Sterilet Expirat - Ce Trebuie Sa Stii

Actualizată în: 8 Dec. 2020

Dupa cum probabil stii sau daca nu stii sper ca nu este nicio surpriza pentru tine, tot ce este folosit in medicina expira, inclusiv contraceptivele. Indiferent ca este vorba de prezervative, spermicide, implanturi sau sterilete, daca folosesti o metoda de contraceptie cu termen de valabilitate depasit, te supui unui risc mai mare fie de a contracta o BTS - boala cu transmitere sexuala (in cazul prezervativelor expirate), fie de aparitie a unei sarcini nedorite.

Si cand vine vorba despre ceva care iti poate schimba viata, asa cum se intampla in cazul unei sarcini nedorite, pur si simplu nu merita riscul de a folosi metode contraceptive expirate.


De aceea, cred ca e bine sa stii cand si cum expira diferitele metode contraceptive.Cand expira diferite metode contraceptive


Prezervativele expira intre 2 si 5 ani


Unele prezervative au un termen de valabilitate mai mare decat altele. Totul depinde de materialele din care sunt fabricate. Cele mai multe prezervative contin latex sau poliuretan. Latexul si prezervativele poliuretanice au termen de valabilitate de cinci ani daca sunt pastrate corect.


Prezervativele realizate din alte materiale sau ambalate cu spermicid expira mai repede, de obicei, de la doi pana la trei ani. Dupa ce un prezervativ a trecut de data de expirare, el nu mai este la fel de eficient. Ce inseamna asta mai exact? Ca s-ar putea rupe in timpul actului sexual si ar pune ambii parteneri in pericol de a contracta o BTS. In plus, in cazul femeilor creste si riscul de a se confrunta cu o sarcina neplanificata.


Dar atentie, materialul din prezervative se poate deterioara mai rapid daca acestea nu sunt depozitate corect. Umiditatea si caldura sunt factori care afecteaza calitatea prezervativului, asadar trebuie pastrate intr-un loc uscat si rece precum sertarul noptierei. Prezervativele sunt eficiente aproximativ 98% atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator, in vreme ce utilizarea necorespunzatoare scade eficienta acestora pana la 82%.


Spermicidul expira in 2 ani


Spermicidul functioneaza in doua moduri: prin blocarea intrarii in colul uterin, astfel incat sperma nu poate ajunge la ovul, si prin oprirea spermatozoizilor sa se miste suficient de bine pentru a inota spre ovul. Este dificil de stabilit o data exacta pentru momentul in care spermicidul expira, din cauza varietatii de produse de pe piata. De obicei, data tiparita pe ambalaj este in jur de doi ani de la data fabricatiei. Ca si in cazul prezervativelor, folosirea spermicidului expirat nu afecteaza sanatatea, dar creste riscul unei sarcini neplanificate.


Pilulele anticonceptionale expira in aproximativ 1 an


In mod obisnuit, pilulele anticonceptionale expira la un an de la data fabricatiei. Exista unele dovezi ca acestea continua sa functioneze o perioada de timp dupa expirare, dar nu este clar pentru cat timp. Alte metode contraceptive cum sunt steriletele si implanturile vor expira si ele, dar tind sa aiba o durata de viata mai lunga decat pilula. Pentru ca acesta este subiectul principal al articolului, hai sa vedem cand expira steriletul.Cand expira steriletul?


Steriletul se numara printre cele mai eficiente metode de contraceptie. Odata ce este montat, abia daca iti mai amintesti ca-l ai si functioneaza pana cand vrei sa-l scoti fie pentru ca iti doresti sa ramai insarcinata, fie ca expira termenul de valabilitate. Efectul unui sterilet poate dura de la cativa ani pana la un deceniu cu acelasi nivel de eficienta. Steriletele hormonale sunt recomandate pentru o perioada de trei, respectiv cinci ani. Steriletele non-hormonale (de cupru) sunt recomandate pana la 10 ani. Conform cercetarilor, mai putin de 1 la suta dintre femeile care utilizeaza steriletul ca metoda contraceptiva vor ramane insarcinate in primul an de utilizare. Acest lucru face ca steriletele sa fie mai eficiente decat prezervativele interne si externe, pilulele, plasturele, inelul vaginal si injectia.


Bine, bine, dar ce se intampla daca pastrezi steriletul mai mult timp decat este recomandat?


Don't panic, steriletul este eficient si dupa expirarea perioadei recomandate de utilizare. S-au facut deja studii care atesta acest lucru. Un studiu din 2016 pe aceasta tema a analizat 3.755 de femei cu sterilet, cu varste intre 16 si 40 de ani. Cercetatorii au descoperit ca, in general, steriletele hormonale care contin 52 de micrograme de levonorgestrel (care ar fi Mirena si Liletta - celelalte contin o cantitate mai mica de hormon) pareau sa fie la fel de eficiente la sapte ani ca la trei si cinci ani. Apoi, a existat o revizuire a studiului care a analizat 12 lucrari privind durata de viata a steriletului. S-a constatat ca varsta medie de insertie la persoanelor care foloseau sterilet de cupru in diferitele studii a fost intre 27 pana la 39 de ani si ca steriletul hormonal - cu durata de viata certificata de pana la 10 ani - poate fi utilizat in siguranta pana la 12 ani la un nivel similar de eficacitate. Cercetatorii au remarcat, de asemenea, ca femeile cu varsta peste 35 de ani in momentul montarii steriletului l-ar putea folosi pana la menopauza, cu o sansa minima „teoretica” de a ramane insarcinata.

Acest lucru se datoreaza faptului ca eficacitatea utilizarii steriletului cu termenul limita depasit pare sa depinda in mare masura de factori precum varsta si, in consecinta, fertilitatea.


Steriletul - eficient inca un an dupa data de expirare


Doua contraceptive extrem de eficiente - steriletul si implantul - dureaza de fapt mai mult decat sunt recomandate in prezent, potrivit noilor cercetari. Intr-un studiu publicat revista Obstetrics & Gynecology, cercetatorii au descoperit ca steriletul hormonal si implantul sunt foarte eficiente inca un an dupa perioada de utilizare pentru care sunt aprobate. Cercetatorii au urmarit 237 de femei care foloseau un implant precum Implanon si Nexplanon si 263 de femei care utilizau sterilet hormonal. Implanturile sunt in prezent aprobate timp de trei ani, iar steriletul hormonal utilizat in studiu este aprobat pentru cinci ani. (Exista, de asemenea, si steriletul non-hormonal care este aprobat timp de 12 ani, dar acesta nu a fost inclus in studiu).Toate femeile aveau varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, iar steriletele lor erau in termen de sase luni de la expirare inainte de a se inscrie la studiu. Femeile au fost informate despre riscul de sarcina asociat cu utilizarea dispozitivului lor mai mult decat a fost recomandat, iar cercetatorii le-au chemat pentru urmarire la fiecare sase luni timp de 36 de luni sau pana cand femeile au eliminat dispozitivul. Pana la sfarsitul perioadei de supraveghere, niciuna dintre femeile care foloseau implantul nu era gravida si a existat o sarcina in randul femeilor care foloseau sterilet. Cu toate acestea, rata de esec in perioada de expirare a steriletului a fost similara cu rata de esec a steriletului in perioada recomandata de utilizare de cinci ani (care este sub 1%). Studiul este inca in desfasurare, iar cercetatorii intentioneaza sa recruteze pana la 800 de femei si, in final, sa testeze daca steriletele si implanturile au fost eficiente pana la trei ani dupa durata lor recomandata de utilizare.


Avantajul de a putea utiliza implantul si steriletul pentru o perioada mai lunga de timp este ca ar putea reduce costurile. Utilizarea mai lunga face, de asemenea, ca steriletul si implantul sa fie mai convenabile pentru femei, deoarece intretinerea este redusa. Desi datele sunt preliminare, cercetatorii considera ca steriletul hormonal si implantul pot fi utilizate cu un an mai mult decat sunt recomandate.


Asta nu inseamna ca ar trebui sa prelungesti automat perioada de utilizare a steriletului fara sa discuti aceasta posibilitate cu un medic.

Ar putea trece destul de mult timp pana cand concluziile studiului vor fi luate in considerare si se vor face modificari ale recomandarilor clinice. Ambele studii mentionate mai sus au urmarit sa includa doar persoane care au avut deja copii sau au ramas insarcinate, ceea ce inseamna ca erau in medie mai in varsta decat femeile fara copii si, prin urmare, au avut o fertilitate de baza mai mica. Recomandarile studiilor privind utilizarea extinsa se aplica asadar doar persoanelor de peste 25 de ani care au avut copii.


! Termenele de valabilitate ale steriletelor sunt certificate dupa cercetari riguroase si verificari minutioase pentru a se asigura ca recomandarile se pot aplica la nivel general, pentru majoritatea femeilor. Desi concluziile studiilor privind durata de viata mai lunga a steriletelor sunt promitoare, nu exista inca o recomandare oficiala pentru prelungirea duratei de utilizare.


Desi este cat se poate de rezonabil sa intrebi medicul despre acest lucru, cu siguranta sfatul pe care il vei primi va fi acela de a folosi steriletul doar pe perioada de timp oficial recomandata. Cu toate acestea, nu ai niciun motiv de panica daca iti programezi scoaterea steriletului cu cateva zile sau saptamani intarziere fata de calendarul recomandat. Din studiile pe care le-am consultat in cadrul research-ului pe acest subiect, am constatat ca eficienta steriletului se masoara in ani de zile, nu in saptamani :).Surse:

● How long it takes for condoms, birth control pills, and other types of birth control to expire

https://www.businessinsider.sg/does-birth-control-expire/

● Your IUD and Implant Last Much Longer Than They Claim, Study Says

https://time.com/3698739/iud-implant-last-longer/

● Your IUD & Birth Control Implant Remain Effective For Longer Than You Think, So Ladies, Save Your Money

https://www.bustle.com/articles/63024-your-iud-birth-control-implant-remain-effective-for-longer-than-you-think-so-ladies-save

● When Is It OK to Get Your IUD Removed?

https://www.self.com/story/when-to-remove-iud

● Contraceptive failure in the United States

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638209/pdf/nihms458000.pdf

● Safety and efficacy in parous women of a 52-mg levonorgestrel-medicated intrauterine device: a 7-year randomized comparative study with the TCu380A

https://www.contraceptionjournal.org/article/S0010-7824(16)00071-8/fulltex


foto: https://powertodecide.org/

1797 afișare0 comentariu