contraceptiva are si cateva dezavantaje: poti sa uiti sa o iei, lucru care se intampla destul de des, contine hormoni, aspect care nu ar trebui deloc neglijat mai ales in cazul utilizarii indelungate si in special in randul unor femei tinere care sunt poate inca in perioada de crestere.


Melanie Gold, director medical la Columbia University’s School-Based Health Centers, este de parere ca adolescentele nu isi iau niciodata anticonceptionalele asa cum ar trebui, ceea ce face ca DIU sa fie o alegere mai potrivita pentru ele. Prezervativul. In absenta unei relatii monogame, acesta trebuie oricum folosit de catre adolescenta chiar daca are montat steriletul, pentru ca este singurul care protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Insa, daca ne referim strict la evitarea unei sarcini nedorite / neplanificate, steriletul este o masura mult mai sigura decat prezervativul. In SUA, potrivit unor statistici, in decursul unui an, un procent de 18% din randul adolescentelor care utilizeaza prezervativul se confrunta cu aparitia unei sarcini. Mai exact, riscul aparitiei unei sarcini in cazul adolescentelor care au implantat sterilet este de 1 din 2000 comparativ cu 18 din 100 in cazul celor care folosesc prezervativul.


Este unul dintre motivele pentru care Academia Americana de Pediatrie sfatuieste medicii sa recomande cu prioritate steriletul ca metoda contraceptiva in detrimentul altor tipuri. Potrivit unui articol publicat in Washington Post, organizatia a facut aceasta propunere pediatrilor tinand cont ca steriletul este o masura contraceptiva cu o eficienta extrem de mare, este sigura si usor de folosit, este de durata si, cel mai important pentru o femeie tanara si fara copii, este reversibila (dupa scoaterea steriletului, poti ramane insarcinata in scurt timp). In 2012, Congresul American de Obstetrica si Ginecologie a facut o recomandare similara, sustinand nu doar ca steriletele ar trebui sa fie destinate inclusiv adolescentelor datorita beneficiilor mentionate si in paragraful anterior, dar si ca ar trebui sa fie primele recomandate femeilor de orice varsta. Desigur, tot medicilor le revine sarcina de a atrage atentia asupra utilizarii prezervativului ca metoda de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Un raport al ACOG (Colegiul American de Ostetrica si Ginecologie) care se refera la un studiu realizat printre tinerii din St. Louis arata ca mai mult de doua treimi dintre participante au declarat ca, daca ar avea de ales, ar opta pentru implantarea unui sterilet cu sau fara hormoni datorita eficientei sporite care se intinde pe o durata de pana la 10 ani. Fetele care au fost incluse in acest studiu aveau varste cuprinse intre 14 si 20 de ani. Desigur, exista parinti care se agata de ideea ca fetele lor nu si-au inceput viata sexuala si ca nici nu au de gand prea curand, motiv pentru care nici nu se gandesc la o discutie cu privire la ce metoda contraceptiva ar fi potrivita. Realitatea 'din teren' este insa diferita. In SUA, de exemplu, varsta medie la care fetele devin active sexual este de 17 ani, insa dintre acestea cele mai multe isi doresc sa devina mame dupa varsta de 25 de ani. Un articol publicat de Reuters Health vorbeste despre un studiu la care au participat peste 90.000 de femei si care confirma siguranta steriletului folosit in randul adolescentelor ca metoda contraceptiva de lunga durata. Potrivit cercetatorilor, mai putin de 1% dintre femeile carora le-a fost implantat steriletul au dezvoltat complicatii serioase precum boala pelvina inflamatorie, indiferent de varsta pe care o aveau.


In randul adolescentelor, riscul de a-si pierde menstruatia sau de a ramane insarcinate a fost cu foarte putin mai crescut fata situatia prezentata in cazul femeilor mature, potrivit unui studiu publicat in Obstetrics & Gynecology.


James Trussell, care studiaza metodele contraceptive la Universitatea Princeton din New Jersey, este de parere ca studiile recente demonstreaza un lucru pe care multi medici il gandeau deja: ca steriletele sunt o optiune excelenta inclusiv pentru adolescente. In SUA, cele mai cunoscute tipuri sunt Mirena (hormonal) care poate fi folosit pentru o perioada de cinci ani si ParaGard (din cupru, fara hormoni) a carui eficienta se intinde pe o perioada de pana la 10 ani. Reticenta in randul multor femei cu privire la montarea unui sterilet (mai ales a celor din SUA) este justificata, insa, daca tinem cont de modelele mai vechi de sterilete care au provocat infectii grave si chiar decesul unor femei. Este si cazul steriletului Dalkon Shield, utilizat in anii '70. Cu toate acestea, in articolul publicat de catre Reuters Health in 24 Septembrie 2012, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie afirma ca steriletele de astazi ar trebui sa fie considerate una dintre cele mai bune masuri contraceptive in randul tinerelor nu doar pentru ca sunt potrivite pentru acestea, dar si pentru ca sunt reversibile si, deci, nu pun problema infertilitatii. Alte studii conduse de doctorul Abbey Berenson de la Universitatea Texas Medical Branch din Galveston au avut in vedere 90.489 de femei, cu varste cuprinse intre 15-44 de ani, care au avut implantat sterilet intre anii 2002 si 2009. Un procent de 2% pana la 6% dintre femeile care au participat la studiu au raportat dureri in timpul menstruatiei sau lipsa acesteia dupa implantarea steriletului. Ambele simptome au fost comune mai ales in randul adolescentelor, cu un procent de 30% pana la 40%. Tot adolescentele au prezentat un risc mai ridicat de a ramane insarcinate in timp ce aveau implantat steriletul comparativ cu femeile mature. Complicatii serioase au fost extrem de putine, asa cum se mentioneaza in studiu. Dintre participantele incluse in cercetare, un procent de 13% a dorit scoaterea steriletului. Berenson a declarat la acea vreme pentru Reuters ca ingrijorarile pe care medicii le aveau in legatura cu modelele vechi de sterilete nu sunt valabile si pentru sterilete actuale. In studiul sau, Berenson a observat ca steriletul hormonal a fost asociat cu un numar mai mic de complicatii decat cel din cupru. De asemenea, tot Berenson le recomanda adolescentelor care doresc sa opteze pentru implantarea unui sterilet sa discute cu medicul ginecolog despre posibilele efecte secundare pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situatiei. Desi numarul sarcinilor in randul adolescentelor din SUA a scazut cu pana la 60% din 1991, rata acestora este in continuare dubla comparativ cu tari precum Canada, de exemplu. In 2013, fete cu varste cuprinse intre 15-19 ani au dat viata unui numar de 273.000 de bebelusi.

Cei mai multi adolescenti apeleaza la pilulele contraceptive si prezevative, insa acestea sunt eficiente doar daca sunt utilizate in mod corect. Odata implantat, steriletul fie el hormonal sau din cupru nu presupune niciun efort din partea persoanei care il utilizeaza. Aproximativ 18% dintre femeile care folosesc ca metoda contraceptiva prezervativul si 9% dintre cele care iau pilule contraceptive raman insarcinate in primul an de folosinta a acestora, in timp ce doar 1% dintre femeile care au implantat sterilet se confrunta cu aceasta situatie. Insa, in realitate, mai putin de 5% dintre tinere opteaza pentru implantarea steriletului.


Dar sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii steriletelor in cazul adolescentelor.


Iti recomand sa citesti si articolele: Sterilet- Pareri, Riscuri, Beneficii si Efecte Secundare, Contraindicatii Sterilet, Sterilet - Efecte Secundare: Ce trebuie sa stii?, Avantajele si Dezavantajele Utilizarii Steriletului. AVANTAJE

 • este important de mentionat ca steriletele hormonale si cele din cupru (fara hormoni) au suferit imbunatatiri semnificative in ultimii 10 ani.

 • riscul de a ramane insarcinata scade considerabil in randul tinerelor care au sterilet implantat comparativ cu cele care iau anticonceptionale.

 • adolescentele care opteaza pentru implantarea steriletului folosesc aceasta metoda contraceptiva pe o perioada la fel de lunga de timp sau chiar mai lunga decat cele care iau pilule contraceptive.

 • un studiu realizat in acest sens a aratat ca dupa 24 de luni de la utilizarea celor doua metode contraceptive, niciuna dintre fetele care aveau sterilet nu a ramas insarcinata, in vreme ce 3% dintre celelalte au declarat ca au ramas insarcinate.

 • poate fi introdus imediat dupa un avort sau dupa o nastere.

 • studiile la care au participat adolescente au aratat ca rata complicatiilor serioase este destul de mica. O cercetare care a inclus 179 adolescente cu varste cuprinse intre 10-19 ani a evidentiat faptul ca extrem de putine fete s-au confruntat cu probleme dupa implantarea steriletului. 8 tinere dintre cele 179 au solicitat scoaterea steriletului hormonal din cauza durerilor abdominale si a sangerarilor abundente. Alte date ale studiului: in 8.3% dintre cazuri, steriletul a fost expulzat din uter, nu a fost confirmat niciun caz de perforare a uterului, iar rata de utilizare a steriletului dupa 1 an de la implantare a fost de 85%.

 • potrivit unui alt studiu de grup la care au participat 113 femei nulipare (care nu au avut copil pana la momentul montarii steriletului) cu varste cuprinse intre 16-30 ani, implantarea steriletului din cupru sau a celui hormonal este bine tolerata de organism. Nu au fost observate probleme precum perforarea uterului. Dupa 1 an de la implantarea steriletului, 65 de femei (58%) aveau in continuare steriletul montat, 15 (13%) au decis sa si-l scoata, 6 (5%) s-au confruntat cu problema expulzarii steriletului, iar 27 dintre participante (24%) nu au mai fost gasite pentru follow-up.

 • din pacate, potrivit unor studii realizate in SUA, extrem de putine adolecente detin informatii despre ce presupune implantarea unui sterilet. Un studiu la care au participat 72 fete cu varste cuprinse intre 14-18 ani a aratat ca desi 74% dintre tinere foloseau metode contraceptive, doar 19% dintre acestea au auzit de sterilet. Dupa ce le-au fost oferite informatii corecte si complete despre ce inseamna steriletul, cele mai multe dintre tinere au fost incantate de urmatoarele beneficii:

 1. sunt delicate, nu pot fi simtite sau vazute

 2. sunt comode, nu exista riscul „uitarii pilulei” sau lipsei/ruperii prezervativului

 3. fertilitatea reapare imediat dupa scoaterea DIUDEZAVANTAJE SI RISCURI

 • una dintre principalele ingrijorari printre tinere este durerea simtita in momentul implantarii. Studiile arata ca durerea sau dificultatea cu care un sterilet este introdus in uter le determina pe adolescente sa fie reticente in fata acestui tip de metoda contraceptiva. In plus, rezultatele unor cercetari au evidentiat un aspect deloc de neglijat: durerea si sangerarile frecvente sunt si doua dintre motivele care le determina pe tinere sa isi scoata steriletul la scurt timp dupa implantare.

 • in prezent, sunt prea putine studii care sa confirme riscurile si beneficiile utilizarii steriletului in randul tinerelor.

 • riscul ca steriletul hormonal sa fie expulzat din uter este la fel de ridicat la adolescente ca la femeile mature, dar potrivit unor cercetari, daca ai sub 20 de ani si / sau nu ai copil, riscul ca steriletul sa fie expulzat creste.Nu uita sa discuti cu medicul ginecolog despre orice nelamurire ai cu privire la metoda contraceptiva pentru care vrei sa optezi.


Sanatate!Surse:


Can teenagers get IUDs?

https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/can-teenagers-get-iuds


The IUD

https://kidshealth.org/en/teens/contraception-iud.html


Why Teen Girls Aren't Using IUDs

https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/02/why-teen-girls-arent-using-iuds/385412/


The best contraceptives for teens are IUDs and implants, CDC says

https://www.theverge.com/2015/4/7/8364721/best-teen-birth-control-iud-implant-cdc


How old do you have to be to get either the hormonal implant in your arm or an IUD?https://youngwomenshealth.org/2015/03/19/how-old-do-you-have-to-be-to-get-either-the-hormonal-implant-in-your-arm-or-an-iud/


Is This Teenager a Good Candidate for an IUD?

https://www.mdmag.com/journals/family-practice-recertification/2014/july-2014/is-this-teenager-a-good-candidate-for-an-iud


IUD Birth Control for Teenagers

https://www.verywellhealth.com/iud-birth-control-for-teenagers-906757


What are the benefits and risks of IUDs in adolescents?https://www.mdedge.com/familymedicine/article/64926/womens-health/what-are-benefits-and-risks-iuds-adolescents


IUDs safe, effective for teenagers: studyhttps://www.reuters.com/article/us-health-iud-teenagers/iuds-safe-effective-for-teenagers-study-idUSBRE93813420130409


Parents, Get Your Teenage Daughters the IUD

https://slate.com/human-interest/2014/09/the-american-academy-of-pediatrics-recommends-the-iud-for-teenagers.html


Foto: Ilustratie realizata de catre Lilfeli pentru Sterilet-Expert.ro


503 afișare0 comentariu

Postări recente