Cum sa te pregatesti pentru o vizita la medicul ginecolog?

Fie ca vorbim despre vizita anuala, fie ca iti faci o programare din motive ce tin de o problema medicala, iata 8 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa ajungi in cabinetul medicului ginecolog.


gif

1. Inainte sa suni pentru programare, verifica-ti calendarul menstrual. Cu exceptia anumitor situatii (montarea / scoaterea steriletului sau o problema legata de menstruatie, etc.), consultul si analizele ginecologice se fac doar in zilele in care nu ai menstruatie.


2. Desigur, medicul ginecolog nu te va judeca daca te prezinti la consult fara sa fii epilata, insa poti lua in calcul fie indepartarea totala a parului pubian, fie aranjarea lui (il poti scurta), in vederea unei examinari mai usoare.


3. Nu te rusina in ceea ce priveste secretia vaginala, nici macar atunci cand te confrunti cu probleme medicale si aceasta sufera modificari de textura si miros. Medicul ginecolog este acolo sa te ajute, nu sa te judece sau sa rada de tine! Dar, este important sa retii ca NU trebuie sa apelezi la spalaturi vaginale. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor nu le recomanda in nicio situatie, tocmai pentru ca dusurile vaginale pot modifica echilibrul florei bacteriene vaginale si pH-ul natural.


Comanda steriletul cu fir de argint Novaplus T de aici.


4. Nu este recomandat sa faci sex in ziua (si noaptea) de dinaintea consultului ginecologic. Daca motivul pentru care te-ai programat este realizarea testului Papanicolau, atunci, este obligatoriu sa NU intretii relatii sexuale chiar cu doua zile inainte de vizita la medicul ginecolog sau risti sa nu obtii un rezultat corect al screening-ului.


5. Tine minte sau noteaza-ti in telefon data ultimei menstruatii. Medicul ginecolog iti va adresa aceasta intrebare chiar la inceputul vizitei.


6. Daca situatia o impune, nu uita sa aduci cu tine dosarul tau medical (de exemplu, in situatia in care schimbi medicul ginecolog, in contextul unei sarcini sau al unei probleme medicale).


7. NU te simti rusinata! Medicul ginecolog – fie el barbat sau femeie – este un profesionist si este acolo sa te ajute, nu sa te judece, nu sa te analizeze sau orice altceva crezi tu ca ar face. Daca totusi consideri ca te vei simti mult prea inconfortabil cu un barbat, in momentul in care faci programarea, poti solicita un medic ginecolog femeie.


8. Vino pregatita cu o lista de intrebari. In timpul vizitei, este posibil sa uiti anumite nelamuriri pe care le aveai in minte acasa, asa ca nu ar strica sa ti le notezi in agenda sau chiar pe telefon.


Surse:

https://www.healthcentral.com/slideshow/how-to-prepare-for-a-visit-to-the-gynecologist

https://www.self.com/story/first-gyno-exam-tips