Sterilet sau legarea trompelor?

Actualizată în: 8 Dec. 2020


Cea mai buna metoda contraceptiva este cea care se potriveste stilului tau de viata si obiectivelor de planificare familiala pe care le ai. Nu exista metoda suprema, universal valabila, care sa raspunda tuturor cerintelor si asteptarilor in ceea ce priveste contraceptia. Poate ai deja o familie frumoasa si nu-ti (mai) doresti copii sau poate inca nu esti sigura daca familia ta este pe deplin completa si vrei sa lasi o portita deschisa pentru o alta sarcina. Aici se da “marea batalie” intre sterilet si legarea trompelor, doua metode contraceptive la fel de eficiente, dar opuse in ceea ce priveste efectul asupra fertilitatii: temporar sau permanent, reversibil sau definitiv?

Ce inseamna legarea trompelor?

Legarea trompelor, considerata si sterilizare feminina, este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive. Este o metoda permanenta si mai bine de 99% eficienta in prevenirea sarcinii.

Legarea trompelor este o procedura chirurgicala prin care se impiedica formarea unei sarcini. Trompele uterine sunt niste tuburi subtiri care leaga ovarele de uter - pasaje prin care ovulele produse in fiecare luna de ovare ajung in uter. Prin legarea trompelor, tuburile uterine sunt taiate sau blocate. In acest fel, ovulele eliberate de ovare in fiecare luna nu mai pot face drumul spre uter unde ar putea fi fertilizate de spermatozoizi.

In mod normal, o femeie fertila elibereaza in fiecare luna cate un ovul. Acesta calatoreste din ovar, prin trompa uterina, pana in uter unde astepta cel mai puternic spermatozoid. In acest timp, ovarele produc un hormon feminin numit progesteron care semnaleaza organismul pentru „nevoia de a se pregati” in cazul in care ovulul va fi fertilizat de un spermatozoid si va rezulta o sarcina. Daca fertilizarea nu are loc, nivelurile hormonale vor incepe sa scada, iar mucoasa uterina ingrosata si sangele pregatit pentru a hrani o eventuala sarcina se vor elimina din organism prin menstruatiei.

Daca te intrebi ce se intampla cu ovulele dupa legarea trompelor, sa stii ca organismul nostru este extrem de eficient.

Stii vorba aia ”nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma?”. Cam asa lucreaza organismul uman. Sistemul imunitar este intotdeauna alert, in special in sistemul nostru de reproducere.

Cand se efectueaza legarea trompelor, pasajul de circulatie a ovulelor se blocheaza de obicei pe la mijlocul traseului. Si toate lucrurile normale vor continua sa se intample. In fiecare luna, ovarul va elibera ovulul care va calatori prin trompa uterina pana va ajunge la mijlocul traseului intrerupt. Ovulul matur are o durata de viata de 2 zile si este programat sa moara daca nu este fecundat. Asadar, ovulul se va opri acolo, peste 2 zile va muri, va fi dizolvat si reabsorbit.


Corpul nostru face acest lucru in mod constant. Toate celulele au o durata de viata, iar atunci cand mor, sunt descompuse si reabsorbite fara repercusiuni negative asupra sanatatii.

Legarea trompelor - pro si contra


PRO


Alegerea acestei forme de contraceptie poate fi o alegere buna pentru tine daca:


  • esti o femeie adulta

  • te afli intr-o relatie stabila si impreuna cu partenerul ati convenit cu nu va (mai) doriti copii

  • sarcina ar reprezenta un risc pentru tine

  • tu sau partenerul aveti o tulburare genetica pe care nu doriti sa o transmiteti unui copil

Legarea trompelor s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere pentru tine daca:


  • nu esti 100% convinsa ca pe viitor nu vei dori sa ramai insarcinata

  • vei putea avea alti parteneri in viitor si, cine stie, un partener nou te poate face sa te razgandesti si sa-ti doresti sa ramai (din nou) insarcinata.
CONTRA


  • Este o metoda permanenta. Acesta este un plus important daca nu iti (mai) doresti copii.

  • Este o metoda permanenta. Desi uneori poate fi reversibila cu o interventie chirurgicala, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Doar aproximativ 50% dintre femeile care au o avut o interventie chirurgicala de “dezlegare” a trompelor au reusit sa ramana insarcinate.

  • Este o metoda sigura. Doar aproximativ 1 din 200 de femei raman insarcinate dupa legarea trompelor. Asta inseamna un procent mai mic de 1%

  • Nu te protejeaza impotriva