Sterilet vs Infectii Cu Transmitere Sexuala

Actualizată în: 8 dec. 2020

Atunci cand vorbim despre metode contraceptive, atat traditionale, cat si moderne, avem atat de multe optiuni incat alegerea uneia este destul de dificila. Desi pe acest site discutam despre metode contraceptive, in special sterilete, incercam sa acoperim cat mai multe subiecte conexe astfel incat sa fii cat mai bine informata. In acest caz, discutam despre sterilete si alte metode contraceptive care fie te protejeaza, fie nu, de infectiile cu transmitere sexuala.


 

Prezervativul este singura metoda contraceptiva care protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Am mai discutat, pe scurt, despre prezervativele externe pentru barbati si prezervativele interne pentru femei. Indiferent de tipul infectiei, HIV, gonoree, chlamydia, herpes, etc., doar prezervativul te protejeaza. Evident, si in cazul prezervativelor exista mici riscuri care pot rupe lantul de incredere, insa cazurile sunt fie foarte rare, fie nu sunt multi care sa vorbeasca despre acest subiect considerat rusinos in societatea romaneasca.


Ce este foarte important de stiut daca nu ai timp sa citesti tot articolul


 • Prezervativul este singura metoda contraceptiva care te protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala.

 • Daca folosesti creme sau bureti spermicizi si ai un risc mare de contractare a unei infectii cu transmitere sexuala, trebuie sa stii ca unele spermicide cauzeaza iritatii care sporesc posibilitatea infectarii.

 • Progestinul, progesteronul sintetic utilizat la metodele contraceptive, poate diminua riscul contractarii unei infectii, insa sporeste alte riscuri.


Cum se transmit infectiile cu transmitere sexuala?


Imbolnavirile cu infectii cu transmitere sexuala sunt transmisible prin: contact vaginal, contact anal, contact oral - inclusiv sarut si prin contact cu sangele.Care este diferenta dintre infectiile si bolile cu transmitere sexuala?


Din pacate, multa lume face o confuzie intre infectii si boli cu transmitere sexuala, si cu siguranta vei descoperi si in viitor discutii sau articole in care cele doua sunt folosite pentru a descrie aceeasi problema. Ca sa intelegi mai bine, o sa iti dau un exemplu lamuritor.


HIV - Acronim utilizat pentru human immunodeficiency viruse. In Romania, nu s-a tradus / adaptat si se utilizeaza termenul in limba engleza.

AIDS - Acronim utilizat pentru Acquired Immune Deficiency Syndrome. In Romania, acronimul s-a modificat in SIDA. Deci, diferenta este ca unul este virus (HIV), iar celalalt (SIDA) este un set de simptome, infectii - sau boli.


Ce sunt infectiile cu transmitere sexuala?


Infectiile cu transmitere sexuala, ca si categorie, se transmit prin contact sexual, insa unele dintre acestea se pot transmite si pe alte cai.


Printre tipurile de infectii enumeram:


 • HPV

 • HIV

 • Herpes

 • Negi genitali

 • Chlamydia

 • Gonoreea

 • Tricomonaz

 • Sifilis


Infectiile cu transmitere sexuala pot fi transmisibile in timpul contactelor sexuale care implica schimburi de fluide sau contact genital precum vaginal, anal si oral. Unele infectii, precum chlamydia, sunt tratabile, spre deosebire de HIV si herpes, pentru care, pana in momentul acesta nu exista leac pentru eradicare, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. Infectiile cu transmitere sexuala pot avea sau nu simptome, insa si atunci cand nu exista simptome, infectiile pot afecta grav organismul purtatorului. Gonoreea si chlamydia pot afecta functiile reproductive si ale tractului urinar, cauzand disconfort la urinare.


De asemenea, pot cauza boala pelvina inflamatorie care afecteaza functiile reproductive pana la un nivel in care o sarcina este aproape imposibila. HPV-ul poate conduce catre cancer, iar HIV-ul si sifilisul pot cauza dureri si stari de rau general si chiar deces.Infectiile cu transmitere sexuala nu sunt doar un risc al persoanelor care au contact sexual. HIV, de exemplu, poate fi transmis de la mama la nou-nascut. Alegerile pe care le facem, atunci cand vorbim despre sanatatea noastra, pot impacta viitorul alteia. Este foarte important sa iti protejezi organismul tau, cat si pe cel al partenerilor. Deoarece infectiile cu transmitere sexuala nu afiseaza simptome vizibile, singura modalitate reala de a sti daca esti infectat sau nu este sa faci analize medicale.


Steriletul este un risc pentru infectiile cu transmitere sexuala?


Unele metode contraceptive, precum prezervativele, au randamente foarte bune la protectia impotrivia transmiterii infectiilor. Alte metode, precum cele bazate pe hormoni, nu au fost indelung studiate, dar exista cvasi conexiuni in functie de tipul infectiei. Nu exista o conexiune directa care sa spuna despre sterilet ca mareste sau diminueaza riscurile contractarii unor infectii cu transmitere sexuala. Din pacate, studiile in aceasta arie de interes sunt relativ la inceput.


Steriletele (cu hormoni sau fara hormoni) si infectiile cu transmitere sexuala


In primul rand, stim ca steriletul este montat prin cervix direct in uter. Unele infectii cu transmitere sexuala, precum gonoreea si chlamydia, pot cauza infectia cervixului. Daca o persoana are cervixul fie inflamat, fie infectat, nu se recomanda montarea unui sterilet pana ce infectia/ inflamatia nu este tratata deoarece mareste riscul aparitiei bolii pelvine inflamatorii.


Concluzii


Chiar daca te simti in siguranta cu steriletul montat, trebuie sa stii ca acesta nu te protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala. Singura metoda care te protejeaza este si foarte accesibila, pentru ca o poti achizitiona de la orice farmacie si supermarket - prezervativul.


foto: https://www.trinitonian.com/take-birth-control/

318 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate