10 dintre cele mai des intalnite intrebari legate de sterilet

In prezent, femeile au la dispozitie o gama variata de metode contraceptive (poti citi mai multe in articolul Ghidul complet al metodelor de contraceptie). Insa, aceasta diversitate de optiuni vine la pachet si cu o multime de intrebari, de neclaritati, de temeri.


Pe blogul Sterilet-Expert.ro, am scris de-a lungul timpului despre cele mai relevante si de interes subiecte legate de sterilet si de restul metodelor de contraceptie. In articolul de astazi, vom trece in revista 10 dintre cele mai des intalnite intrebari legate de sterilet.3 motive pentru care medicii ginecologi recomanda steriletul ca metoda contraceptiva:

 • steriletul este una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, cu o rata de esec mai mica de 1%;

 • steriletul este o metoda contraceptiva de lunga durata (3 pana la 10 ani, in functie de tipul de sterilet pentru care optezi), dar este reversibila (poti ramane insarcinata dupa ce renunti la sterilet) si nici nu trebuie sa stai cu grija lui (ca in cazul anticonceptionalelor sau a prezervativului, de exemplu)

 • steriletul este una dintre cele mai sigure metode contraceptive, cu foarte putine efecte secundare posibile.

Dar sa revenim la intrebari.


1. Ce este un dispozitiv intrauterin (mai simplu spus - sterilet)


Cele mai multe sterilete sunt in forma de ‘T’ si sunt realizate dintr-un plastic flexibil care este inserat in interiorul uterului de catre medicul ginecolog. Durata de utilizare este de la 3 pana la 10 ani. Exista si sterilete sub forma de ancora sau sferice.


2. Cate tipuri de sterilete exista?


Exista doua tipuri de sterilete. Ambele sunt introduse in uter, difera doar modalitatea prin care acestea impiedica aparitia unei sarcini. Steriletul hormonal previne aparitia unei sarcini prin eliberarea unei doze mici de progestin (progesteron sintetic). Steriletul din cupru (fara hormoni) elibereaza ioni din cupru care interfereaza cu mobilitatea spermatozoizilor si impiedica implantarea ovulelor fertilizate in uter.

Ambele tipuri de sterilete sunt metode contraceptive de lunga durata (intre 3 si 10 ani in functie de tipul ales) si sunt reversibile. Odata indepartat steriletul, poti ramane insarcinata.


3. De ce ar trebui sa optez pentru sterilet in detrimentul altor metode contraceptive?


In cazul steriletelor din cupru (care nu contin hormoni), vorbim despre urmatoarele avantaje:

 • Te scapa de griji precum deteriorarea prezervativului in timpul actului sexual sau de situatia nu tocmai rar intalnita in care uiti sa iei la timp pilula contraceptiva. ATENTIE! Steriletul NU te fereste de contractarea bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala, drept care, in cazul in care nu ai o relatie stabila, este indicat sa folosesti si prezervativul.

 • Eficienta extrem de ridicata cu o rata de succes de pana la 98-99% timp de trei-zece ani de la montarea steriletului (desigur, durata depinde de tipul de sterilet ales). Asadar, garanteaza o eficienta mult mai mare decat alte metode contraceptive.

 • Poate fi utilizat inclusiv de catre femei care iau diverse tratamente medicale.

 • Nu este asociat cu riscul aparitiei vreunui tip de cancer, spre deosebire de alte metode contraceptive pe baza de hormoni.

 • Nu are niciun efect asupra greutatii corporale.

 • Nu afecteaza in niciun fel viata sexuala sau apetitul sexual.

 • Este o optiune potrivita inclusiv pentru femeile care nu pot utiliza contraceptive pe baza de estrogen: cele care se confrunta cu diabet, migrene, care prezinta riscul unor atacuri miocardice, etc.

 • Este o varianta recomandata inclusiv femeilor cu varsta de peste 35 de ani care sunt si fumatoare.

 • Steriletul din cupru poate fi utilizat si ca o metoda contraceptiva de urgenta. Montat in termen de maximum cinci zile de la momentul sexului neprotejat, el are o rata de reducere a riscului unei sarcini de 99.9%.

 • Nu contine niciun tip de hormoni, asadar ti se potriveste manusa daca preferi o metoda contraceptiva non-hormonala sau daca nu poti folosi o varianta pe baza de hormoni din motive medicale.

 • Durata lunga de utilizare: dupa montarea steriletului de catre medicul ginecolog (!), acesta poate fi pastrat in uter pana la 10 ani (in functie de tipul ales) fara pauza si mai ales fara emotii. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa sari peste vizita anuala la medicul ginecolog! Cand se apropie data expirarii, contacteaza-ti medicul ginecolog pentru a programa procedura de extractie a steriletului.

 • Nu afecteaza in niciun fel fertilitatea femeii. Poti ramane insarcinata la scurt timp dupa scoaterea steriletului.

In cazul steriletelor hormonale, vorbim despre urmatoarele avantaje:

 • Steriletele hormonale au efecte benefice asupra durerilor menstruale puternice (inclusiv cele provocate de endometrioza).