top of page

Steriletul de cupru - “superstarul” metodelor contraceptive

Steriletul de cupru este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive. Intrat in uz medical inca din anii ’70, steriletul de cupru se afla pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu medicamente esentiale. In plus, peste 170 de milioane de femei din toata lumea au ales steriletul de cupru ca metoda contraceptiva. Dar oare ce-l recomanda? Am scris multe lucruri despre el in articolele de pe blogul nostru, dar steriletul de cupru chiar merita mai multa atentie, doar nu degeaba este “superstarul” metodelor contraceptive :). Ne-am straduit sa cuprindem in acest articol cam tot ce ar trebui sa stii despre el, inclusiv reactii adverse si efecte secundare, astfel incat sa poti lua decizia cea mai buna pentru tine.Ca sa avem un punct de pornire, in doar cateva cuvinte, steriletul de cupru:

 • este o metoda contraceptiva reversibila

 • este utilizat pentru controlul nasterii si contraceptia de urgenta in termen de cinci zile de la un contact sexual neprotejat

 • este un tip de dispozitiv intrauterin care contine cupru

 • este plasat in uter si are efect pana la 12 ani

 • poate fi utilizat de femeile de toate varstele, indiferent daca au avut sau nu copii


Sterilet de cupru - Eficacitate


Mecanismul principal de actiune al steriletului de cupru este prevenirea fertilizarii. Cuprul actioneaza ca un spermicid in interiorul uterului. Prezenta cuprului creste nivelul ionilor de cupru, prostaglandinelor si celulelor albe din sange in fluidele uterine si tubare. Cuprul din steriletul de cupru interfereaza cu capacitatea spermei de a se deplasa. Cand spermatozoizii inceteaza sa actioneze normal, le este mai greu sa penetreze uterul si sa ajunga la un ovul.

Steriletul de cupru este o forma de contraceptie reversibila cu actiune de lunga durata (10-12 ani) si este una dintre cele mai eficiente forme de prevenire a sarcinii disponibile in acest moment pe piata.


Ca sa-ti dai seama, in primul an de utilizare, mai putin de 1 din 100 de femei cu sterilet raman insarcinate. Prin comparatie, 9 din 100 de femei raman insarcinate in primul an de utilizare a pilulelor anticonceptionale, iar 18 din 100 de femei raman insarcinate in primul an de utilizare a prezervativului.


Ratele de esec pentru diferite modele ale steriletului de cupru variaza intre 0,1 si 2,2% dupa un an de utilizare. Modelele in forma de T cu o suprafata de 380 mm² de cupru au cele mai mici rate de esec. TCu 380A are o rata de esec la un an de 0,8% si o rata cumulativa la 12 ani de 2,2%. Dupa 12 ani de utilizare, modelele cu o suprafata mai mica de cupru au rate de esec mai mari.


Sterilet de cupru vs legarea trompelor


Eficacitatea steriletului de cupru (rata de esec de 0,8%) este comparabila cu sterilizarea tubala (legarea trompelor) rata de esec de 0,5% pentru primul an. Cu toate acestea, efectele steriletului de cupru sunt reversibile, iar acest lucru poate fi considerat atat un avantaj, cat si un dezavantaj, in functie de obiectivele fiecarei femei in parte.


Sterilet de cupru vs contraceptie de urgenta


In 1976, s-a descoperit pentru prima data ca steriletul de cupru ar putea fi utilizat ca forma de contraceptie de urgenta. Poate fi utilizat pentru prevenirea sarcinii pana la 5 zile dupa un act sexual neprotejat si nu scade in eficacitate in cele 5 zile.


Sterilet de cupru vs anticonceptionale


Atunci cand sunt luate in mod corect, anticonceptionalele sunt extrem de eficiente. Au o rata de succes de aproximativ 99%. Dar nimeni nu-i perfect si este usor de uitat administrarea zilnica. Asa ca, in realitate, pilula este eficienta aproximativ 91%. Cam 9 din 100 de femei care iau pilule raman insarcinate, posibil din cauza utilizarii incorecte. Steriletul de cupru este mai eficient decat pilulele contraceptive hormonale disponibile pe piata, cu o rata de esec remarcabil de mica: sub 1 din 100.Am abordat mai in detaliu acest subiect in articolul Sterilet vs Anticonceptionale - Ce sa alegi.


Sterilet de cupru - Efecte secundare


Steriletele din cupru NU folosesc hormoni pentru prevenirea sarcinilor, ci doar simplul efect al cuprului care neutralizeaza spermatozoizii. Cuprul functioneaza ca spermicid natural. De asemenea, genereaza un raspuns al imunitatii organismului care blocheaza dezvoltarea ovulelor sanatoase si le distruge pe cele care incep sa se dezvolte. Si, la fel ca orice medicament sau dispozitiv medical, steriletul de cupru are si el efecte secundare:


Crampe La steriletul de cupru, cel mai frecvent efect secundar este durerea abdominala, in special in primele luni, pana cand corpul se obisnuieste cu steriletul. Stocul de ibuprofen te va ajuta sa le faci fata mai usor.


Dereglari menstruale De asemenea, este des intalnita si dereglarea menstruala care poate avea si un flux mai puternic. In timp, menstruatia revine insa la normal. Pentru majoritatea femeilor, aceste reactii adverse se diminueaza dupa primele 2 - 3 luni. Dar fiecare femeie este diferita, iar pentru unele, perioada de ajustare poate dura ceva mai mult.


Boala inflamatorie pelvina In cazuri rare, steriletele de cupru sunt asociate cu boala inflamatorie pelvina (BIP). Netratata, boala inflamatorie pelvina poate provoca probleme grave precum infertilitatea, sarcina ectopica, dureri pelvine cronice si, cel mai grav, poate provoca chiar moartea. Cazurile mai grave de boala inflamatorie pelvina necesita interventie chirurgicala si chiar histerectomie (indepartarea uterului).


Extractia dificila In unele cazuri, steriletul de cupru poate ramane blocat in uter, ceea ce-l face greu de indepartat si necesita o interventie chirurgicala.


Perforarea Rar, steriletul de cupru poate trece prin peretele uterului, mai ales in timpul implantarii. Atunci cand uterul este perforat, steriletul trebuie indepartat. Si in acest caz este posibil sa fie nevoie de interventie chirurgicala. Perforarea poate provoca infectii, cicatrici sau deteriorarea altor organe.


Expulzare Steriletul de cupru poate cadea partial sau complet din uter. Aceasta situatie este denumita expulzare. Femeile care nu au fost niciodata insarcinate pot avea mai multe sanse sa expulzeze steriletul decat femeile care au fost insarcinate inainte.


Alte reactii adverse ale steriletului de cupru includ: anemie (hemoragie scazuta), dureri de spate dureri in timpul actului sexual, reactii alergice, secretii vaginale.


Vezi cum sa gestionezi mai bine efectele secundare ale steriletului de cupru in articolul Sterilet - Efecte secundare: Ce trebuie sa stii.Sterilet de cupru - Contraindicatii


Pentru multe femei, steriletul este alegere contraceptiva ideala. Este convenabil, eficient, ecologic si nu e nevoie sa faci nimic pentru ca acesta sa functioneze sau sa interfereze cu spontaneitatea sexuala. La fel ca in cazul altor metode contraceptive, exista riscuri si potentiale complicatii legate de utilizarea steriletului, dar majoritatea femeilor sunt multumite de aceasta optiune contraceptiva pe termen lung.


Cu toate ca cele mai multe femei pot utiliza un sterilet, in anumite cazuri, acesta este contraindicat. Aceste conditii se refera la starea medicala a femeii la momentul motarii steriletului si includ:


 • infectie pelvina, de obicei boala inflamatorie pelvina (PID), cervicita mucopurulenta cu suspiciunea unei boli cu transmitere sexuala (BTS), avort septic sau endometrita puerperala (infectia aparuta dupa nastere, localizata la nivelul endometrului) sau sepsis (sindrom clinic cauzat de un raspuns inflamator exagerat al organismului la infectie, ca urmare a unei activari necontrolate a sistemului imunitar) in ultimele trei luni;

 • anomalii anatomice care distorsioneaza cavitatea uterina;

 • boala trofoblastica gestationala (un grup de tumori rare care implica o dezvoltare anormala de celule in interiorul uterului);

 • sangerare vaginala inexplicabila;

 • cancer de col uterin sau cancer endometrial;

 • sarcina;

 • pentru sterilet hormonal cu eliberare de levonorgestrel, cancer de san sau alergie la levonorgestrel;

 • pentru sterilet de cupru, boala Wilson sau alergie la cupru.


Steriletul din cupru este o metoda extrem de eficienta, relativ sigura, care ofera o alternativa reala la alte contraceptive. Vezi cateva motive pentru care steriletul este o varianta mai buna decat anticonceptionalele.


Studiile clinice si cercetarile in domeniu dezvaluie insa mai multe contraindicatii pentru steriletul de cupru, printre care sarcina, anomaliile structurale ale uterului, miomele uterului, uterul hipoplastic, uterul auctus, inflamatiile organelor genitale interioare, dificultati menstruale recurente, dismenoree.


 • sarcina - cu toate ca este total contraindicata montarea steriletului in timpul sarcinii, s-au intalnit cazuri in care sangerarea in timpul sarcinii a fost confundata cu menstruatia regulata si sterilete au fost montate in timpul sarcinii;

 • alaptarea - mamele care alapteaza pot utiliza steriletul de cupru. Nu a fost detectata nicio diferenta in concentratia de cupru in laptele matern inainte si dupa montarea steriletului de cupru.

 • inflamatiile pelvine trebuie tratate inainte de montarea steriletului, mai ales daca se suspecteaza gonoree; printre efectele secundare ale steriletul de cupru se numara si tulburarile menstruale, ceea ce face ca acesta sa nu fie o optiune buna in cazul in care exista deja dismenoree sau sangerare anormala recurenta;

 • bolile insotite de o tendinta accentuata de sangerare intra de asemenea in categoria contraindicatii, la fel ca tulburarile functiei de coagulare si sindromul von Willerbrand.

 • alergia la cupru - exista femei alergice la cupru, caz in care steriletul de cupru poate genera complicatii severe.


Avand in vedere aceste limitari, steriletul de cupru este totusi o metoda contraceptiva relativ fiabila. Daca vrei sa te informezi si in legatura cu steriletul hormonal, gasesti contraindicatiile acestui tip de sterilet aici.


Tipuri de sterilete de cupru


Exista diferite tipuri de sterilet de cupru fabricate in prezent in toata lumea, dar disponibilitatea acestora variaza in functie de tara. In Statele Unite, de exemplu, un singur tip de sterilet de cupru este aprobat pentru utilizare, in timp ce in Regatul Unit, sunt disponibile peste zece tipuri.


Cele mai multe sterilete au o conformatie in mare masura identica cu litera T, cu mici variatii in functie de producator si de dimensiunea acestuia. Pentru ca niciun organism nu este identic, nici uterele noastre nu impartasesc aceleasi dimensiuni si forme, producatorii au dezvoltat de-a lungul timpului diferite modele cu forme si marimi diferite pentru a se potrivi fiecarei femei.


Sterilet de cupru - pret