La ce varsta ar trebui sa aiba o fata prima programare la medicul ginecolog?


Un medic pediatru si un medic ginecolog au facut echipa pentru a explica pe intelesul tuturor la ce varsta si in ce situatii trebuie sa mearga o fata pentru prima data la un consult ginecologic si la ce ar trebui sa se astepte.


Este un subiect considerat tabu de multi parinti, insa este important de stiut inca de la inceput ca vizita la medicul ginecolog nu este optionala si nu este conditionata de aparitia unor probleme medicale.


gif

The American Congress of Obstetrics and Gynecology and the North American Society for Pediatric and Adolescent Gynecology recomanda tuturor fetelor cu varsta de 21 de ani+ sa isi faca anual testul Papanicolau indiferent daca si-au inceput sau nu viata sexuala. Dar, chiar si pana la aceasta varsta, se impune necesitatea unor programari la medicul ginecolog.

Pentru ca varsta medie la care apare menstruatia este de 12 ani si 9 luni, recomandarea medicilor este ca prima vizita a unei fete la ginecolog sa fie la 13 ani. Nu este nimic de speriat, este vorba strict despre un control de rutina, dar este important atat pentru parinti, cat si pentru copil sa inteleaga necesitatea unui astfel de pas.Prima vizita intr-un cabinet ginecologic. La ce sa te astepti?


Medicii recomanda fetelor sa se programeze pentru primul consult ginecologic incepand cu varsta de 13 ani si nu mai tarziu de 15 ani, indiferent daca au menstruatie si / sau daca sunt active sexual.


Mai ales in cazul tinerelor, este indicat sa mearga la un singur medic ginecolog pentru a pastra o relatie de incredere cu acesta. Desigur, nu luam in calcul situatia in care medicul ginecolog nu este potrivit pacientei din orice fel de considerent.Citeste si articolul despre Steriletul la adolescente.


La prima vizita, pe langa un consult de rutina si o ecografie abdominala, medicul poate discuta cu tanara pacienta despre menstruatie, viata sexuala, igiena intima, contraceptie. De asemenea, copila /adolescenta poate pune intrebari in legatura cu diverse subiecte despre care ii este mai comod sa discute cu medicul decat cu parintii. Indiferent de situatie, cert este ca prima vizita la medicul ginecolog nu trebuie neglijata sau amanata.


Comanda Sterilet cu fir de aur Gold T Eurogine de aici.Daca nu vorbim despre un prim consult de rutina, iata cand se mai impune o programare la medicul ginecolog pentru o fata:


  • absenta oricarei modificari in ceea ce priveste dezvoltarea sanilor pana la 13 ani / 14 ani

  • lipsa parului pubian pana la 13 ani / 14 ani

  • lipsa menstruatiei pana la varsta de 15 ani / 16 ani

  • tipar dereglat al menstruatiei. Aici, trebuie sa tii cont de faptul ca in primii doi ani, menstruatia poate fi mai atipica, insa daca ii vine totusi ciclul mai devreme de 3 saptamani sau mai tarziu de 6 saptamani, atunci, tanara trebuie sa mearga la medic pentru un control.

  • orice alt simptom neobisnuit (crampe severe in perioada menstruatiei, secretie care si-a modificat textura, culoarea sau mirosul), etc.Surse:

https://healthblog.uofmhealth.org/childrens-health/when-and-why-a-teen-should-start-seeing-a-gynecologist https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/when-should-a-female-start-seeing-a-gynecologist


 

257 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate