Steriletul Ingrasa?

Actualizată în: 25 Aug. 2020

Cel mai probabil, aceasta intrebare te preocupa de ceva vreme si inca nu a reusit nimeni sa-ti spuna daca intr-adevar steriletul ingrasa. Dar sa-ti spuna pe bune, nu doar sa-si dea cu parerea la nivel de vorbeste lumea si, in loc sa te ajute, mai mult sa te bage in ceata si sa te faca sa amani momentul unei decizii. Daca lipsa de informatii este motivul pentru care eziti, ai indoieli sau pur si simplu nu stii sa alegi cea mai potrivita metoda contraceptiva atat pentru tine, cat si pentru pentru partenerul tau, sa stii ca acest articol iti poate fi de real ajutor. Noi iti oferim informatii obtinute in urma unui research ceva mai temeinic, dar singurul indreptatit sa-ti recomande solutia cea mai potrivita este medicul ginecolog.

gif

Ce vei afla in acest articol:


  • lucruri despre care se vorbeste prea putin in Romania, dar sunt foarte utile si chiar necesare de stiut;

  • mituri demontate care te pot ajuta sa iei mai usor o decizie;

  • concluzii ale unor studii si cercetari efectuate de organizatii internationale - informatii relevante obtinute in urma monitorizarii femeilor care au utilizat metode contraceptive.


Cresterea in greutate - consecinta sau efect secundar?


Dupa cum stii, steriletul este o metoda contraceptiva reversibila, pe termen lung. Ca si alte metode contraceptive, acesta poate provoca unele efecte secundare, inclusiv cresterea in greutate. Cu toate acestea, studiile efectuate nu pot confirma faptul ca steriletul hormonal determina cresterea in greutate. Dovezile arata ca unele femei care utilizeaza sterilet au crescut in greutate, dar nu este clar daca acest lucru este din cauza steriletului sau din cauza obiceiurilor de viata.

Pana in prezent, nu exista nicio dovada care sa confirme ca steriletul determina cresterea in greutate. De fapt, multe studii au concluzionat contrariul.


  • De exemplu, un studiu din 2016 a concluzionat ca femeile care foloseau sterilet hormonal nu au luat in greutate, desi au simtit ca s-au ingrasat. Cercetatorii au crezut ca femeile ar fi putut percepe aceasta crestere in greutate deoarece stiau acest posibil efect secundar.

  • Un alt studiu din 2016 a analizat contraceptivele bazate pe progestin, inclusiv steriletul. Cercetatorii au descoperit ca nu exista prea multe dovezi de crestere in greutate pentru aceste tipuri de contraceptive.


Ambele studii afirma ca femeile pot percepe cresterea in greutate cu steriletul, chiar daca nu le creste greutatea in realitate (funny, nu?).


De ce facem apel la aceste studii?


Ca sa-ti atragem atentia ca un mit poate avea efect placebo. Dar, trebuie sa iei in calcul si faptul ca studiile care discuta despre „utilizatorul obisnuit” s-ar putea sa nu reflecte reactiile corpului tau la sterilet. Cresterea in greutate este, pana la urma, o experienta individuala pentru fiecare persoana. Daca tu crezi ca steriletul ingrasa, ai toate sansele sa te ingrasi, desi cresterea in greutate poate fi cauzata si de alti factori cum ar fi imbatranirea, un stil de viata sedentar, obiceiuri alimentare nesanatoase sau o afectiune medicala.


Cum influenteaza hormonii greutatea


gif

Intreaga noastra evolutie (crestere si dezvoltare) este determinata de modificarile hormonale, de cand ne nastem. Nu e nimic anormal, nimic de speriat.

Modificarile nivelului hormonal in timpul pubertatii si menopauzei pot afecta compozitia organismului. Incepand de la pubertate, estrogenul determina depunerea de grasime corporala pe piept, coapse, solduri si fese. Modificarile hormonale care apar in timpul si dupa menopauza determina o crestere a grasimii corporale, in special in jurul abdomenului. Unele femei au o crestere a greutatii in jurul varstei menopauzei, dar se crede ca este legata de imbatranire mai mult decat de modificarile hormonale. De asemenea, hormonii pot afecta aportul alimentar de-a lungul ciclului menstrual. Aportul alimentar scade in faza foliculara (prima jumatate a ciclului cand estrogenul este hormonul dominant) pana la ovulatie (eliberarea unui ovul din ovar), apoi creste in faza luteala (a doua jumatate a ciclului cand progesteronul este dominant).


Modificarile hormonale - inamic sau aliat?


Majoritatea oamenilor cresc in greutate de la varsta adulta tanara pana la varsta mijlocie, cu o crestere medie in greutate de 0,52 kg in fiecare an.


Un studiu asupra unor femei care foloseau anticonceptionale si care au fost cantarite in fiecare zi timp de patru luni a aratat ca acestea au luat in greutate 0,2 kg in primele trei saptamani si apoi au pierdut aceeasi cantitate in timpul menstruatiei. Greutatea lor nu s-a schimbat de la inceputul pana la sfarsitul studiului de patru luni.


Modificarile nivelului hormonal in timpul pubertatii si menopauzei pot afecta compozitia lor. Incepand de la pubertate, estrogenul determina depunerea de grasime corporala pe piept, coapse, solduri si fese. Modificarile hormonale care apar in timpul si dupa menopauza determina o crestere a grasimii corporale, in special in jurul abdomenului. Unele femei au o crestere a greutatii in jurul varstei menopauzei, dar se crede ca este legata de imbatranire mai mult decat de modificarile hormonale. De asemenea, hormonii pot afecta aportul alimentar de-a lungul ciclului menstrual. Aportul alimentar scade in faza foliculara (prima jumatate a ciclului cand estrogenul este hormonul dominant) pana la ovulatie (eliberarea unui ovul din ovar), apoi creste in faza luteala (a doua jumatate a ciclului cand progesteronul este dominant).

Desi poate parea ca o femeie s-a ingrasat pe perioada in care a utilizat o metoda contraceptiva, este posibil sa nu fie altceva decat cresterea in greutate absolut normala.


Studii asupra steriletului hormonal (Mlrena, Liletta)

gif

• Steriletul hormonal pare sa nu provoace cresterea in greutate, dar poate duce la o crestere a grasimii corporale. Mai multe studii arata ca persoanele care au utilizat sterilet hormonal timp de un an au luat in greutate intre 0,5 kg si 2,9 kg, ceea ce a fost similar cu femeile care au utilizat un sterilet de cupru.


  • Monitorizare timp de 10 ani

Dupa 10 ani de utilizare continua, femeile cu sterilet hormonal au luat in greutate in medie 4 kg, ceea ce nu a fost diferit de greutatea pe care au luat-o femeile care au folosit sterilet de cupru timp de 10 ani.


Exista si alte sterilete hormonale, cum ar fi Kyleena, Jaydess sau Skyla care au doze mai mici de progestin decat Mlrena sau Liletta, dar schimbarile in greutate pe aceste tipuri nu au fost bine studiate.


DISCLAIMER


Continutul de pe site-ul Sterilet-Expert.ro, inclusiv parerile medicale avizate sau orice alta forma de informatie care tine de integritatea si sanatatea ta, are rol pur informativ si nu ar trebui tratat ca un diagnostic sau plan de tratament. Utilizarea informatiilor de pe acest site nu creeaza si nici nu simuleaza o relatie pe care un pacient ar trebui sa o aiba cu medicul sau. Iti recomandam sa consulti medicul ginecologic care iti cunoaste situatia si care iti poate face recomandari tinand cont de istoricul tau medical.


Foto principala: www.singlecare.com

1871 afișare0 comentariu