Sterilet la orice varsta

Actualizată în: 8 Dec. 2020

Stii deja (chiar de pe blogul nostru :D) ca steriletul este o metoda contraceptiva foarte eficienta si de lunga durata. In plus, poate fi utilizat de catre femei indiferent de varsta sau de alte criterii, cum ar fi nuliparitatea. Pentru ca articolele dedicate subiectelor Steriletul la adolescente si Contraceptia dupa 40 de ani au fost foarte citite de catre vizitatoarele blogului nostru, astazi, voi dedica un articol complex care sa iti ofere o imagine de ansamblu asupra utilizarii steriletului in functie de doua criterii: varsta si prezenta sau absenta nasterii.


1. Categoria de varsta: ADOLESCENTE


In Statele Unite, in fiecare an, aproximativ 750 de mii de adolescente raman insarcinate, iar majoritatea sarcinilor sunt neplanificate. De aceea, tinerele prefera sa foloseasca metode contraceptive de lunga durata, cum ar fi steriletul, pentru o protectie cat mai sporita.

Din pacate, sondajele au aratat ca adolescentele din Statele Unite stiu mult prea putine informatii referitoare la sterilet. Un astfel de sondaj esantionat pe 72 de fete cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, a aratat ca dintre 74% care foloseau metode contraceptive, doar 19% au auzit de sterilet.

Dupa ce au aflat mai multe informatii despre aceasta metoda de contraceptie, majoritatea a fost incantata de urmatoarele beneficii:

 • Nu afecteaza fertilitatea;

 • Nu necesita folosirea zilnica;

 • Nu intrerupe sexul;

 • Este discret.

Tocmai din aceste motive, tinerii trebuie sa se informeze cat mai mult si despre alte metode contraceptive, iar medicul ginecolog joaca un rol cheie in privinta acestui aspect.


Recomandarea medicilor

Potrivit medicilor ginecologi, steriletul este o varianta foarte sigura pentru tinere. Beneficiile utilizarii steriletul, fie ca vorbim de cel din cupru sau cel pe baza de hormoni, depasesc in mod considerabil riscurile.

Din pacate, exista foarte putina literatura de specialitate in ceea ce priveste steriletul in randul adolescentelor si este nevoie de un “research” mai aprofundat si mult mai detaliat.


AVANTAJELE UTILIZARII STERILETULUI DE CATRE ADOLESCENTE

 • Este important de mentionat ca steriletele hormonale si cele din cupru (fara hormoni) au suferit imbunatatiri semnificative in ultimii 10 ani.

 • Riscul de a ramane insarcinata scade considerabil in randul tinerelor care au sterilet implantat comparativ cu cele care iau anticonceptionale.

 • Adolescentele care opteaza pentru implantarea steriletului folosesc aceasta metoda contraceptiva pe o perioada la fel de lunga de timp sau chiar mai lunga decat cele care iau pilule contraceptive.

 • Un studiu realizat in acest sens a aratat ca dupa 24 de luni de la utilizarea celor doua metode contraceptive, niciuna dintre fetele care aveau sterilet nu a ramas insarcinata, in vreme ce 3% dintre celelalte au declarat ca au ramas insarcinate.

 • Poate fi introdus imediat dupa un avort sau dupa o nastere.

 • Studiile la care au participat adolescente au aratat ca rata complicatiilor serioase este destul de mica. O cercetare care a inclus 179 adolescente cu varste cuprinse intre 10-19 ani a evidentiat faptul ca extrem de putine fete s-au confruntat cu probleme dupa implantarea steriletului. 8 tinere dintre cele 179 au solicitat scoaterea steriletului hormonal din cauza durerilor abdominale si a sangerarilor abundente. Alte date ale studiului: in 8.3% dintre cazuri, steriletul a fost expulzat din uter, nu a fost confirmat niciun caz de perforare a uterului, iar rata de utilizare a steriletului dupa 1 an de la implantare a fost de 85%.

 • Potrivit unui alt studiu de grup la care au participat 113 femei nulipare (care nu au avut copil pana la momentul montarii steriletului) cu varste cuprinse intre 16-30 ani, implantarea steriletului din cupru sau a celui hormonal este bine tolerata de organism. Nu au fost observate probleme precum perforarea uterului. Dupa 1 an de la implantarea steriletului, 65 de femei (58%) aveau in continuare steriletul montat, 15 (13%) au decis sa si-l scoata, 6 (5%) s-au confruntat cu problema expulzarii steriletului, iar 27 dintre participante (24%) nu au mai fost gasite pentru follow-up.

Adolescentele continua sa foloseasca steriletul, in defavoarea celorlalte metode contraceptive. Procentajul in randul tinerelor a ajuns la 88%, fapt care demonstreaza ca steriletul este o metoda foarte sigura si de lunga durata.


Un alt studiu care a comparat steriletul si anticonceptionalele la adolescente, a aratat ca in decursul unui an, nicio tanara care folosea sterilet de cupru nu a ramas insarcinata, in timp ce 3% dintre cele care foloseau pilule contraceptive au ramas insarcinate.

DEZAVANTAJE SI RISCURI

 • Una dintre principalele ingrijorari printre tinere este durerea simtita in momentul implantarii. Studiile arata ca durerea sau dificultatea cu care un sterilet este introdus in uter le determina pe adolescente sa fie reticente in fata acestui tip de metoda contraceptiva. In plus, rezultatele unor cercetari au evidentiat un aspect deloc de neglijat: durerea si sangerarile frecvente sunt si doua dintre motivele care le determina pe tinere sa isi scoata steriletul la scurt timp dupa implantare.

 • In prezent, sunt prea putine studii care sa confirme riscurile si beneficiile utilizarii steriletului in randul tinerelor.

 • Riscul ca steriletul hormonal sa fie expulzat din uter este la fel de ridicat la adolescente ca la femeile mature, dar potrivit unor cercetari, daca ai sub 20 de ani si / sau nu ai copil, riscul ca steriletul sa fie expulzat creste.
2. Categoria de varsta: 20 - 40 ani


Pentru aceasta categorie de varsta, ne vom baza pe doua criterii in alegerea utilizarii steriletului: utilizarea dupa nastere sau utilizarea indiferent daca ai nascut sau nu.

Utilizarea steriletului daca nu ai nascut


Una dintre principalele temeri in randul femeilor cand vine vorba despre a alege steriletul in detrimentul altor metode contraceptive este riscul de a nu mai avea copii odata indepartat dispozitivul intrauterin. In ultimii ani, s-au facut progrese semnificative, drept care steriletul a inceput sa devina o metoda de contraceptie recomandata de catre medicii ginecologi inclusiv adolescentelor, anuland astfel ideea potrivit careia odata ce ai montat un sterilet in uter exista riscul de a deveni infertila.


Concluziile unui studiu la care au participat furnizori de servicii medicale din Canada si din alte 8 tari europene au confirmat ca este nevoie sa se insiste asupra unui aspect important si anume ca steriletul este o metoda contraceptiva potrivita pentru femei, inclusiv pentru tinerele adolescente si /sau pentru cele nulipare.


Sarcinile neplanificate raman si in zilele noastre o problema globala de sanatate publica. La nivel mondial, 41% dintre sarcini sunt neplanificate. In Europa, de exemplu, rata sarcinilor neplanificate este de 39% in Europa de Vest si creste pana la 48% in Europa de Est. Pana la 50% dintre sarcinile neplanificate sunt corelate cu lipsa utilizarii unei metode contraceptive sau cu nerespectarea conditiilor de utilizare a acestora (mai ales in cazul adolescentelor care nu isi iau anticonceptionalele asa cum este mentionat pe prospect, uita sa le ia la timp, etc.). Este si unul dintre principalele motive pentru care rata de sarcini neplanificate este mult mai mare in randul adolescentelor. Metodele de contraceptie reversibila cu actiune de lunga durata (LARC), inclusiv steriletele, au o rata de succes extrem de ridicata in raport cu alte metode contraceptive, iar utilizarea lor nu este afectata de modul in care se conformeaza femeile (odata montat de catre medicul ginecolog, steriletul devine activ imediat).


Studiul confirma anumite perceptii gresite pe care le au furnizorii de servicii de sanatate din Europa si Canada cu privire la utilizarea steriletului de catre femeile nulipare, aspect care se observa si in rata mica de utilizare a acestui tip de metoda contraceptiva in anumite tari.

Cele mai mari temeri fac referire la:

 • Gradul de dificultate al procedurii de insertie

 • Durerea resimtita de catre pacienta in timpul procedurii de insertie

 • Probleme de infertilitate

 • Riscul aparitiei bolii inflamatorie pelvine (in ciuda faptului ca potrivit cercetarilor in domeniu, aceasta boala este cauzata de bolile cu transmitere sexuala, in special de chlamydia, si nu de dispozitivele intrauterine).

In ceea ce priveste riscul contractarii bolilor cu transmitere sexuala, furnizorii de servicii de sanatate ar trebui sa isi sfatuiasca pacientele sa utilizeze inclusiv prezervativul in lipsa unei relatii monogame.

Un alt mit demontat stiintific este ca procedura de insertie a steriletului este mult mai dureroasa in cazul femeilor nulipare. Este adevarat ca poate fi putin mai dureroasa decat in cazul femeilor care au avut deja un copil, insa medicul ginecolog poate executa procedura cu si mai multa grija astfel incat pacienta sa resimta doar o durere pana la cel mult moderata. Si, in orice caz, nu se poate vorbi de o regula.
O alta perceptie gresita se refera la riscul perforarii uterine, riscul de expulsie a steriletului si riscul aparitiei unei sarcini ectopice. Riscul perforarii uterine si cel de expulsie a steriletului sunt extrem de reduse atat in cazul femeilor nulipare cat si in randul femeilor care au deja copil. Rata aparitiei unei sarcini ectopice sau normale este, de asemenea, foarte scazuta pentru ambele categorii de femei.

Steriletele ar trebui sa fie recunoscute ca o optiune de contraceptie inclusiv in randul femeilor nulipare si sa fie recomandate proactiv de catre medicii ginecologi sau alti furnizori de servicii medicale. De asemenea, potrivit studiului de fata, este necesara o educare in acest sens atat a furnizorilor de servicii medicale, cat si a femeilor, apeland la date stiintifice deja existente. Utilizarea la scara mai larga a steriletului ar putea ajuta la scaderea numarului de sarcini neplanificate.


Mai multe despre acest subiect gasesti aici.


Iata ce trebuie sa stii daca ai deja cel putin un copil sau esti insarcinata si te gandesti sa utilizezi steriletul ca metoda contraceptiva:


Cat trebuie sa astepti dupa nastere pentru a monta steriletul?

Momentul montarii steriletului dupa nastere este esential, deoarece afecteaza probabilitatea respingerii sale. In urma consultatiei, medicul verifica daca este pregatit corpul tau sa accepte si sa faca fata unui sterilet. Majoritatea medicilor sfatuieste ca steriletul sa fie montat in spital imediat dupa nastere pentru mamele care au optat pentru aceasta metoda contraceptiva, deoarece ovulatia poate aparea la femei inca din a treia saptamana dupa nastere, indiferent daca alapteaza sau nu, iar acest lucru poate duce la o sarcina neasteptata. Alti medici ar putea sa te sfatuiasca sa te intorci dupa sase saptamani dupa nastere sau chiar mai mult.


Poate fi montat steriletul imediat dupa nastere?

Da. steriletul poate fi inserat imediat dupa nastere, fie ca ai nascut natural (vaginal) fie prin cezariana. Interventia poate fi facuta in timp ce esti in sala de nasteri, ideal ar fi in termen de 10 minute de la eliminarea placentei. Daca nu, cel mai probabil medicul iti va recomanda montarea steriletul dupa 6 saptamani de la nastere, dupa efectuarea controlului postpartum (perioada de lauzie) pentru a se asigura ca vaginul si perineul s-au vindecat suficient si pentru a evita riscul de respingere a steriletului.

Recomandare: chiar daca steriletul a fost montat in timpul nasterii si te protejeaza chiar din prima clipa, tot va trebui se eviti contactul sexual in perioada de lauzie - nu ca ai fi in stare sa faci sex dupa nastere, dar mai bine sa stii acest lucru si eventual sa i-l impartasesti partenerului.


Cand este cel mai bun moment?

Majoritatea opiniilor si a concluziilor studiilor pe care le-am consultat spun ca cea mai buna optiune pentru montarea steriletului este imediat dupa nastere pentru ca atunci exista doar un risc de 10% ca uterul sa respinga dispozitivul. Atunci cand montarea steriletului se realizeaza la mai mult de 10 minute de la nastere, dar mai putin de patru saptamani mai tarziu, riscul respingerii este in general de 30%. La o nastere naturala, riscul respingerii steriletului introdus in patru saptamani este, de asemenea, de peste cinci ori mai mare decat in ​​cazul unei cezariene. Prin urmare, daca nu este montat imediat, femeile sunt sfatuite de catre medicii lor sa astepte pana la a sasea saptamana de dupa nastere sau dupa aceea.

Daca procedura este efectuata de un medic cu experienta sau de unul bine instruit, steriletul va sta bine-merci atat timp cat trebuie, fara sa cada.


Cum se introduce steriletul dupa o nastere?

 • Dupa nastere normala; La nasterea naturala, dupa eliminarea placentei, medicul introduce steriletul prin vagin, col uterin si apoi in uter. Dispozitivul are niste fire subtiri de plastic pe care medicul le va folosi pentru a scoate steriletul atunci cand esti gata sa incetezi utilizarea acestuia. Dupa implantare, firele sunt taiate cam cat lungimea colului uterin pana in vagin si nu ar trebui sa deranjeze. In cazuri rare, partenerul le poate simti in timpul actului sexului. Daca acest lucru se intampla si este un motiv de ingrijorare, medicul poate sa scurteze firele.

 • Dupa nastere prin cezariana; La o nastere prin cezariana, placenta va fi eliminata din uter, iar steriletul va fi apoi plasat in uter inainte ca medicul sa inchida operatia. Firele steriletului vor fi asezate astfel incat sa se incadreze in colul uterin si sa se poata extinde in vagin.Care sunt riscurile steriletului dupa nastere?

Steriletul inserat imediat dupa nastere nu prezinta complicatii grave. Insa, in cazurile extrem de rare in care au fost semnalate probleme, acestea au fost:

 • la un numar mic de femei, poate iesi din uter si sa cada din vagin. Acest risc este putin mai mare in cazul implantarii imediat dupa nastere;

 • foarte rar, poate sa apara o sarcina in timpul utilizarii unui sterilet. In rarele cazuri in care acest lucru se intampla, exista o sansa mare ca aceasta sa fie o sarcina extrauterina;

 • steriletul poate trece prin peretele uterului in timpul introducerii. Acest lucru nu provoaca probleme majore de sanatate, dar dispozitivul trebuie inlaturat. Aceasta situatie a fost raportata doar in aproximativ 1 din 1.000 de cazuri.

Ce se intampla daca vrei sa ramai insarcinata din nou?

Nicio problema, poti ramane insarcinata din nou dupa scoaterea steriletului pentru ca acesta reprezinta o metoda reversibila. BTW, stiai ca steriletul a fost dezvoltat de fapt pentru a evita sarcinile succesive, pentru a le da timp femeilor sa se recupereze dupa o nastere si pentru a mari intervalul de timp in care copiii apareau intr-o familie? Era o vorba pe vremea bunicilor nostri, “anul si carlanul”. Pe vremuri, cand nu prea existau sau nu erau chiar la indemana oricui metodele de prevenire a sarcinii, femeile nasteau 7, 8, chiar 9 copii unul dupa altul. Nici nu apucau sa-si revina dupa o nastere, ca ramaneau din nou insarcinate. Well, odata cu metodele contraceptive, in speta steriletul, aparitia unui copil in familie a devenit planificabila, nu mai reprezinta un accident.

Deci, daca ai deja sterilet si iti doresti sa ramai din nou insarcinata, tot ce trebuie sa faci este o vizita la medic pentru a-ti scoate steriletul. Odata ce dispozitivul a parasit corpul, nu va dura mult timp pana cand va veni din nou un copil in viata ta. Bineinteles, plecand de la premisa ca nu exista alte motive de sanatate care sa te impiedice sa ramai insarcinata.