Sterilet la orice varsta

Actualizată în: 8 Dec. 2020

Stii deja (chiar de pe blogul nostru :D) ca steriletul este o metoda contraceptiva foarte eficienta si de lunga durata. In plus, poate fi utilizat de catre femei indiferent de varsta sau de alte criterii, cum ar fi nuliparitatea. Pentru ca articolele dedicate subiectelor Steriletul la adolescente si Contraceptia dupa 40 de ani au fost foarte citite de catre vizitatoarele blogului nostru, astazi, voi dedica un articol complex care sa iti ofere o imagine de ansamblu asupra utilizarii steriletului in functie de doua criterii: varsta si prezenta sau absenta nasterii.


1. Categoria de varsta: ADOLESCENTE


In Statele Unite, in fiecare an, aproximativ 750 de mii de adolescente raman insarcinate, iar majoritatea sarcinilor sunt neplanificate. De aceea, tinerele prefera sa foloseasca metode contraceptive de lunga durata, cum ar fi steriletul, pentru o protectie cat mai sporita.

Din pacate, sondajele au aratat ca adolescentele din Statele Unite stiu mult prea putine informatii referitoare la sterilet. Un astfel de sondaj esantionat pe 72 de fete cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, a aratat ca dintre 74% care foloseau metode contraceptive, doar 19% au auzit de sterilet.

Dupa ce au aflat mai multe informatii despre aceasta metoda de contraceptie, majoritatea a fost incantata de urmatoarele beneficii:

 • Nu afecteaza fertilitatea;

 • Nu necesita folosirea zilnica;

 • Nu intrerupe sexul;

 • Este discret.

Tocmai din aceste motive, tinerii trebuie sa se informeze cat mai mult si despre alte metode contraceptive, iar medicul ginecolog joaca un rol cheie in privinta acestui aspect.


Recomandarea medicilor

Potrivit medicilor ginecologi, steriletul este o varianta foarte sigura pentru tinere. Beneficiile utilizarii steriletul, fie ca vorbim de cel din cupru sau cel pe baza de hormoni, depasesc in mod considerabil riscurile.

Din pacate, exista foarte putina literatura de specialitate in ceea ce priveste steriletul in randul adolescentelor si este nevoie de un “research” mai aprofundat si mult mai detaliat.


AVANTAJELE UTILIZARII STERILETULUI DE CATRE ADOLESCENTE

 • Este important de mentionat ca steriletele hormonale si cele din cupru (fara hormoni) au suferit imbunatatiri semnificative in ultimii 10 ani.

 • Riscul de a ramane insarcinata scade considerabil in randul tinerelor care au sterilet implantat comparativ cu cele care iau anticonceptionale.

 • Adolescentele care opteaza pentru implantarea steriletului folosesc aceasta metoda contraceptiva pe o perioada la fel de lunga de timp sau chiar mai lunga decat cele care iau pilule contraceptive.

 • Un studiu realizat in acest sens a aratat ca dupa 24 de luni de la utilizarea celor doua metode contraceptive, niciuna dintre fetele care aveau sterilet nu a ramas insarcinata, in vreme ce 3% dintre celelalte au declarat ca au ramas insarcinate.

 • Poate fi introdus imediat dupa un avort sau dupa o nastere.

 • Studiile la care au participat adolescente au aratat ca rata complicatiilor serioase este destul de mica. O cercetare care a inclus 179 adolescente cu varste cuprinse intre 10-19 ani a evidentiat faptul ca extrem de putine fete s-au confruntat cu probleme dupa implantarea steriletului. 8 tinere dintre cele 179 au solicitat scoaterea steriletului hormonal din cauza durerilor abdominale si a sangerarilor abundente. Alte date ale studiului: in 8.3% dintre cazuri, steriletul a fost expulzat din uter, nu a fost confirmat niciun caz de perforare a uterului, iar rata de utilizare a steriletului dupa 1 an de la implantare a fost de 85%.

 • Potrivit unui alt studiu de grup la care au participat 113 femei nulipare (care nu au avut copil pana la momentul montarii steriletului) cu varste cuprinse intre 16-30 ani, implantarea steriletului din cupru sau a celui hormonal este bine tolerata de organism. Nu au fost observate probleme precum perforarea uterului. Dupa 1 an de la implantarea steriletului, 65 de femei (58%) aveau in continuare steriletul montat, 15 (13%) au decis sa si-l scoata, 6 (5%) s-au confruntat cu problema expulzarii steriletului, iar 27 dintre participante (24%) nu au mai fost gasite pentru follow-up.

Adolescentele continua sa foloseasca steriletul, in defavoarea celorlalte metode contraceptive. Procentajul in randul tinerelor a ajuns la 88%, fapt care demonstreaza ca steriletul este o metoda foarte sigura si de lunga durata.


Un alt studiu care a comparat steriletul si anticonceptionalele la adolescente, a aratat ca in decursul unui an, nicio tanara care folosea sterilet de cupru nu a ramas insarcinata, in timp ce 3% dintre cele care foloseau pilule contraceptive au ramas insarcinate.

DEZAVANTAJE SI RISCURI

 • Una dintre principalele ingrijorari printre tinere este durerea simtita in momentul implantarii. Studiile arata ca durerea sau dificultatea cu care un sterilet este introdus in uter le determina pe adolescente sa fie reticente in fata acestui tip de metoda contraceptiva. In plus, rezultatele unor cercetari au evidentiat un aspect deloc de neglijat: durerea si sangerarile frecvente sunt si doua dintre motivele care le determina pe tinere sa isi scoata steriletul la scurt timp dupa implantare.

 • In prezent, sunt prea putine studii care sa confirme riscurile si beneficiile utilizarii steriletului in randul tinerelor.

 • Riscul ca steriletul hormonal sa fie expulzat din uter este la fel de ridicat la adolescente ca la femeile mature, dar potrivit unor cercetari, daca ai sub 20 de ani si / sau nu ai copil, riscul ca steriletul sa fie expulzat creste.
2. Categoria de varsta: 20 - 40 ani


Pentru aceasta categorie de varsta, ne vom baza pe doua criterii in alegerea utilizarii steriletului: utilizarea dupa nastere sau utilizarea indiferent daca ai nascut sau nu.

Utilizarea steriletului daca nu ai nascut


Una dintre principalele temeri in randul femeilor cand vine vorba despre a alege steriletul in detrimentul altor metode contraceptive este riscul de a nu mai avea copii odata indepartat dispozitivul intrauterin. In ultimii ani, s-au facut progrese semnificative, drept care steriletul a inceput sa devina o metoda de contraceptie recomandata de catre medicii ginecologi inclusiv adolescentelor, anuland astfel ideea potrivit careia odata ce ai montat un sterilet in uter exista riscul de a deveni infertila.


Concluziile unui studiu la care au participat furnizori de servicii medicale din Canada si din alte 8 tari europene au confirmat ca este nevoie sa se insiste asupra unui aspect important si anume ca steriletul este o metoda contraceptiva potrivita pentru femei, inclusiv pentru tinerele adolescente si /sau pentru cele nulipare.


Sarcinile neplanificate raman si in zilele noastre o problema globala de sanatate publica. La nivel mondial, 41% dintre sarcini sunt neplanificate. In Europa, de exemplu, rata sarcinilor neplanificate este de 39% in Europa de Vest si creste pana la 48% in Europa de Est. Pana la 50% dintre sarcinile neplanificate sunt corelate cu lipsa utilizarii unei metode contraceptive sau cu nerespectarea conditiilor de utilizare a acestora (mai ales in cazul adolescentelor care nu isi iau anticonceptionalele asa cum este mentionat pe prospect, uita sa le ia la timp, etc.). Este si unul dintre principalele motive pentru care rata de sarcini neplanificate este mult mai mare in randul adolescentelor. Metodele de contraceptie reversibila cu actiune de lunga durata (LARC), inclusiv steriletele, au o rata de succes extrem de ridicata in raport cu alte metode contraceptive, iar utilizarea lor nu este afectata de modul in care se conformeaza femeile (odata montat de catre medicul ginecolog, steriletul devine activ imediat).


Studiul confirma anumite perceptii gresite pe care le au furnizorii de servicii de sanatate din Europa si Canada cu privire la utilizarea steriletului de catre femeile nulipare, aspect care se observa si in rata mica de utilizare a acestui tip de metoda contraceptiva in anumite tari.

Cele mai mari temeri fac referire la:

 • Gradul de dificultate al procedurii de insertie

 • Durerea resimtita de catre pacienta in timpul procedurii de insertie

 • Probleme de infertilitate

 • Riscul aparitiei bolii inflamatorie pelvine (in ciuda faptului ca potrivit cercetarilor in domeniu, aceasta boala este cauzata de bolile cu transmitere sexuala, in special de chlamydia, si nu de dispozitivele intrauterine).

In ceea ce priveste riscul contractarii bolilor cu transmitere sexuala, furnizorii de servicii de sanatate ar trebui sa isi sfatuiasca pacientele sa utilizeze inclusiv prezervativul in lipsa unei relatii monogame.

Un alt mit demontat stiintific este ca procedura de insertie a steriletului este mult mai dureroasa in cazul femeilor nulipare. Este adevarat ca poate fi putin mai dureroasa decat in cazul femeilor care au avut deja un copil, insa medicul ginecolog poate executa procedura cu si mai multa grija astfel incat pacienta sa resimta doar o durere pana la cel mult moderata. Si, in orice caz, nu se poate vorbi de o regula.
O alta perceptie gresita se refera la riscul perforarii uterine, riscul de expulsie a steriletului si riscul aparitiei unei sarcini ectopice. Riscul perforarii uterine si cel de expulsie a steriletului sunt extrem de reduse atat in cazul femeilor nulipare cat si in randul femeilor care au deja copil. Rata aparitiei unei sarcini ectopice sau normale este, de asemenea, foarte scazuta pentru ambele categorii de femei.

Steriletele ar trebui sa fie recunoscute ca o optiune de contraceptie inclusiv in randul femeilor nulipare si sa fie recomandate proactiv de catre medicii ginecologi sau alti furnizori de servicii medicale. De asemenea, potrivit studiului de fata, este necesara o educare in acest sens atat a furnizorilor de servicii medicale, cat si a femeilor, apeland la date stiintifice deja existente. Utilizarea la scara mai larga a steriletului ar putea ajuta la scaderea numarului de sarcini neplanificate.


Mai multe despre acest subiect gasesti aici.


Iata ce trebuie sa stii daca ai deja cel putin un copil sau esti insarcinata si te gandesti sa utilizezi steriletul ca metoda contraceptiva:


Cat trebuie sa astepti dupa nastere pentru a monta steriletul?

Momentul montarii steriletului dupa nastere este esential, deoarece afecteaza probabilitatea respingerii sale. In urma consultatiei, medicul verifica daca este pregatit corpul tau sa accepte si sa faca fata unui sterilet. Majoritatea medicilor sfatuieste ca steriletul sa fie montat in spital imediat dupa nastere pentru mamele care au optat pentru aceasta metoda contraceptiva, deoarece ovulatia poate aparea la femei inca din a treia saptamana dupa nastere, indiferent daca alapteaza sau nu, iar acest lucru poate duce la o sarcina neasteptata. Alti medici ar putea sa te sfatuiasca sa te intorci dupa sase saptamani dupa nastere sau chiar mai mult.


Poate fi montat steriletul imediat dupa nastere?

Da. steriletul poate fi inserat imediat dupa nastere, fie ca ai nascut natural (vaginal) fie prin cezariana. Interventia poate fi facuta in timp ce esti in sala de nasteri, ideal ar fi in termen de 10 minute de la eliminarea placentei. Daca nu, cel mai probabil medicul iti va recomanda montarea steriletul dupa 6 saptamani de la nastere, dupa efectuarea controlului postpartum (perioada de lauzie) pentru a se asigura ca vaginul si perineul s-au vindecat suficient si pentru a evita riscul de respingere a steriletului.

Recomandare: chiar daca steriletul a fost montat in timpul nasterii si te protejeaza chiar din prima clipa, tot va trebui se eviti contactul sexual in perioada de lauzie - nu ca ai fi in stare sa faci sex dupa nastere, dar mai bine sa stii acest lucru si eventual sa i-l impartasesti partenerului.


Cand este cel mai bun moment?

Majoritatea opiniilor si a concluziilor studiilor pe care le-am consultat spun ca cea mai buna optiune pentru montarea steriletului este imediat dupa nastere pentru ca atunci exista doar un risc de 10% ca uterul sa respinga dispozitivul. Atunci cand montarea steriletului se realizeaza la mai mult de 10 minute de la nastere, dar mai putin de patru saptamani mai tarziu, riscul respingerii este in general de 30%. La o nastere naturala, riscul respingerii steriletului introdus in patru saptamani este, de asemenea, de peste cinci ori mai mare decat in ​​cazul unei cezariene. Prin urmare, daca nu este montat imediat, femeile sunt sfatuite de catre medicii lor sa astepte pana la a sasea saptamana de dupa nastere sau dupa aceea.

Daca procedura este efectuata de un medic cu experienta sau de unul bine instruit, steriletul va sta bine-merci atat timp cat trebuie, fara sa cada.


Cum se introduce steriletul dupa o nastere?

 • Dupa nastere normala; La nasterea naturala, dupa eliminarea placentei, medicul introduce steriletul prin vagin, col uterin si apoi in uter. Dispozitivul are niste fire subtiri de plastic pe care medicul le va folosi pentru a scoate steriletul atunci cand esti gata sa incetezi utilizarea acestuia. Dupa implantare, firele sunt taiate cam cat lungimea colului uterin pana in vagin si nu ar trebui sa deranjeze. In cazuri rare, partenerul le poate simti in timpul actului sexului. Daca acest lucru se intampla si este un motiv de ingrijorare, medicul poate sa scurteze firele.

 • Dupa nastere prin cezariana; La o nastere prin cezariana, placenta va fi eliminata din uter, iar steriletul va fi apoi plasat in uter inainte ca medicul sa inchida operatia. Firele steriletului vor fi asezate astfel incat sa se incadreze in colul uterin si sa se poata extinde in vagin.Care sunt riscurile steriletului dupa nastere?

Steriletul inserat imediat dupa nastere nu prezinta complicatii grave. Insa, in cazurile extrem de rare in care au fost semnalate probleme, acestea au fost:

 • la un numar mic de femei, poate iesi din uter si sa cada din vagin. Acest risc este putin mai mare in cazul implantarii imediat dupa nastere;

 • foarte rar, poate sa apara o sarcina in timpul utilizarii unui sterilet. In rarele cazuri in care acest lucru se intampla, exista o sansa mare ca aceasta sa fie o sarcina extrauterina;

 • steriletul poate trece prin peretele uterului in timpul introducerii. Acest lucru nu provoaca probleme majore de sanatate, dar dispozitivul trebuie inlaturat. Aceasta situatie a fost raportata doar in aproximativ 1 din 1.000 de cazuri.

Ce se intampla daca vrei sa ramai insarcinata din nou?

Nicio problema, poti ramane insarcinata din nou dupa scoaterea steriletului pentru ca acesta reprezinta o metoda reversibila. BTW, stiai ca steriletul a fost dezvoltat de fapt pentru a evita sarcinile succesive, pentru a le da timp femeilor sa se recupereze dupa o nastere si pentru a mari intervalul de timp in care copiii apareau intr-o familie? Era o vorba pe vremea bunicilor nostri, “anul si carlanul”. Pe vremuri, cand nu prea existau sau nu erau chiar la indemana oricui metodele de prevenire a sarcinii, femeile nasteau 7, 8, chiar 9 copii unul dupa altul. Nici nu apucau sa-si revina dupa o nastere, ca ramaneau din nou insarcinate. Well, odata cu metodele contraceptive, in speta steriletul, aparitia unui copil in familie a devenit planificabila, nu mai reprezinta un accident.

Deci, daca ai deja sterilet si iti doresti sa ramai din nou insarcinata, tot ce trebuie sa faci este o vizita la medic pentru a-ti scoate steriletul. Odata ce dispozitivul a parasit corpul, nu va dura mult timp pana cand va veni din nou un copil in viata ta. Bineinteles, plecand de la premisa ca nu exista alte motive de sanatate care sa te impiedice sa ramai insarcinata.


Mai multe despre subiectul: Sterilet Dupa nastere, Inclusiv Cezariana Si Impactul Asupra Alaptarii poti citi aici3. Categoria +40 ani

Da, ai citit bine sterilet la menopauza, nu este nicio greseala. Cel mai probabil si tu mizezi pe faptul ca menopauza este in sine o metoda contraceptiva si prin urmare nu mai este cazul sa apelezi la alte metode de protectie, nu-i asa? Si este pe jumatate adevarat, daca te raportezi la menopauza doar ca la etapa finala a acesteia, adica lipsa totala a fertilitatii. Dar te-ai gandit sa iei in considerare ce se poate intampla in timp ce intri la menopauza? Pentru ca pierderea fertilitatii nu se intampla brusc de genul “gata, de azi am intrat la menopauza”. Manifestarile incep cu ceva timp inainte ca menopauza sa se instaleze efectiv. Iar in aceasta perioada, ce sa vezi, sunt mari sanse sa ai parte de surprize - sarcini neplanificate.

Iata de ce subiectul steriletului la menopauza este unul de luat in considerare. Hai sa vedem mai intai ce inseamna menopauza, cu ce riscuri te confrunti pana se instaleaza si cum te poate ajuta steriletul sa eviti aceste riscuri. In plus, pentru ca este o perioada destul de dificila pentru majoritatea femeilor, la finalul articolului vei gasi si cateva sfaturi utile care sa te ajute sa depasesti mai usor aceasta perioada.

Ce este menopauza?

Menopauza este o etapa normala a ciclului de viata al femeii, la fel ca pubertatea si sarcina. Cu toate acestea, menopauza afecteaza fiecare femeie in mod diferit. Unele femei vor avea simptome foarte putine sau relativ minore. Altele vor suferi multiple simptome, dintre care unele pot fi destul de perturbatoare pentru viata de zi cu zi.

Desi menopauza poate provoca disconfort fizic, poate fi inceputul unei etape noi, pline de satisfactii din viata unei femei si o foarte buna ocazie pentru a identifica si evita riscuri majore asupra sanatatii.

Concret, menopauza inseamna sfarsitul anilor de fertilitate, varsta fiind cauza principala. In timp, ovarele isi incetinesc activitatea, iar in final ajung sa nu mai functioneaza deloc.

Spuneam ca varsta este cauza principala pentru ca exista si alte cauza care pot determina menopauza. Anumite interventii chirurgicale si tratamente medicale precum indepartarea chirurgicala a ovarelor, chimioterapia si radioterapia pelvina pot provoca de asemenea menopauza.
Cand incepe?

In medie, femeile intra la menopauza naturala in jurul varstei de 51 de ani, dar menopauza poate incepe mai devreme sau mai tarziu. Exista femei care intra la menopauza la 40 de ani si altele, foarte putine ce-i drept, care sunt fertile pana la 60 de ani. Femeile care fumeaza tind sa intre la menopauza cu cativa ani mai devreme decat cele nefumatoare.

Daca te intrebi cand vei intra la menopauza, sa stii ca nu exista nicio modalitate dovedita de a prezice varsta menopauzei. Singurul mod prin care menopauza poate fi confirmata este lipsa menstruatiei timp de 12 luni consecutive, fara alte cauze evidente.

Eventual, daca vrei sa stii in ce stadiu te afli din punct de vedere al fertilitatii, poti apela la teste prin care se pot verifica ovarele si se poate observa scaderea fertilitatii.

Cum se instaleaza?

Menopauza naturala se intampla treptat. Ovarele nu inceteaza brusc sa functioneze, incetinesc in timp. Tranzitia catre menopauza se numeste perimenopauza, adica anii tai fertili se termina si, desi menstruatiile sunt neregulate si imprevizibile, ovarele inca functioneaza si pot ovula, chiar daca nu in fiecare luna. Acest lucru inseamna ca in timpul perimenopauzei este posibil sa ramai insarcinata. Menopauza este un punct de reper si se ia in considerare in ziua care marcheaza 12 luni la rand de la ultima menstruatie.


Ce este perimenopauza?

Perimenopauza este perioada in care corpul tau produce din ce in ce mai putini hormoni care iti controleaza menstruatia - estrogenul si progesteronul. Odata ce te confrunti cu lipsa menstruatiei de 12 luni la rand, cel mai probabil ai intrat la menopauza si nu mai poti ramane insarcinata. Dar de unde stii cand esti in perimenopauza? Iata semnele perimenopauzei:

 • Menstruatii neregulate - Menstruatiile pot fi usoare sau foarte grele, lungi sau scurte, in fiecare luna sau odata la 2 luni. Daca trec mai mult de 60 de zile intre menstruatii, este posibil sa te afli aproape de sfarsitul perimenopauzei.

 • Bufeuri - Brusc te inrosesti si transpiri 5 - 10 minute. Unele femei se incalzesc usor, in timp ce altele sunt pline de transpiratie. Se poate intampla sa te trezesti in miezul noptii uda pana la piele, semn ca te confrunti cu bufeuri nocturne. Ca sa ameliorezi aceste simptome poti apela la exercitii de respiratie profunda, evita temperaturile ridicate, bauturile calde si mancarea condimentata.

 • Uscaciune vaginala - Deoarece in aceasta perioada scade nivelul de estrogen, tesutul poate deveni mai subtire si mai uscat. Acest lucru poate provoca mancarime, durere si disconfort in timpul actului sexual. Dar ca sa vezi, activitatea sexuala regulata poate ajuta la mentinerea acestui tesut tonifiat si sanatos :) .

 • Probleme cu somnul - Modificarile hormonale si bufeurile nocturne pot avea un impact negativ asupra odihnei. Un stil de viata sanatos (dieta echilibrata si exercitii fizice regulate) te va ajuta cu siguranta.

 • Schimbari de dispozitie - Unele femei isi schimba radical starea de spirit in timpul perimenopauzei. Schimbarile hormonale le fac sa treaca foarte repede de la buna-dispozitie la indispozitie. Si problemele cu somnul determina inrautatirea acestor manifestari. Daca vrei sa estimezi cat de afectata vei fi de aceste schimbari de dispozitie, te poti raporta la starile pe care le-ai avut de-a lungul vremii in perioada de dinainte de menstruatie. Femeile care au avut simptome severe de sindrom pre-menstrual (PMS) pot avea modificari mai grave de dispozitie in perioada de perimenopauza. Cateva sugestii de ameliorare: stabileste-ti prioritati, iesi in aer liber, ocupa-ti cat mai mult timp cu activitati care iti plac.

 • Probleme cu memoria - Modificarile hormonale impreuna cu alte simptome ale perimenopauzei (schimbari de dispozitie si probleme de somn) te pot face putin ”uituca”. S-ar putea sa pierzi mai des cheile, sa uiti de unele intalniri sau sa te concentrezi mai greu la activitatile curente. Cel mai probabil aceste probleme se vor remedia odata ce ai trecut de menopauza.

 • Fragilitatea oaselor - Daca esti in perimenopauza, nivelul de estrogen scade si asta inseamna ca te poti trezi mult mai usor cu fracturi. Ca sa iti pastrezi oasele cat mai puternice, poti apela la suplimente de calciu si vitamina D si la exercitii fizice vreo 20 de minute pe zi.


Metode de contraceptie pentru perioada de menopauza

Multe femei sunt constiente de faptul ca fertilitatea lor scade de la mijlocul anilor 30 si cred ca pot inceta sa mai utilizeze contraceptia odata ce au trecut de 40 de ani. Se gandesc ca fertilitatea lor este mai mica, au mai putine relatii sexuale, menstruatiile au devenit neregulate si, prin urmare, e cazul sa reununte la metodele de contraceptie. Cu toate acestea, femeile raman insarcinate pana la sfarsitul anilor 40 si chiar pana la 50 de ani.

O sarcina neplanificata la orice varsta poate pune probleme, dar in special pentru o femeie de peste 40 de ani, care poate incepe sa se bucure de mai multa libertate pe masura ce copiii cresc. In plus, o sarcina la femeile in varsta este adesea asociata cu un numar crescut de complicatii cum ar fi avortul spontan, hipertensiunea arteriala, diabetul si probleme cromozomiale cu copilul si, in consecinta, va avea nevoie de o monitorizare mai atenta.

In ultimii ani s-au inregistrat multe progrese in ceea ce priveste contraceptia, iar noile metode pot avea beneficii suplimentare pentru sanatate (cum ar fi menstruatii mai usoare). Nevoile femeilor se schimba pe masura ce inainteaza in varsta si o metoda care poate nu a fost ideala cand era mai tanara poate deveni mult mai potrivita la varsta mijlocie.

Steriletul - o metoda sigura si convenabila

Pentru femeile care se apropie de menopauza, contraceptia ocupa in general un loc la coada listei de prioritati. Acestea tind sa presupuna ca inaintarea in varsta inseamna scaderea fertilitatii. Desi fertilitatea scade pe masura ce o femeie imbatraneste, asta nu inseamna ca femeile aflate in premenopauza la 30 de ani si 40 de ani pot lua aceasta presupunere ca forma adecvata de contraceptie. De fapt, aproape jumatate dintre toate sarcinile si 75% dintre sarcinile la femeile de peste 40 de ani nu sunt planificate.

Steriletul este o metoda contraceptiva convenabila. Daca este montat la varsta de peste 40 de ani, poate ramane, fara a fi schimbat, pana la menopauza. Renuntarea la sterilet ar trebui sa se faca la un an dupa oprirea menstruatiilor pentru femeile cu varsta de peste 50 de ani si la doi ani dupa oprirea menstruatiilor la femeile sub 50 de ani.

Cum afecteaza steriletul menopauza?

Cel mai probabil, si mai ales daca ai mai navigat printre articolele de pe blog, stii ca exista doua tipuri de sterilete: de cupru, care fac din uter un mediu inospitalier pentru sperma, si hormonale, care functioneaza ca orice anticonceptional hormonal pentru a preveni ovulatia si, la randul ei, sarcina. Dar, la fel cum exista numeroase intrebari despre modul in care hormonii iti afecteaza fertilitatea, este posibil sa te intrebi daca steriletul afecteaza menopauza. Daca esti inca “tanara” din punct de vedere al fertilitatii, este posibil sa nu te gandesti de pe acum la menopauza sau perimenopauza, dar avand in vedere ciclul lung de viata al steriletului, este rezonabil sa incepi sa te gandesti la asta de pe acum.

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii daca ai deja sterilet

1. Steriletul de cupru nu are niciun efect asupra inceperii menopauzei

Daca ai un sterilet de cupru, acesta nu interfereaza cu nivelul de fertilitate si nici nu afecteaza vreunul dintre factorii care contribuie la menopauza. Menopauza este un proces hormonal care incepe atunci cand ovarele inceteaza sa mai produca estrogen si incetinesc sa mai faca alti hormoni reproductivi, cum ar fi progesteronul. Fara acesti hormoni, nu mai ai menstruatie si deci, nu mai poti ramane insarcinata. Steriletul de cupru nu functioneaza hormonal, deci nu exista nicio modalitate de a afecta acest proces.

2. Steriletul hormonal poate modifica aspectul menopauzei

Sterilet hormonal utilizeaza hormonul sintetic progestin pentru a preveni sarcina, asa ca acesta poate modifica aspectul menopauzei. Cat timp vei avea steriletul hormonal, corpul tau va reactiona la fel si vei avea sangerari menstruale constante, indiferent daca s-a instalat menopauza sau nu. Pe masura ce te apropii de menopauza, nivelul natural de estrogen al corpului va incepe sa scada - dar hormonii sintetici ai steriletului impiedica organismul sa recunoasca acest declin.

3. Steriletul poate trata unele simptome ale menopauzei - dar nu toate

Unul dintre modurile interesante in care un sterilet poate afecta menopauza este tratamentul sangerarilor severe. Studiile au aratat ca montarea unui sterilet in timpul menopauzei sau a perimenopauzei poate ajuta la tratarea sangerarilor severe cu care se confrunta pana la 25% dintre femei. De exemplu, steriletul hormonal Mirena este acum un tratament recomandat in cazurile de sangerare puternica inainte sau in timpul menopauzei.

*Steriletul hormonal poate provoca propriile simptome la femeile aflate la menopauza. Nivelul fluctuant de progestin poate duce la dureri de cap, crampe sau dureri pelvine. Vezi beneficii, riscuri si efecte secundare ale steriletului.

Menopauza se instaleaza oricum, indiferent de steriletul pe care il ai, de cupru sau hormonal. Daca ai un sterilet hormonal, esti la varsta menopauzei si vrei sa afli daca menopauza s-a instalat sau nu, poti apela la analize de sange care sa-ti masoara hormonii care stimuleaza foliculii.

4. Steriletul poate ajuta in cazul sangerarilor la menopauza

Progesteronul este „celalalt hormon feminin” si este important pentru reglarea mucoasei endometriale a uterului (stratul de celule din interiorul uterului care se acumuleaza in fiecare luna si este apoi eliminat prin menstruatie). Suplimentarea progesteronului cu un sterilet hormonal poate influenta pozitiv sangerarea neregulata care apare adesea atat in ​​timpul perimenopauzei cat si la menopauza. Un sterilet de multe ori scade si poate chiar opri sangerarea menstruala.

5. Steriletul nu inlatura bufeurile

Din pacate, steriletul hormonal nu va opri modificarile vulvare sau vaginale sau simptomele vasomotorii, cum ar fi bufeurile sau transpiratiile nocturne - aceste simptome sunt de obicei tratate cu suplimente nutritive sau cu terapie de inlocuire a hormonilor. Steriletul nu poate decat sa joace un rol important in timpul terapiei cu hormoni. Daca o femeie are nevoie de terapie de inlocuire a estrogenului, va avea nevoie si de o inlocuire a progesteronului pentru a proteja mucoasa uterului si pentru a preveni sangerarea postmenopauzala sau hiperplazia endometriala (o supraaglomeratie a mucoasei uterine care poate deveni canceroasa in timp). Pentru femeile care au nevoie de inlocuirea estrogenului, un sterilet de progesteron poate proteja mucoasa uterina in timpul terapiei cu hormoni.

Beneficiile steriletului la menopauza:

Multe femei cred in mod eronat ca dupa varsta de 40 de ani, sansele de a ramane insarcinate sunt foarte mici spre nule din urmatoarele motive: nu mai sunt la fel de fertile ca la 20-30 ani, fac sex mai rar, nu mai au o menstruatie regulata, dar si pentru ca asociaza automat varsta de 40-50 de ani cu instalarea menopauzei. Asa ca pentru ele, contraceptia nu mai este o prioritate. Nimic mai neadevarat! Desigur ca aparitia unei sarcini depinde de multi factori, insa este cert ca o femeie poate avea un copil pana la varsta de 50 de ani (in mod natural, fara sa apeleze la tehnologie).

Prin urmare, daca ai 40+ si te bucuri de o viata sexuala activa, atunci acest articol este fix ceea ce ai nevoie.


Dintre beneficiile pe care le ofera metodele contraceptive folosite dupa 40+ amintim:

 • Ajuta la reglarea menstruatiei

 • Pot reduce fluxul abundent din timpul menstruatiei (heavy menstrual bleeding – HMB)

 • Reduc simptomele perimenopauzei

 • Metodele contraceptive nu afecteaza debutul sau durata simptomelor menopauzei, insa pot masca semnele si simptomele acesteia.

Beneficiile utilizarii metodelor contraceptive pe baza de hormoni

In trecut, femeilor cu varsta de peste 40 de ani li se recomandau cu precadere metode contraceptive fara hormoni, precum prezervativele, diafragma sau chiar legarea trompelor. Insa, studii mai recente au aratat ca pilulele orale care contin progestin si / sau estrogen sunt considerate optiuni la fel de sigure pentru femeile sanatoase care fac parte din segmentul de varsta amintit mai sus.

Asadar, fie ca optezi pentru anticonceptionale sau iti montezi un sterilet pe baza de hormoni, nu esti protejata doar de o sarcina neplanificata, ci te poti bucura de urmatoarele beneficii:

 • Reglarea menstruatiei

 • Ameliorarea bufeurilor

 • Ameliorarea transpiratiilor nocturne

 • Reducerea riscului fracturilor de sold

 • Reducerea riscului aparitiei cancerului ovarian, endometrial sau colorectal


Riscurile utilizarii metodelor contraceptive pe baza de hormoni

La fel ca in cazul femeilor mai tinere, contraceptivele hormonale vin la pachet si cu anumite riscuri care pot varia in functie de varsta si stilul de viata al unei femei.

Un factor deloc de neglijat in cazul in care ai peste 40 de ani si folosesti o metoda de contraceptie pe baza de hormoni se refera la riscul aparitiei cheagurilor de sange. Acest risc creste considerabil la femeile cu varsta de 40+ care folosesc anticonceptionale pe baza estrogen (8 pana la 10 femei din 10.000 se confrunta cu aceasta problema).

Asadar, daca ai probleme cardiovasculare, este indicat sa discuti cu medicul ginecolog care iti va recomanda un alt tip de metoda contraceptiva, fara estrogen. In caz contrar, poti face stop cardiac.

De asemenea, riscul aparitei unor probleme de sanatate serioase creste si in cazul femeilor trecute de 40 de ani care se confrunta cu obezitatea, fumeaza, sufera de migrene, au probleme cu tensiunea sau sunt diabetice.

Pentru femeile care se apropie de menopauza, dar care inca se confrunta cu menstruatii lunare, steriletul este o alegere buna pentru contraceptie. Utilizarea steriletului poate ajuta la protejarea impotriva sarcinii fara multe dintre riscurile potentiale asociate contraceptivelor orale si altor forme contraceptive hormonale.

Confortabil - Femeile care si-au montat un sterilet dupa varsta de 40 de ani nu trebuie sa se ocupe de scoaterea sau inlocuirea acestuia, pot pastra acelasi sterilet pana la menopauza. Dispozitivul trebuie indepartat la 2 ani de la oprirea menstruatiilor inainte de varsta de 50 de ani si la 1 an dupa ce menstruatiile se opresc dupa varsta de 50 de ani.

Eficient - Daca steriletul este montat corect, riscul de sarcina rezultat peste un an de utilizare este de sub 1%. Astfel, steriletul este o alegere excelenta pentru femeile care sunt sigure ca nu doresc sa mai ramana insarcinate.

Simplu - In timp ce introducerea unui sterilet poate provoca unele crampe si sangerare, majoritatea femeilor nu vor avea niciun fel de disconfort suplimentar. Acum medicii se pot baza pe imagistica cu ultrasunete 3D pentru a asigura plasarea corecta a steriletului.


Mai multe informatii legate de sterilet si menopauza poti citi aici


SURSE:

https://www.verywellhealth.com/iud-birth-control-for-teenagers-906757

https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/contraception-older-woman/

https://www.healthline.com/health/birth-control/options-every-age

https://kidshealth.org/en/teens/contraception-iud.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3626808/

https://www.guidelinesinpractice.co.uk/womens-health/contraception-for-women-aged-over-40-what-when-and-for-how-long/453901.article


182 afișare0 comentariu

       Continutul de pe site-ul Sterilet-Expert.ro are rol pur informativ si nu ar trebui tratat ca un diagnostic sau plan de tratament. Utilizarea informatiilor de pe acest site nu creeaza si nici nu simuleaza o relatie pe care o pacienta ar trebui sa o aiba cu medicul sau. Iti recomandam sa consulti medicul ginecolog care iti poate face recomandari tinand cont de istoricul tau medical.

Resurse

Informatii

©2020 - Sterilet-Expert.ro, Bucuresti, Romania | SC INTON CONTENT SRL, CUI 32099027, J23/2352/2013