6 mituri despre vizita la medicul ginecolog pe care nu trebuie sa le mai crezi

Actualizată în: 12 ian.

Hai sa vedem care sunt unele dintre miturile pe care cel mai probabil le-ai tot auzit si tu fie ca le-ai citit pe internet sau ca ti le-a spus o prietena, o vecina sau chiar un membru al familiei. Echipa Insider a discutat cu medici ginecologi tocmai pentru a stabili ce este adevarat, partial adevarat sau fals.


gif

1. Daca nu esti insarcinata, nu ai motive sa mergi la medicul ginecolog


Nimic mai fals! Am discutat intr-un alt articol despre procedurile disponibile intr-un cabinet ginecologic si care, desigur, implica extrem de multe alte situatii pe langa cea a unei sarcini.

In plus, American College of Obstetricians and Gynecologists recomanda fetelor sa isi programeze prima vizita la medicul ginecolog incepand cu varsta de 13 sau 15 ani. De altfel, vizita anuala la medicul ginecolog ar trebui sa devina o rutina pentru tot restul vietii. Nu doar ca te ajuta sa previi anumite probleme mai grave de sanatate, dar te poate ajuta si in cazul unor schimbari pe care corpul le sufera odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi de exemplu premenopauza sau menopauza.


Atentie insa! Nu te limita doar la o singura programare pe an la medicul ginecolog, ci fa-ti control ginecologic ori de cate ori simti ca ceva nu este in regula. De asemenea, istoricul medical este un alt factor de care trebuie sa tii cont atunci cand iei in calcul de cate ori pe an ar trebui sa te vada un medic ginecolog.


2. Toate femeile trebuie sa isi faca anual testul Papanicolau


In ceea ce priveste regularitatea cu care trebuie repetat testul Babes-Papanicolau, recomandarile medicilor difera. Unii dintre ei recomanda ca toate femeile cu varsta de 21 de ani+ sa isi faca screening-ul Papanicolau anual (tinand cont si de istoricul medical al fiecareia), in vreme ce altii sustin ca este suficient sa repeti testul Papanicolau o data la 3 ani daca ai intre 21 si 29 de ani. Pentru femeile cu varsta de 30 ani +, recomandarea este sa faca testul Papanicolau o data la 5 ani (daca toate testele Papa facute pana la acel moment au iesit bine), alaturi de screening-ul pentru HPV.


Discuta cu medicul tau ginecolog si intreaba-l cat de frecvent este necesar sa repeti testul Papanicolau, tinand cont de istoricul tau medical.


3. Testul Papanicolau depisteaza si infectiile cu transmitere sexuala


Multe femei cred ca daca isi fac testul Papanicolau, vor afla si daca au anumite infectii transmise pe cale sexuala. Desi, in anumite cazuri, laboratorul verifica si astfel de situatii, nu este o regula universal valabila. Asadar, in cazul in care vrei sa fii testata si pentru infectii cu transmitere sexuala, anunta-ti medicul ginecolog.

Daca ai mai multi parteneri sexuali, recomandarea este sa te testezi inclusiv pentru infectiile cu transmitere sexuala. Desigur, daca observi orice modificare a secretiei uterine (textura, miros, culoare) sau daca te confrunti cu anumite dureri, discuta cu medicul ginecolog.


Comanda Sterilet cu fir de aur Gold T Eurogine de aici.


4. Trebuie sa iti anulezi vizita la medicul ginecolog daca esti in perioada menstruatiei


In cele mai multe situatii, afirmatia este adevarata, insa exista si exceptii. Una dintre ele se refera la montarea steriletului, procedura care se realizeaza in ultimele zile ale menstruatiei.


5. Testele pentru depistarea cancerului cervical sunt destinate doar persoanelor active sexual


In realitate, cancerul cervical poate fi depistat la femei cu varsta de pana la 65 de ani, indiferent daca la momentul respectiv mai sunt active sexual.


Multe dintre tipurile de cancer sunt cauzate de infectia cu HPV care poate fi transmisa prin contactul direct cu zona genitala. Din pacate, in multe dintre cazuri, infectia cu HPV poate fi asimptomatica si poate trece neobservata pentru o lunga perioada de timp. Asta inseamna ca indiferent daca nu mai esti activa sexuala de luni de zile, tot ar fi indicat sa te programezi pentru un screening Papanicolau sau HPV, pentru a te asigura ca este totul in regula.


6. Daca ti-ai facut vaccinul impotriva HPV, nu mai trebuie sa isi faci testul Papanicolau


Vaccinul impotriva HPV te ajuta sa previi aparitia anumitor tulpini ale virusului, dar este important sa stii ca nu te protejeaza impotriva tuturor tulpinilor, asadar, nu previne aparitia tuturor tipurilor de cancer cervical. Recomandarea este sa discuti cu medicul ginecolog care te va ajuta sa iei cea mai buna decizie tinand cont de factori ce tin de stilul tau de viata si de istoricul medical.

 

87 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate