Sterilet vs. Injectie contraceptiva

Nu exista cea mai buna metoda de contraceptie pentru toata lumea. Poate ai auzit de la o prietena ca steriletul este cea mai la “moda” optiune si crezi ca ar fi perfecta si pentru tine. Este valabil si in cazul injectiei contraceptive. Totusi, iti este teama de procedura de montare a steriletului sau de posibilele efecte secundare si parca nici injectia nu ti se pare ca ar fi cea mai buna solutie din cauza hormonilor. Ei bine, astazi discutam atat despre avantaje, cat si despre dezavantajele utilizarii steriletului si a injectiei contraceptive.

PS: Nu uita sa te consulti si cu medicul tau ginecolog inainte de a lua decizia finala!


Injectia contraceptiva elibereaza hormoni in sange care previne aparitia unei sarcini nedorite, ca si anticonceptionalele, plasturele contraceptiv si inelul vaginal. Injectia contine progestin (varianta sintetica a progesteronului) si se face intramuscular in mana sau fese. Utilizata perfect, aceasta are o eficienta de 99% si este recomandat sa se faca odata la 3 luni. Daca injectia este facuta la timp, doar una din 100 de femei poate ramane insarcinata. In schimb, utilizata tipic, rata de eficienta scade la 94%, de aceea este foarte important ca injectia sa fie facuta la timp. ATENTIE! Injectia contraceptiva NU te protejeaza impotriva infectiilor si a bolilor cu transmitere sexuala. In cazul in care vrei sa ramai insarcinata, dupa ultima injectie, exista probabilitatea ca timp de 10 luni sa nu fi fertila. Injectia nu ar putea fi cea mai buna varianta pentru tine, daca iti doresti doar o metoda temporara de contraceptie si vrei sa ramai insarcinata destul de repede.


Cele mai cunoscute tipuri de injectii contraceptive sunt:

 • Depo-Provera.

 • Noristerat.

 • Sayana Press.

Depo-Provera este cel mai folosit tip de injectie contraceptiva si dureaza pana la 13 saptamani. Ocazional, Noristerat este mai putin folosit si dureaza pana la 8 saptamani.

Sayana Press dureaza pana la 13 saptamani si este cel mai nou tip de injectie contraceptiva, de aceea nu toate clinicile dispun de acest produs.
Steriletul pe baza de cupru (fara hormoni)


Eficacitate: Ca sa-ti dai seama, in primul an de utilizare, mai putin de 1 din 100 de femei cu sterilet raman insarcinate. Prin comparatie, 9 din 100 de femei raman insarcinate in primul an de utilizare a pilulelor anticonceptionale, iar 18 din 100 de femei raman insarcinate in primul an de utilizare a prezervativului.

Ratele de esec pentru diferite modele ale steriletului de cupru variaza intre 0,1 si 2,2% dupa un an de utilizare. Modelele in forma de T cu o suprafata de 380 mm² de cupru au cele mai mici rate de esec. TCu 380A are o rata de esec la un an de 0,8% si o rata cumulativa la 12 ani de 2,2%. Dupa 12 ani de utilizare, modelele cu o suprafata mai mica de cupru au rate de esec mai mari.


Ce este?

Exista diferite tipuri de sterilet de cupru fabricate in prezent in toata lumea, dar disponibilitatea acestora variaza in functie de tara. In Statele Unite, de exemplu, un singur tip de sterilet de cupru este aprobat pentru utilizare, in timp ce in Regatul Unit, sunt disponibile peste zece tipuri.

Cele mai multe sterilete au o conformatie in mare masura identica cu litera T, cu mici variatii in functie de producator si de dimensiunea acestuia. Pentru ca niciun organism nu este identic, nici uterele noastre nu impartasesc aceleasi dimensiuni si forme, producatorii au dezvoltat de-a lungul timpului diferite modele cu forme si marimi diferite pentru a se potrivi fiecarei femei.


Cum functioneaza?

Steriletul din cupru este folosit ca metoda de contraceptie pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Steriletele din cupru nu folosesc hormoni pentru prevenirea sarcinilor, ci doar simplul efect al cuprului care neutralizeaza spermatozoizii. Cuprul functioneaza ca spermicid natural. De asemenea, genereaza un raspuns al imunitatii organismului care blocheaza dezvoltarea ovulelor sanatoase si le distruge pe cele care incep sa se dezvolte. Aceste tipuri de sterilet incep sa-si faca efectul imediat dupa montare, deci este o optiune si atunci cand este nevoie de o metoda contraceptiva de urgenta. Un alt avantaj al steriletelor fara hormoni este ca eficienta in timp se poate intinde pana la 10 de ani.


Avantaje:

 • Te scapa de griji precum deteriorarea prezervativului in timpul actului sexual sau de situatia nu tocmai rar intalnita in care uiti sa iei la timp pilula contraceptiva. ATENTIE! Steriletul NU te fereste de contractarea bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala, drept care, in cazul in care nu ai o relatie stabila, este indicat sa folosesti si prezervativul.

 • Eficienta extrem de ridicata cu o rata de succes de pana la 98-99% timp de trei-zece ani de la montarea steriletului (desigur, durata depinde de tipul de sterilet ales). Asadar, garanteaza o eficienta mult mai mare decat alte metode contraceptive.

 • Poate fi utilizat inclusiv de catre femeile care iau diverse tratamente medicale.

 • Nu este asociat cu riscul aparitiei vreunui tip de cancer, spre deosebire de alte metode contraceptive pe baza de hormoni.

 • Nu are niciun efect asupra greutatii corporale.

 • Nu afecteaza in niciun fel viata sexuala sau apetitul sexual.

 • Este o optiune potrivita inclusiv pentru femeile care nu pot utiliza contraceptive pe baza de estrogen: cele care se confrunta cu diabet, migrene, care prezinta riscul unor atacuri miocardice, etc.

 • Este o varianta recomandata inclusiv femeilor cu varsta de peste 35 de ani care sunt si fumatoare.

 • Steriletul din cupru poate fi utilizat si ca o metoda contraceptiva de urgenta. Montat in termen de maximum cinci zile de la momentul sexului neprotejat, el are o rata de reducere a riscului unei sarcini de 99.9%.

 • Nu contine niciun tip de hormoni, asadar ti se potriveste manusa daca preferi o metoda contraceptiva non-hormonala sau daca nu poti folosi o varianta pe baza de hormoni din motive medicale.

 • Durata lunga de utilizare: dupa montarea steriletului de catre medicul ginecolog (!), acesta poate fi pastrat in uter pana la 10 ani (in functie de tipul ales) fara pauza si mai ales fara emotii. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa sari peste vizita anuala la medicul ginecolog! Cand se apropie data expirarii, contacteaza-ti medicul ginecolog pentru a programa procedura de extractie a steriletului.

 • Nu afecteaza in niciun fel fertilitatea femeii. Poti ramane insarcinata la scurt timp dupa scoaterea steriletului.

Dezavantaje:

 • Pentru un procent mic de femei, steriletul poate provoca complicatii destul de serioase.

 • Dupa montarea steriletului, te poti confrunta cu anumite efecte secundare. De regula, acestea dispar dupa primele trei - sase luni de la montare.

 • Steriletul NU te protejeaza impotriva contractarii bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala.

 • Unele femei se confrunta cu dureri puternice in timpul procedurii de montare a steriletului.

 • Te poti confrunta cu menstruatii mai abundente si / sau mai dureroase.

 • Te poti confrunta cu mici sangerari intre menstruatii.

 • Te poti confrunta cu o dereglare a menstruatiei.

 • In cazuri destul de rar intalnite, steriletul poate fi expulzat din uter. Daca te confrunti cu aceasta situatie neplacuta si simti ca dispozitivul nu mai este la locul lui, suna-ti medicul ginecolog.

 • Tot in cazuri destul de putin frecvente, exista riscul ca steriletul sa gaureasca peretele uterin. Acest lucru poate provoca sangerari severe si poate duce la infectie. La fel, suna de urgenta medicul ginecolog pentru a tine situatia sub control.

 • Poate provoca boala inflamatorie pelvina (BIP) - situatie care poate aparea daca odata cu introducerea steriletului au fost introduse si bacterii in uter.

 • Exista sanse extrem de mici, dar exista, sa ramai insarcinata chiar daca ai introdus in uter un sterilet. Daca ai cea mai mica banuiala ca exista posibilitatea sa fii insarcinata, suna-ti de urgenta medicul ginecolog. Cu cat steriletul este scos mai repede, cu atat riscul de a afecta sarcina devine mai mic.

 • Tot in cazuri destul de rar intalnite, exista nesansa de a fi alergica la cupru, situatie in care trebuie sa te orientezi catre un alt timp de metoda contraceptiva.

Contraindicatii:

 • Sarcina - cu toate ca este total contraindicata montarea steriletului in timpul sarcinii, s-au intalnit cazuri in care sangerarea in timpul sarcinii a fost confundata cu menstruatia regulata si sterilete au fost montate in timpul sarcinii;

 • Inflamatiile pelvine trebuie tratate inainte de montarea steriletului, mai ales daca se suspecteaza gonoree;

 • Printre efectele secundare ale steriletul de cupru se numara si tulburarile menstruale, ceea ce face ca acesta sa nu fie o optiune buna in cazul in care exista deja dismenoree sau sangerare anormala recurenta;

 • Bolile insotite de o tendinta accentuata de sangerare intra de asemenea in categoria contraindicatii, la fel ca tulburarile functiei de coagulare si sindromul von Willerbrand.

 • Alergia la cupru - exista femei alergice la cupru iar steriletul de cupru poate genera complicatii severe.


Sterilet pe baza de hormoni


Eficacitate: Steriletul este foarte eficient. Hormonal sau de cupru are o rata de esec remarcabil de mica: sub 1 din 100. Steriletul, odata ce fost montat si in functie de tipul ales, are eficienta de pana la 3-10 ani.


Ce este?

Cele mai multe sterilete hormonale sunt in forma de ‘T’, realizate dintr-un plastic flexibil care este inserat in interiorului uterului de catre medicul ginecolog. Durata de utilizare este de la 5 la 7 ani pentru unele tipuri de sterilet, iar pentru alte tipuri pana la 3 ani.


Cum functioneaza?

Steriletele pe baza de hormoni elibereaza progestin – care este o forma sintetica a hormonului natural, progesteronul. Progestinul in combinatie cu alte elemente precum estrogenul este utilizat si pentru metodele mai des folosite de contraceptie precum pastile, inele vaginale sau diverse tipuri de injectii. Progestinul previne aparitia sarcinilor prin inhibarea ovulatiei si rigidizarea mucusului cervical, ceea ce face ca patrunderea spermatozoizilor in uter sa fie foarte dificila.


Avantaje:

 • Steriletele hormonale au efecte benefice asupra durerilor menstruale puternice (inclusiv cele provocate de endometrioza).

 • Anumite tipuri de sterilete cu hormoni pot intrerupe complet pentru o perioada de timp aparitia menstruatiei, ceea ce pentru unele femei poate reprezenta un avantaj.

 • Steriletul hormonal este deseori recomandat de catre medicul ginecolog cu efect terapeutic. De exemplu, este indicat femeilor post-menopauza pentru a echilibra terapia hormonala de substitutie

 • Te scapa de griji precum deteriorarea prezervativului in timpul actului sexual sau de situatia nu tocmai rar intalnita in care uiti sa iei la timp pilula contraceptiva. ATENTIE! Steriletul NU te fereste de contractarea bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala, drept care, in cazul in care nu ai o relatie stabila, este indicat sa folosesti si prezervativul.

 • Eficienta extrem de ridicata cu o rata de succes de pana la 98-99% timp de trei-zece ani de la montarea steriletului (desigur, durata depinde de tipul de sterilet ales). Asadar, garanteaza o eficienta mult mai mare decat alte metode contraceptive.

 • Protectie sporita impotriva unei sarcini inclusiv in contextul unor probleme de sanatate. Exista situatii in care aparitia unei sarcini ar putea sa agraveze afectiunile de care deja sufera o femeie.

 • Investitia pe termen lung este un alt avantaj. Costurile de achizitie si montare nu sunt ridicate si, ce este si mai satisfacator din punct de vedere financiar, este ca le suporti o singura data in 3-10 ani, pana la momentul extractiei steriletului.

 • Flexibilitate: steriletul poate fi montat oricand in timpul menstruatiei (de preferabil, in ultimele zile), dar si imediat dupa nastere, de exemplu. Discuta despre optiunile pe care le ai cu medicul tau ginecolog.

 • Protectie imediata impotriva unei sarcini nedorite. Cu toate acestea, este important de retinut ca in ziua montarii si poate chiar si a doua zi, este posibil sa simti un anumit disconfort in zona uterului care sa nu te faca tocmai dornica de sex.

 • Nu afecteaza in niciun fel relatiile sexuale. In cazurile destul de rare in care partenerul simte firele steriletului, contacteaza-ti medicul ginecolog pentru a le mai scurta.

 • Este o metoda contraceptiva potrivita inclusiv in perioada alaptarii. Sunt multe femei care privesc aceasta perioada ca pe o metoda de contraceptie in sine. Este gresit, mai ales ca exista sanse destul de mari sa iti revina ciclul in timp ce alaptezi.

 • Nu afecteaza in niciun fel fertilitatea femeii. Poti ramane insarcinata la scurt timp dupa scoaterea steriletului.

Dezavantaje:

 • Te poti confrunta cu efecte secundare in primele trei-sase luni dupa montarea steriletului.

 • Te poti confrunta cu menstruatii mai abundente si / sau mai dureroase.

 • Te poti confrunta cu mici sangerari intre menstruatii.

 • NU te protejeaza impotriva bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala, asa ca NU uita sa folosesti prezervativul.

 • Exista riscul sa te confrunti cu aparitia chisturilor ovariene.

 • In cazuri destul de rar intalnite, steriletul poate fi expulzat din uter. Daca te confrunti cu aceasta situatie neplacuta si simti ca dispozitivul nu mai este la locul lui, suna-ti medicul ginecolog.

 • Tot in cazuri destul de putin frecvente, exista riscul ca steriletul sa gaureasca peretele uterin. Acest lucru poate provoca sangerari severe si poate duce la infectie. La fel, suna de urgenta medicul ginecolog pentru a tine situatia sub control.

 • Poate provoca boala inflamatorie pelvina (BIP) - situatie care poate aparea daca odata cu introducerea steriletului au fost introduse si bacterii in uter.

 • Exista sanse extrem de mici, dar exista, sa ramai insarcinata chiar daca ai introdus in uter un sterilet. Daca ai cea mai mica banuiala ca exista posibilitatea sa fii insarcinata, suna-ti de urgenta medicul ginecolog. Cu cat steriletul este scos mai repede, cu atat riscul de a afecta sarcina devine mai mic.

 • Exista riscul aparitiei cancerului de san, in urma utilizarii unei astfel de metode de contraceptie pe baza de hormoni.

 • Exista riscul sa te confrunti cu hipertensiune intracraniala (o presiune neobisnuita in interiorul capului care poate duce la pierderea vederii).

 • NU poti folosi ca metoda contraceptiva un sterilet pe baza de hormoni (de exemplu, Mirena) daca te-ai confruntat sau te confrunti cu: anumite anomalii ale uterului, boala inflamatorie pelvina, endometrioza postpartum sau o infectie recenta cauzata de un avort, boli ale ficatului sau tumori in aceasta zona, cancer de san, infectii vaginale, genitale sau cervicale, sangerari vaginale.

 • In anumite cazuri, steriletul pe baza de hormoni poate provoca: dureri de cap, greata, caderea parului, sensibilitate in zona sanilor, disparitia apetitului sexual.

 • La doi ani de la montarea unui sterilet pe baza de hormoni, te poti confrunta cu amenoree (absenta menstruatiei) sau oligomenoreea.

 • Hormonul prezent in sterilet poate favoriza aparitia acneei.

Contraindicatii:

 • Leucemie

 • Fibroame uterine

 • Cancer mamar, de col uterin, de uter

 • Diabet

 • Anemie

 • Risc crescut de sangerare din cauza tulburarii de coagulare

 • Cefalee / migrene

 • Hipertensiune arteriala necontrolata semnificativa

 • Infarct

 • Boli ale valvei cardiace

 • Probleme hepatice

 • Boli inflamatorii pelvine

 • Chisturi ovariene

 • Absenta menstruatiei

 • Sangerare anormala din uter

 • Sarcina extrauterina

 • Avort generat de o infectie

 • Boli de inima prezente din nastere

 • Anomalii ale uterului sau colului uterin de la nastere

 • Icter (ingalbenire a ochilor sau a pielii de la acumularea bilirubinei)

 • Tumora hepatica

 • Endometrita postpartum (infectia endometrului dupa nastere)

 • Alergie la progestin.


Injectie contraceptiva


Eficacitate: Mare. Utilizata perfect, o femeie din 100 poate ramane insarcinata. In cazul utilizarii tipice (include si femeile care nu isi fac la timp injectia), injectia are o rata de esec de 6%.


Ce este?

Injectia contraceptiva se face intramuscular si doar medicul ginecolog este in masura sa o realizeze. Acesta o poate face in mana sau fese si este recomandat sa fie facuta in primele 5 zile ale ciclului menstrual, atat timp cat nu esti insarcinata. Altfel, daca injectia este facuta in orice alta zi, trebuie sa folosesti o alta metoda suplimentara de contraceptie timp de 7 zile.

Cum functioneaza?

Aceasta elibereaza hormonul progestin in sange si se face intramuscular, de obicei, in mana sau fese. Injectia previne aparitia unei sarcini nedorite, dar pentru a functiona perfect, trebuie facuta odata la trei luni.


Avantaje:

 • Trebuie facuta doar odata la 3 luni.

 • Menstruatiile pot fi mai usoare si mai putin dureroase.

 • Nu contine estrogen, benefic pentru femeile care vor sa evite acest tip de hormon.

 • Nu intrerupe sexul.

 • Poti alapta.

 • Nu este afectata de alte medicamente.

 • Nu trebuie sa iti amintesti sa iei o pastila de fiecare data.

 • Poate ajuta la prevenirea cancerului endometrial.

Dezavantaje:

 • Odata la 3 luni trebuie sa mergi la cabinetul medicului ginecolog.

 • De la incetarea utilizarii injectiei contraceptive, poate dura intre 6 si 10 luni pana vei putea ramane insarcinata.

 • Costul este destul de mare (aproximativ 80 lei per injectie).

 • Nu te protejeaza impotriva infectiilor si bolilor cu transmitere sexuala.

 • Exista posibilitatea de a lua in greutate.

 • Poti experimenta unele efecte secundare (dureri de cap, acnee, caderea parului, scaderea apetitului sexual si schimbari de stare). Acestea pot dura o perioada si dupa ce nu mai folosesti aceasta metoda.

Riscuri

Exista un risc destul de scazut sa iti apara o infectie in locul in care a fost facuta injectia. In cazuri foarte rare, unele femei pot fi alergice la aceasta metoda contraceptiva. Poate afecta nivelul de estrogen din corp si sa provoace subtierea oaselor, fara sa existe riscul de a se rupe vreun os.


Efecte secundare:

 • Menstruatie neregulata.

 • Sangerari usoare (Spotting).

 • Lipsa apetitului sexual.

 • Cresterea in greutate.

 • Lipsa poftei de mancare.

 • Greata.

 • Sensibilitate a sanilor.

 • Dureri de cap.

 • Schimbari de stare.

 • Crampe abdominale.

 • Moleseala.

 • Caderea parului.

Folosirea injectiei contraceptive dupa nastere

Injectia contraceptiva poate fi folosita imediat dupa nastere, doar in cazul in care nu alaptezi. Daca alaptezi, vei putea sa iti faci injectia dupa 6 saptamani de la nastere. Nu este nicio problema daca alaptezi in timp ce folosesti aceasta metoda.


Folosirea injectiei contraceptive dupa un avort

Iti poti face injectia imediat dupa ce ai suferit un avort si vei fi protejata in cazul unei sarcini nedorite. Daca ti-ai facut injectia la 5 sau mai multe zile de la avort, timp de 7 zile trebuie sa folosesti o alta metoda suplimentara de contraceptie.


Cine poate folosi injectia contraceptiva?

Aceasta metoda nu este potrivita pentru toate femeile, de aceea trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

 • Este posibil sa fii insarcinata.

 • Nu vrei ca menstruatia sa fie dereglata.

 • Iti doresti un copil destul de curand.

 • Ai sangerari inexplicabile intre menstruatii si dupa sex.

 • Ai probleme cu tensiunea arteriala si inima.

 • Ai probleme cu ficatul.

 • Ai suferit sau suferi de cancer mamar.

 • Exista riscul de a dezvolta osteoporoza.

ATENTIE! In cazul ambelor meode contraceptive, doar medicul ginecolog poate realiza procedurile de montare/insertie.


SURSE:

https://www.healthline.com/health/birth-control/birth-control-pill-vs-shot

https://www.singlecare.com/blog/birth-control-shot-depo-provera-contraceptive/

https://www.rxlist.com/depo-provera_vs_mirena/drugs-condition.htm

https://madisonwomenshealth.com/blog/birth-control-options-pills-iuds-implants-shots/

https://www.nhs.uk/conditions/contraception/contraceptive-injection/

https://www.onemedical.com/blog/live-well/birth-control-guide33 afișare

Continutul de pe site-ul Sterilet-Expert.ro are rol pur informativ si nu ar trebui tratat ca un diagnostic sau plan de tratament. Utilizarea informatiilor de pe acest site nu creeaza si nici nu simuleaza o relatie pe care o pacienta ar trebui sa o aiba cu medicul sau. Iti recomandam sa consulti medicul ginecolog care iti poate face recomandari tinand cont de istoricul tau medical.

Resurse

Informatii

©2020 - Sterilet-Expert.ro, Bucuresti, Romania | SC INTON CONTENT SRL, CUI 32099027, J23/2352/2013