5 lucruri despre obstetrica-ginecologie pe care trebuie sa le stii

Actualizată în: 12 ian.

Obstetrica-Ginecologia este specialitatea medicala care cuprinde cele doua subspecialitati: obstetrica (sacina, nastere, perioada postpartum) si ginecologie (sanatatea sistemului reproductiv feminin: vagin, uter, ovare si sani). In SUA, de exemplu, este des utilizata varianta prescurtata de OB-GYN sau OB / GYN. Iti vine sa crezi sau nu, inca mai sunt persoane care cred mai degraba in tot soiul de mituri care se spun despre vizita la un medic ginecolog sau obstetrician-ginecolog decat sa se informeze corect despre acest subiect.


gif


Sa incepem!


1. Specialitatea osbtetrica-ginecologie are patru subspecialitati. Iata care sunt acestea:

  • Medicina materno-fetala (se concentreaza pe gestionarea sarcinilor cu risc si pe interventia chirurgicala la fat cu scopul de a reduce morbiditatea si mortalitatea)

  • Endocrinologia reproducerii si infertilitatea (ramura care se concentreaza pe cauzele biologice si pe tratamentul interventional al infertilitatii)

  • Oncologie ginecologica (subspecialitate ginecologica axata pe tratamentul medical si chirurgical al femeilor care se confrunta cu cancer al organelor de reproducere)

  • Uroginecologie / Chirurgie pelvina reconstructiva (subspecialitate axata pe diagnosticul si tratamentul chirurgical al femeilor cu incontinenta urinara si prolaps al organelor pelvine).


2. Despre ‘stiinta’ nasterii se vorbeste de mii de ani


Cum spune o vorba din popor la fel cum moartea si taxele sunt niste certitudini, si nasterea este un aspect destul de sigur. Asadar, nu este de mirare ca subiectul i-a preocupat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri – secolul 5 î.Hr.. Sunt date care atesta documente despre practici ale nasterii precum si notiuni legate de ingrijirea postpartum si de pe vremea lui Hipocrate.


3. Prima carte despre obstetrica a fost un adevarat bestseller


Der Schwangern Frauen und Hebamen Rosengarten sau, intr-o varianta mai simpla, Der Rosengarten—the Rose Garden, scrisa de catre Eucharius Rosslin, un farmacist german, a fost publicata in 1513. Cartea includea, pe langa propriile teorii legate de nastere, si ilustratii cu sala de nastere (asa cum arata la vremea respectiva), cu pozitia fatului in uter, dar si notiuni despre nastere ale unor scriitori din Antichitate, precum Muscio si Soranus of Ephesus, ambii autori greci ai unor tratate de ginecologie.


4. Cezariana este extrem de la moda in SUA


Cezariana este un subiect extrem de controversat in toata lumea. Sunt tari unde medicii ginecologi nu recomanda cezariana decat din motive de sanatate si doar in cazuri in care cezariana ar salva viata mamei si /sau a copilului, in vreme ce in alte state, cezariana se face nu doar la recomandarea medicului, ci si la cererea viitoarei mame.


5. Numarul femeilor care devin medici specializati in Ob/ Gyn este in crestere


Desi, in SUA, de exemplu, numarul medicilor de obstetrica-gineco barbati vs femei sufera in continuare de o discrepanta majora, numarul studentilor de sex feminin care vor sa se specializeze in Ob / Gyn este intr-o continua crestere. Insa, nu toata lumea vede cu ochi buni aceasta schimbare. Motivul? Aparent, sunt destul de multi barbati care evita aceasta specializare doar pentru ca o considera ca fiind specifica femeilor.


 

24 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate