- Bianca Gherman
Contraindicatii Sterilet
Actualizată în: 8 Dec. 2020
Steriletul este o forma de contraceptie eficienta si sigura. In ultimii ani, datorita avantajelor pe care le are (extrem de eficient, are efecte secundare minime, presupune o singura decizie contraceptiva la fiecare 3, 5 sau 10 ani), steriletul devine din ce in ce mai popular in randul femeilor care isi doresc o metoda de contraceptie pe termen lung. Dar, ca orice dispozitiv medical, pe langa beneficii, steriletul implica o serie de riscuri, efecte secundare si contraindicatii. In acest articol, vei afla care sunt contraindicatiile in functie de tipul de sterilet (hormonal sau de cupru).
Tipuri de sterilet
In prezent, pe piata din Romania sunt disponibile 2 tipuri de sterilete: hormonale (in patru concentratii diferite) si fara hormoni (de cupru).
Sterilet hormonal:
concentratie de 13,5 mg este eficient pentru trei ani si are o rata de sarcina de 0,9%;
concentratie de 19,5 mg este eficient timp de cinci ani si are o rata de sarcina de 1.5%;
concentratie de 52 mg este eficient timp de cinci ani si are o rata de sarcina intre 0,7 si 0,9%.
Sterilet de cupru:
este eficient pentru 10 ani si are o rata de sarcina <2%.
Steriletul poate fi introdus in orice moment al ciclului menstrual daca nu au existat relatii sexuale neprotejate in ultima luna. Steriletul poate fi inserat imediat dupa un avort indus sau spontan in timpul primului sau celui de-al doilea trimestru si imediat dupa eliminarea placentei intr-o operatie de cezariana sau dupa nasterea normala. Vezi mai multe detalii in articolul Sterilet Dupa Nastere, Inclusiv Cezariana Si Impactul Asupra Alaptarii.
Inainte de a aborda cat se poate de aplicat contraindicatiile steriletelor, vom demonta mitul conform caruia steriletul este doar pentru femei care au nascut.
Cand steriletul de cupru ParaGard a fost introdus pentru prima data in Statele Unite in 1988, pe eticheta produsului era scris faptul ca dispozitivul intrauterin era pentru femeile care au avut cel putin un copil. Excludea femeile care erau nulipare (termenul medical pentru femei care nu au nascut niciodata).
In 2005, Administratia pentru Alimente si Droguri din SUA (FDA) a eliminat restrictiile, extinzand utilizarea steriletului Paragard atat la femeile care au nascut, cat si la cele care nu au avut inca o nastere.
La fel s-a intamplat si cu steriletul hormonal Mlrena. In timp ce eticheta originala a produsului recomanda dispozitivul pentru femeile care au avut cel putin un copil, aceste restrictii au fost de asemenea eliminate, in mare parte fara explicatii.
Unul dintre principalele motive pentru care femeile care nu au nascut au fost descurajate sa foloseasca steriletul a fost teama, in mare parte nefondata, ca va fi mult prea greu de inserat. In general, colul uterin al unei femei care nu a nascut are un diametru mai mic, fapt care le-a facut pe multe femei sa creada ca montarea unui sterilet ar fi dificila si incomoda.
Inclusiv in randul medicilor s-a presupus ca aceste femei ar putea necesita proceduri complicate, cum ar fi dilatarea colului uterin, blocajul nervos temporar si ecografia, pentru a li se putea monta corect dispozitivul. Ceea ce a condus la concluzia total gresita ca steriletul ar fi mai riscant pentru femeile fara nasteri, decat pentru femeile care au deja copii.
Din pacate, pana cand restrictiile au fost ridicate, multe dintre aceste atitudini au prins radacini in mintea unor medici si femei deopotriva. Potrivit unui studiu din 2012 in Obstetrica si Ginecologie, nu mai putin de 30% dintre medici au avut conceptii gresite cu privire la siguranta steriletului. Din aceasta cauza, utilizarea steriletelor Paragard si Mlrena in randul femeilor fara nasteri are o rata scazuta, crescand de la 0,5% in 2002 la doar 4,8% pana in 2013, conform Studiului National de Crestere a Familiei 2011-2013 (NSFG).
Demontarea mitului
In ultimii ani, organizatii precum Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi (ACOG) au incercat sa elimine acest mit prin emiterea de avize ale comitetului cu privire la utilizarea steriletului de catre femeile care nu au nascut. Potrivit ACOG, medicii ar trebui „sa incurajeze luarea in considerare a implanturilor si a steriletelor pentru toti candidatii adecvati, inclusiv pentru femeile si adolescentele care nu au nascut”. Avizul s-a bazat pe cercetari clinice care, pana in 2005, lipseau in mare masura. In ciuda tuturor temerii cu privire la riscuri si complicatii, femeile care nu au nascut au exprimat niveluri ridicate de acceptare si satisfactie atat cu steriletul de cupru Paragard, cat si cu cel hormonal Mlrena.
Dintre femeile inscrise in Proiectul contraceptiv CHOICE10 realizat in 2011, 85% dintre utilizatorii Mlrena si 80% dintre utilizatorii Paragard au fost „foarte multumiti” sau „oarecum satisfacuti” la 12 luni. Rata de raspuns a fost egala intre femeile care au nascut si cele care nu au nascut.
Efecte secundare, riscuri si complicatii
Comparativ vorbind, steriletul Mlrena are mai multe efecte secundare decat Paragard pur si simplu pentru ca este bazat pe hormoni. Consensul general al expertilor in domeniul sanatatii femeilor este ca steriletul reprezinta o metoda sigura si eficienta de contraceptie atat pentru femeile care au avut copii, cat si pentru cele care nu au nascut inca.
In plus, steriletul ParaGard poate fi o optiune excelenta pentru femeile care nu pot sau nu doresc sa utilizeze contraceptia hormonala.
Contraindicatii generale
Majoritatea femeilor pot utiliza un sterilet insa, in anumite conditii, steriletul este contraindicat. Aceste conditii se refera la starea medicala a femeii la momentul motarii steriletului si includ:
infectie pelvina, de obicei boala inflamatorie pelvina (PID), cervicita mucopurulenta cu suspiciunea unei boli cu transmitere sexuala (BTS), avort septic sau endometrita puerperala (infectia aparuta dupa nastere, localizata la nivelul endometrului) sau sepsis (sindrom clinic cauzat de un raspuns inflamator exagerat al organismului la infectie, ca urmare a unei activari necontrolate a sistemului imunitar) in ultimele trei luni;
anomalii anatomice care distorsioneaza cavitatea uterina;
boala trofoblastica gestationala (un grup de tumori rare care implica o dezvoltare anormala de celule in interiorul uterului);
sangerare vaginala inexplicabila;
cancer de col uterin sau cancer endometrial;
sarcina;
pentru sterilet hormonal cu eliberare de levonorgestrel, cancer de san sau alergie la levonorgestrel;
pentru sterilet de cupru, boala Wilson sau alergie la cupru.
Contraindicatii sterilet de cupru
Steriletul din cupru este o metoda extrem de eficienta, relativ sigura, care ofera o alternativa reala la alte contraceptive. Vezi cateva motive pentru care steriletul este o varianta mai buna decat anticonceptionalele.
Studiile clinice si cercetarile in domeniu dezvaluie insa mai multe contraindicatii pentru steriletul de cupru, printre care sarcina, anomaliile structurale ale uterului, miomele uterului, uterul hipoplastic, uterul auctus, inflamatiile organelor genitale interioare, dificultati menstruale recurente, dismenoree.
sarcina - cu toate ca este total contraindicata montarea steriletului in timpul sarcinii, s-au intalnit cazuri in care sangerarea in timpul sarcinii a fost confundata cu menstruatia regulata si sterilete au fost montate in timpul sarcinii;
alaptarea - mamele care alapteaza pot utiliza steriletul de cupru. Nu a fost detectata nicio diferenta in concentratia de cupru in laptele matern inainte si dupa montarea steriletului de cupru.
inflamatiile pelvine trebuie tratate inainte de montarea steriletului, mai ales daca se suspecteaza gonoree;
printre efectele secundare ale steriletul de cupru se numara si tulburarile menstruale, ceea ce face ca acesta sa nu fie o optiune buna in cazul in care exista deja dismenoree sau sangerare anormala recurenta;
bolile insotite de o tendinta accentuata de sangerare intra de asemenea in categoria contraindicatii, la fel ca tulburarile functiei de coagulare si sindromul von Willerbrand.
alergia la cupru - exista femei alergice la cupru iar steriletul de cupru poate genera complicatii severe.
Avand in vedere aceste limitari, steriletul de cupru este totusi o metoda contraceptiva relativ fiabila.
Contraindicatii sterilet hormonal
Daca suferi de una dintre bolile enumerate mai jos, sa stii ca utilizarea unui sterilet hormonal este contraindicata. Cel mai in masura sa-ti recomande metoda contraceptiva potrivita pentru tine este medicul. Asadar, spune-i daca suferi de oricare dintre urmatoarele:
leucemie
fibroame uterine
cancer mamar, de col uterin, de uter
diabet
anemie
risc crescut de sangerare din cauza tulburarii de coagulare
cefalee / migrene
hipertensiune arteriala necontrolata semnificativa
infarct
boli ale valvei cardiace
probleme hepatice
boli inflamatorii pelvine
chisturi ovariene
absenta menstruatiei
sangerare anormala din uter
sarcina extrauterina
avort generat de o infectie
boli de inima prezente din nastere
anomalii ale uterului sau colului uterin de la nastere
icter (ingalbenire a ochilor sau a pielii de la acumularea bilirubinei)
tumora hepatica
endometrita postpartum (infectia endometrului dupa nastere)
alergie la progestin.
In plus fata de contraindicatiile enumerate mai sus, steriletul hormonal cu levonorgestrel nu trebuie utilizat daca exista hipersensibilitate la levonorgestrel sau la orice componenta a steriletului care poate include silicon si polietilena. Steriletul hormonal cu levonorgestrel este contraindicat si pentru utilizarea ca metoda de contraceptie de urgenta (postcoitala).
Sarcina
Steriletul hormonal cu levonorgestrel este contraindicat pentru utilizare in timpul sarcinii. Inainte de montarea steriletului, trebuie exclusa posibilitatea sarcinii. In cazul in care apare o sarcina intrauterina in timpul utilizarii steriletului, acesta ar trebui scos imediat ce este suspectata sau detectata sarcina. Exista riscuri si daca steriletul este indepartat, si daca acesta este lasat pe perioada sarcinii. Scoaterea steriletului in timpul sarcinii poate duce la pierderea sarcinii (moarte fetala intrauterina sau avort). Riscurile de avort, nastere prematura si sepsis sunt crescute si daca steriletul este lasat la locul sau pe durata sarcinii. Din cauza administrarii intrauterine de levonorgestrel si a expunerii locale a fatului la hormon, exista riscul teratogenicitatii (aparitia de malformatii congenitale).
Cancer
Levonorgestrelul este absolut contraindicat in sangerare vaginala anormala nediagnosticata sau avort incomplet. Levonorgestrel este contraindicat la pacientele suspecte sau confirmate cu un tip de cancer al organelor de reproducere, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul uterin. Levonorgestrel este contraindicat si femeilor cu cancer de san.
Menstruatii neregulate, chist ovarian
Menstruatiile neregulate sunt frecvente in randul femeilor care utilizeaza contraceptive postcoitale si de urgenta numai cu progestin. Steriletul hormonal cu levonorgestrel poate provoca dereglarea menstruatiilor, inclusiv amenoree, cazuri in care a fost raportata formarea de chisturi ovariene. Majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice, desi unele pot fi insotite de durere pelvina. In majoritatea cazurilor, un chist ovarian va disparea spontan in timpul observatiei de 2 pana la 3 luni.
Diabet
Femeile care sufera de diabet trebuie sa utilizeze steriletul hormonal cu precautie. Desi efectele par a fi minime in timpul terapiei cu progestin, a fost raportata toleranta modificata la glucoza secundara scaderii sensibilitatii la insulina in timpul tratamentului contraceptiv hormonal.
Boli hepatice
Steriletul hormonal precum si alte produse destinate contraceptiei de rutina sunt contraindicate femeilor cu boala hepatica, icter sau tumori hepatice (cancer benign sau hepatocelular).
Nastere
Se recomanda ca montarea unui sterilet cu levonorgestrel sa fie amanata pana la cel putin sase saptamani de la nasterea naturala, perioada necesara ca vaginul si perineul sa se vindece suficient, astfel incat riscul de respingere a steriletului, riscul de perforatie uterina sau cervicala sa fie cat mai mic. Mai multe detalii despre montarea steriletului dupa nastere gasesti in articolul Sterilet Dupa Nastere, Inclusiv Cezariana Si Impactul Asupra Alaptarii
Fibrom uterin
Montarea unui sterilet cu levonorgestrel este contraindicata la femeile cu anomalie uterina congenitala sau dobandita, inclusiv fibrom uterin, pentru ca montarea steriletului afecteaza cavitatea uterina.
Boli inflamatorii pelvine
Montarea unui sterilet cu levonorgestrel este contraindicata femeilor care sufera de o boala inflamatorie acuta pelvina (PID) sau care au astfel de antecedente pentru ca steriletul creste riscul bolilor inflamatorii pelvine. Acestea, dar si endometrita sunt adesea asociate cu o boala cu transmitere sexuala (BTS), iar steriletul nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Riscul acestor boli este mai mare pentru femeile care au mai multi parteneri sexuali si, de asemenea, pentru femeile al caror partener sexual are parteneri sexuali multipli (femei care nu se afla in relatii monogame). Femeile care au avut boli inflamatorii pelvine sau endometrita au un risc crescut de reaparitie sau reinfectie.
Steriletul este, de asemenea, contraindicat femeilor cu antecedente de endometrita dupa nastere sau avort in ultimele trei luni, cervicita acuta sau vaginita netratata (inclusiv vaginoza bacteriana), infectie clamidiala sau cervicala gonococica cunoscuta, actinomicoza genitala sau alte infectii ale tractului genital inferior. Cel mai mare risc de boala inflamatorie pelvina apare la scurt timp dupa montarea steriletului (de obicei in primele 20 de zile), dar poate aparea in orice moment. Endometrita este mai frecventa in primele 40 de zile dupa montarea steriletului. Steriletul trebuie indepartat daca apare o infectie pelvina sau o endometrita.
Infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV), boala cu transmitere sexuala
La fel ca toate contraceptivele hormonale, steriletul cu levonorgestrel si contraceptivele orale de urgenta nu protejeaza impotriva transmiterii infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sau a altei boli cu transmitere sexuala (BTS). Utilizarea steriletului este contraindicata la femeile cu boala cu transmitere sexuala activa netratata. Se recomanda utilizarea unei metode de bariera ca protectie partiala impotriva dobandirii bolilor cu transmitere sexuala si se ia in considerare eliminarea steriletului.
Bradicardie, sincopa
Bradicardia (aritmie caracterizata prin incetinirea batailor inimii cu pulsul sub 60 de batai pe minut), sincopa sau alte episoade neurovasculare pot aparea in timpul montarii sau indepartarii steriletului, in special la femeile predispuse la aceste afectiuni sau la cele cu stenoza cervicala (ingustarea canalului spinal la nivelul gatului, fapt care poate exercita presiune asupra nervilor care circula prin coloana). Pacientele cu epilepsie pot avea, de asemenea, crize in timpul montarii steriletului.
Cefalee, migrene, tulburari de vedere
In timpul utilizarii steriletului, este posibil ca o migrena sa fie insotita de simptome neurologice focale. Exacerbarea migrenei sau dezvoltarea durerilor de cap cu un nou model care este recurent, persistent sau sever necesita control medical de indata. Debutul brusc de durere de cap severa sau o migrena severa, migrena focala cu pierdere vizuala asimetrica sau alte simptome pot indica ischemie cerebrala tranzitorie sau accident vascular cerebral si steriletul ar trebui eliminat. In concordanta cu potentiale efecte trombotice, orice modificare a vederii sau a acuitatii vizuale trebuie examinata de catre un oftalmolog. Femeile care dezvolta orice tulburari vizuale inexplicabile necesita evaluare medicala. Daca apare ocluzia vasculara a retinei, se ia in considerare renuntarea la sterilet.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)
In cazul in care este necesara efectuarea unui examen care implica imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), medicul care efectueaza RMN-ul trebuie sa stie dinainte de procedura ca pacienta are un sterilet montat. Unele dintre sterilete sunt conditionate de RMN, ceea ce inseamna ca pot fi scanate in siguranta doar in conditii specifice.
--
Pentru multe femei, steriletul este alegere contraceptiva ideala. Este convenabil, eficient, ecologic si nu e nevoie sa faci nimic pentru ca acesta sa funcționeze sau sa interfereze cu spontaneitatea sexuala. La fel ca în cazul altor metode contraceptive, exista riscuri si potentiale complicatii legate de utilizarea steriletului, dar majoritatea femeilor sunt multumite de aceasta optiune contraceptiva pe termen lung.
--
Surse:
Hardeman J, Weiss BD. Intrauterine devices: an update. Am Fam Physician. 2014;89(6):445-50.
Nelson AL, Massoudi N. New developments in intrauterine device use: focus on the US. Open Access J Contracept. 2016;7:127–141. Published 2016 Sep 13. doi:10.2147/OAJC.S85755
Lohr PA, Lyus R, Prager S. Use of intrauterine devices in nulliparous women. Contraception. 2017;95(6):529-537.
Feltovich H. Cervical Evaluation: From Ancient Medicine to Precision Medicine. Obstet Gynecol. 2017;130(1):51–63. doi:10.1097/AOG.0000000000002106
Tyler CP, Whiteman MK, Zapata LB, Curtis KM, Hillis SD, Marchbanks PA. Health care provider attitudes and practices related to intrauterine devices for nulliparous women. Obstet Gynecol. 2012;119(4):762-71.
Daniels K, Daugherty J, Jones J, Mosher W. Current Contraceptive Use and Variation by Selected Characteristics Among Women Aged 15-44: United States, 2011-2013. Natl Health Stat Report. 2015;(86):1-14.
Committee Opinion No. 642: Increasing Access to Contraceptive Implants and Intrauterine Devices to Reduce Unintended Pregnancy. Obstet Gynecol. 2015;126(4):e44-8.
Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5):397-404.
Peipert JF, Zhao Q, Allsworth JE, et al. Continuation and satisfaction of reversible contraception. Obstet Gynecol. 2011;117(5):1105-13.
Mejia M, McNicholas C, Madden T, Peipert JF. Association of baseline bleeding pattern on amenorrhea with levonorgestrel intrauterine system use. Contraception. 2016;94(5):556–560. doi:10.1016/j.contraception.2016.06.013
Yoost J. Understanding benefits and addressing misperceptions and barriers to intrauterine device access among populations in the United States. Patient Prefer Adherence. 2014;8:947–957. Published 2014 Jul 3. doi:10.2147/PPA.S45710
Contraindications for the use of copper T intrauterine pessaries -